Çağımızın hastalığı şeker

Karşıyaka Belediyesi, halk sağlının korunmasına katkı sağlamak amacıyla eğitim çalışmalarını sürdürüyor. Bugün Sağlık İşleri Müdürlüğü tarafından Ahmet Piriştina Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek seminerde katılımcılar şeker hastalığı hakkında detaylı bilgi edinecek


  • Oluşturulma Tarihi : 29.02.2016 09:50
  • Güncelleme Tarihi : 29.02.2016 09:50
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Çağımızın hastalığı şeker

ONURHAN ALPAGUT - Karşıyaka Belediyesi, sağlıklı yaşam bilincini geliştirmek ve yaygınlaştırmak için her ay mahalle merkezlerinde seminerler düzenlemeye devam ediyor.

Bu seminerlerden biri de bugün Karşıyaka Sağlık İşleri Müdürlüğü tarafından Ahmet Piriştina Kültür Merkezi’nde Uzman Dr. Neşe Korkmaz'ın katılımıyla yapılacak. Seminerde vatandaşlar şeker hastalığına karşı bilinçlendirilecek. Katılımcıların bilgi sahibi olacağı seminerde ayrıca şeker-tansiyon ölçümü de ücretsiz olarak yapılacak.

VATANDAŞLAR BİLİNÇLENDİRİLİYOR

Toplum sağlığını tehdit eden hastalıklara karşı vatandaşlarda farkındalık yaratmayı kendisine görev edinen Karşıyaka Sağlık İşleri Müdürlüğü, bu bağlamda seminerler vermeye devam ediyor. Karşıyaka Belediyesi tarafından ayın temasını oluşturan ‘şeker hastalığı' kapsamında ay içerisinde şekere yol açan etkenler ve hastalıktan korunma yolları katılımcılara aktarılacak.

ERKEN TEŞHİS ÖNEM TAŞIYOR

Şeker hastalığında erken teşhisin büyük önem taşıdığını ifade eden Uz.Dr. Neşe Korkmaz, “Çağımızın -bulaşıcı olmayan- salgını haline gelen şeker hastalığı, hem dünyada hem de ülkemizde giderek yaygınlaşıyor. Beraberinde pek çok sağlık sorununa ve ciddi organ hasarlarına da yol açabilen şeker hastalığına karşı erken teşhis büyük önem taşıyor. Erken tanı, yaşam tarzı değişikliği, kilo vermek ve egzersizle, bu hastalık yüzde 58’e varan oranlarla önlenebiliyor. Şekerden korunmak için mutlaka düzenli ölçüm yaptırmalı, sağlıklı beslenmeli ve fiziksel aktivitelere yönelmeliyiz” dedi.

DİYABET NEDİR?

Diyabet,pankreasın yeterli insülin üretememesi veya vücudun ürettiği insülini etkili bir şekilde kullanamaması sonucu oluşan ömür boyu devam eden kronik ve insülin üreten hücrelerin azalması ile devam eden bir hastalıktır. Normal metabolizma da besinler, vücudun başlıca yakıtı olan glikoza (şeker) dönüşmek üzere bağırsaklarımızda parçalanırlar. Daha sonra bu glikoz bağırsaklardan kana geçer ve kandaki şeker düzeyi yükselmeye başlar. Sağlıklı bireylerde kana geçen glikoz pankreastan salgılanan insülin hormonu yardımıyla hücrelerin içine taşınır. Şayet insülin hormonu vücudumuzda olmazsa ya da etkisi bozulmuş ise şeker hücrenin içine taşınamayacağı için, glikoz kanda artarak şeker hastalığı dediğimiz kan şekeri yükselmesi (Hiperglisemi) gelişmiş olur. Bu kan şekeri yüksekliği sürekli olarak devam edecek olursa organlarımızda (sinir, göz, kalp, böbrek vs) zaman içerisinde ciddi bozukluklara neden olur.

Haber Merkezi