Büyükşehir binası güçlendirmeye uygun değil

İzmir Büyükşehir Belediye meclisinde, depremde zarar gören ve hemen ardından boşaltılan Hizmet Binasının güçlendirilmesinin maliyet ve çalışanların güvenliği açısından uygun olmadığı açıklandı


  • Oluşturulma Tarihi : 13.07.2021 10:56
  • Güncelleme Tarihi : 13.07.2021 10:56
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Büyükşehir binası güçlendirmeye uygun değil haberinin görseli

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN

İzmir Büyükşehir Belediyesi temmuz ayı olağan meclis toplantısı ilk oturumu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in idaresinde gerçekleştirildi. Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde(AASSM) yapılan toplantıda, Ödemiş’te faaliyete giren katı atık bertaraf tesisi üzerine yapılan tartışmalar ve Pagos gerginliği yaşandı. Mecliste ayrıca 30 Ekim 2020 İzmir depreminde zarar gören Büyükşehir Belediye binasının durumu hakkında İTÜ Öğretim Üyesi Dr. Barış Erkuş sunum yaptı.

‘PAGOS’ TARTIŞMASINI ABES BULUYORUM

Oturumda, 30 Ekim depremi sonrasında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yaşanan hak kayıplarını engellemek amacıyla hayata geçirdiği ‘parsel bazlı plan değişikliği önerisi’ kapsamında ilçe belediyeleri tarafından belirlenen ‘K alanlarına’ ilişkin öneri komisyonlar tarafından reddedildi ve 3 ilçe belediyesine iade edildi. Öte yandan mecliste gündeme gelen ve Konak ilçe sınırları içerisindeki bazı bölgelerde kat sınırlamasına ilişkin gündem maddesinde Kadifekale bölgesinin yanında parantez içinde Pagos yazılması mecliste tartışmaya neden oldu. Konuya ilişkin söz alan MHP Grup Başkanvekili Selahattin Şahin, ilgili önergeden ‘Pagos’ ifadesinin çıkarılmasını istedi. Konuya ilişkin söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, bir algı yaratılmak istendiğini ve Kadifekale’yi Pagos olarak adlandırılmasını uygun bulmadıklarını söyledi. CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, turizm odaklı bir bakış açısı geliştirdiklerini belirtirken, Başkan Soyer ise, “Kimse ne Kadifekale ismini değiştirmek istiyor ne tarihi silebilirsiniz ne Agamemnon’u ne Homeros’u yok sayabilirsiniz. Buraya da tarih boyunca Pagos denmiş ve bunu tartışmayı abes buluyorum. İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’ne de yakıştıramıyorum” dedi. İlgili gündem maddesi mecliste, Cumhur İttifakı’nın Pagos ifadesi nedeniyle ‘ret’, Millet İttifakı’nın ‘kabul’ oylarıyla oy çokluğu ile kabul edildi.

BERTARAF TESİSİ ÇALIŞIYOR

Gündem dışı konuşmalarda söz alan CHP Grup Başkanvekili Mustafa Özuslu, AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal’ın geçtiğimiz haftalarda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla açılışı gerçekleştirilen Ödemiş’teki katı atık bertaraf tesisinin faaliyet göstermediği eleştirilerine yanıt verdi. Özuslu, “Geçen haftalarda Sayın Genel Başkanımızın da iştirakleri ile Ödemiş’te katı atık tesisimizin açılısını yaptık. Buraya Kiraz’ın, Beydağ’ın, Ödemiş’in ve Tire’nin çöpü gidiyor. Bunu yapmak mecburiyetindeyiz, doğrusu bu. 350 ton günlük çöp üretiyor 5 ilçemiz. Sayın Hızal diyor ki kurdelesi kesildi faaliyete geçmedi, yüzde 15’lik atığın bir yere depolanması lazım, çöp tesisinin faaliyete geçmesi için yeni bir alana ihtiyacı var denildi. O faaliyete geçmedi denilen tesis çalışıyor! Halka, vatandaşa siyasetçi doğru bilgi vermesi gerekiyor. Görmek istemeyen göz görmez. Kendisi arzu ederse Ödemiş’e kadar birlikte gider ve tesisi birlikte görürüz” dedi.

TÜM İŞLER YARIM YAMALAK

Özuslu’ya cevap veren Hızal, “2,5 yıldır görevdesiniz ve bu sürede yapılan tüm işler yarım yamalak. Harmandalı Çöp Tesisi’nin yolların altından köpükler çıkıyor. Bizim iddiamız bu tesisi giden çöpün tamamı sıfır atık olacak şeklinde değildi. Burada yüzde 10-15 makine atığı olacak. Siz bunu Tire’ye koyacaksınız. Biz İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar komisyonu olarak neyi tartışıyoruz? Orası bir mera alanı. Biz o halde karar almayalım. Bu konuyla ilgili Tarım Bakanlığı görüş verdi mi? Demek ki burada siz bir binayı yaparken temelden değil çatıdan yapıyorsunuz. O yüzden çöküyor. Sistem çöküyor” diye konuştu.

UZMANLARDAN YIKIM ÖNERİSİ

Oturumda, 30 Ekim depreminde zarar gören ve hemen ardından boşaltılan İzmir Büyükşehir Belediye Hizmet Binası da gündemi geldi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi arasında imzalanan ve İzmir Büyükşehir Belediye Binası’nın incelenmesini öngören çalışma kapsamında Büyükşehir Belediye Meclisi’ne bilgi veren İstanbul Teknik Üniversitesi(İTÜ) öğretim üyesi Dr. Barış Erkuş, çalışmalarının sonucunu açıkladı. Binanın güçlendirilmesinin maliyet ve çalışanların güveni açısından uygun olmadığını belirten Dr. Barış Erkuş, yaptıkları çalışmada temel ve zemin için bugüne kadar yeterli çalışmanın yapılmadığını söyledi. Binanın deprem güvenliği riski olduğunu değinen Dr. Erkuş, “Yaptığımız değerlendirme sonucunda, üst yapıda maliyeti yüksek olsa da güçlendirme yapılması yaklaşımı var. Ancak zeminin yapısı düşünüldüğünde altyapı güçlendirmesinin uygun olmayacağını ve ciddi sıkıntılar olacağını düşünüyoruz. Biz yaptığımız değerlendirmeler sonucunda zemin ya da üstyapıyla ilgili en başta görülemeyen farklı sorunların olduğunu gördük. Maliyet açısından baktığımızda güçlendirme maliyeti yeniden yapma maliyetinin yüzde 40’ından fazlaysa güçlendirmenin uygun olmadığını düşünüyoruz. Bu durum, yapısal sistemin ciddi oranda değişmesine de neden olacak. Genel itibariyle maliyetlere baktığımızda güçlendirmenin uygun olmayacağı yönünde bir sonuç var. Yapının birçok depremi gördüğü ve kazı yapısının bilinmediği göz önünde bulundurulmalı. Ayrıca biz, makul seviyede bir maliyetle güçlendirmenin olmayacağını ve güçlendirmenin uygun olmadığını düşünüyoruz” diye konuştu.