Büyükşehirden çiftçiye müjde

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 175 araç için 18 ilçenin Ziraat Odası ile ‘Ortak tarım makineleri' protokolü imzaladı. Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Belirli oranda başarılı olduk ama daha yolun başındayız” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 10.04.2016 07:40
  • Güncelleme Tarihi : 10.04.2016 07:40
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Büyükşehirden çiftçiye müjde haberinin görseli

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN

İzmir Büyükşehir Belediyesi, çiftçilere tarım makinesi desteği sağlamak amacıyla sembolik bir ücretle kiralayacağı 175 araç için 18 ilçenin Ziraat Odası ile ‘Ortak tarım makineleri' protokolü imza töreni Kültürpark 1 No'lu holde gerçekleştirildi.

Gerçekleşen protokol törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu başta olmak üzere, İlçe Belediye Başkanları, Ziraat Odaları Başkanları, üreticiler ve vatandaşlar katıldı. Yerelde kalkınmanın önemine vurgu yapan Kocaoğlu, belediye başkanı olmasının ardından tarım konusunda harekete geçtiğini ifade etti. Kocaoğlu, “Biz kalkınmayı yerelden başlatmak istiyoruz. 12 senedir bunun mücadelesini veriyoruz. Maddi olanaklarını tüm kente dağıtırken pozitif ayrımcılık yapıyoruz. En az hizmeti neresi aldıysa, nerenin elinden az tutulduysa ona ağırlık vermek, onun önünü açmak, problemlerini çözmek üzere adil bir yönetim anlayışını sergiliyoruz. En mağdur olan çiftçi, o zaman oradan başlayacağız dedik. Nerenin kalkınmak için neye ihtiyacı varsa bunu Büyükşehir imkanlarıyla gerçekleştirmek istedik. Belirli oranda başarılı olduk ama daha yolun başındayız. Yaptıklarımızı küçümsemiyorum, yolun başındayız diyorum çünkü daha yapacak çok işimiz var” ifadelerini kullandı.

“BİR KARIŞ TOPRAĞIMIZI KORUMALIYIZ”

Kocaoğlu, dünyanın küresel ısınma tehdidi altında olduğunun altını çizerek, “Dünya kirleniyor. Bunun mücadelesi toprağımızı, suyumuzu, havamızı doğru kullanmak, temizlemek, eskisinden daha iyi hale getirmekle, üretmekle mümkün. Her şeyi üretirsiniz ama toprak, su ve temiz hava yoksa neyi nasıl üreteceksiniz? Onun için bir karış toprağımızı korumak zorundayız. Tire Süt'e verdiğimiz destekle İzmir açık ara süt üretiminde birinci oldu. Sütü markalaştırarak peynirimize yoğurdumuza katma değer katarak, aklı ve bilimi kullanarak ürün kapasitemizi, kaliteyi, fiyatı, kazancımızı, hayata standardımızı artırmak durumundayız. Fabrikalar kurulacak çünkü süt var, sanayici gelecek. Okul sütü projesi yaptık, hükümet örnek aldı. Örnek alınmış başka böyle bir proje yok” şeklinde konuştu.

“AMAÇ ÜLKEYİ VE ÇİFTÇİYİ KALKINDIRMAK”

Merkezi hükümetin de büyük baş hayvan dağıtacağını, bunu desteklediğini söyleyen Kocaoğlu, "Amaç ne? Amaç hep birlikte çiftçiyi ve ülkeyi kalkındırmak. Kim katkı koyuyorsa destek oluyorsa hepsinden Allah razı olsun" dedi.Üreticiyle aralarında güven ortamını tesis ettiklerinin altını çizen Kocaoğlu, "Bizim yaptığımız en önemli şey bütün kırsalda A'dan Z'ye güven ortamını oluşturmaktır. Bugün biz tüm çiftçilere güveniyoruz onlar da bize güveniyorlar. İş yapmanın ortak hareket etmenin, kader birliği yapmanın, yola çıkıp ilerlemenin kalkınmanın birinci motoru güvendir. Güvendiğiniz insanla yola çıkar başarılı olursunuz. Biz de bunu tesis ettik" diye konuştu.

TEK BİR KOOPERATİF ALTINDA ÖRGÜTLENMELİ

Kocaoğlu, İzmir'de 200'ün üzerinde kooperatif olduğunu söyledi. Aktif olanların sayısının 10 olduğuna dikkat çekerek, "Aşırı kooperatif kurmak, gücü dağıtmaktan kendi içinde rekabeti artırmaktan çekişme dedikodu artırmaktan ileri gitmez. Kooperatiflerin mümkünse ilçe düzeyinde örgütlenmesi ve kooperatifin o bölgedeki bütün üretimle uğraşması lazım. Mesela A ilçesinde bir tarım kalkınma kooperatif var, o ilçede ne yetişiyor onun altında örgütlenecek. Pazarda söz sahibi olmayı yakalayacak bir yapılanmaya gitmek durumundayız. Ben bunu öneriyorum" dedi. Kocaoğlu, konuşmasının son bölümünde ülkede son süreçte yaşanan terör olaylarını kınadıklarını söyledi ve birlik beraberlik mesajı verdi.

PROTOKOL NEYİ KAPSIYOR?

Yapılan protokolle birlikte, Büyükşehir Belediyesi aldığı 175 tarım makinesini 18 ilçedeki ziraat odasına verecek. Küçük üreticiler, ziraat odalarında Büyükşehir Belediyesi tarafından oluşturulacak ortak tarım makinesi otoparkından sadece işletim giderlerini karşılayacak oranda belirlenecek sembolik bir ücret karşılığında tarım makinelerini kullanabilecek.

KİMLER İMZALADI?

Protokole imza atan ilçe ziraat odaları ve yönetim kurulu başkanları şöyle: Selçuk Ziraat Odası İbrahim Erdallı, Aliağa Feridun Durmaz, Bayındır Mümtaz Almışlar, Bergama Nuri Taşkınoğluları, Beydağ Ünal İçmesu, Dikili Şahin Yaman, Foça Ercan Yüksektepe, Karaburun Gazanfer Yavaş, Kemalpaşa Bülent Oray, Kınık Murat Tosun, Kiraz Gürkan Okka, Menderes Kadir Telli, Menemen Arif Metin Karagöl, Ödemiş Ahmet Kocaağa, Seferihisar Zeki Gülbağ, Tire Halil İbişoğlu, Torbalı Yılmaz Girgin, Urla Nurettin Kılınç.