Çakı Bedesten’i gün yüzüne çıkarıldı: Arkeologlar seviniyor esnaf ağlıyor!

Bir tarafta gün yüzüne çıkan 300 yıllık bedesten, diğer tarafta aylardır iş yapamayan esnaf ve dükkanlara giremeyen müşteriler… Tüm bunların yaşandığı Halit Ziya Bulvarı, hem seviniyor hem ağlıyor


  • Oluşturulma Tarihi : 16.07.2021 07:46
  • Güncelleme Tarihi : 16.07.2021 07:46
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Çakı Bedesten’i gün yüzüne çıkarıldı: Arkeologlar seviniyor esnaf ağlıyor!

SULTAN GÜMÜŞ / ÖZEL HABER

İzmir’in Konak ilçesinde belediyenin altyapı çalışması sırasında Osmanlı dönemine ait olduğu düşünülen 300 yıllık bedesten kalıntısı ortaya çıktı. 1922 yılında meydana gelen İzmir yangınının izlerini de taşıyan bedesten kalıntısının bulunması nedeniyle Halit Ziya Bulvarı’nda yaklaşık 3 ay önce başlatılan altyapı çalışmalarına da ara verildi. Fakat 15 gün içerisinde bitirilmesi planlanan çalışma ayları bulunca bölge esnafı çıkmaza girdi. Halit Ziya Bulvarı’nın İzmir’in çok işlek bölgelerinden biri olduğunu hatırlatan esnaf, çalışmadan dolayı güzergahların değiştirildiğini, araç trafiğinin arttığını, toz ve gürültü nedeniyle müşterilerin dükkanlara uğramadığını belirtti. Kazı yapıldıkça tarihi kalıntıların ortaya çıkmaya devam ettiğini aktaran esnaf, Bulvar boyunca çalışmanın devam edeceğini söyleyerek, “Evet, güzel bir şeyler yapılıyor, koca bir tarih gün yüzüne çıkıyor, ancak ne yalan söyleyelim biz bu durumdan asla memnun değiliz. İş yapamaz hale geldik. 3 aydır ne çektiğimizi bir biz biliriz, bir de Allah. Ne zaman biteceği de belli değil. Altyapı çalışması diye başladılar, olay tarihi kazıya dönüştü. Bedesten tam anlamıyla ortaya çıkmadan da buradan gitmeyecekler. İzmir Arkeoloji Müzesi’nden ekipler araştırma yaptığı için belediye dokunamıyor” dedi.

YORULMAKTAN ZİYADE SIKILDIK…

“Yağmur suyu şebekesi döşemek için Halit Ziya Bulvarı’nda alt yapı çalışmalarına başladık” diyen bir yetkili, “Normalde 15 günlük bir işimiz vardı. Fakat ortaya çıkan ve hiç hesapta olmayan tarihi bedestenden dolayı işlerimiz baya uzadı. Neredeyse 2-3 aydır buradayız. Bildiğim kadarıyla caddenin başına kadar kazacaklar. Oralarda da bir şeyler çıkar mı çıkmaz mı bilmiyoruz. Çıkarsa mahvolduk. Bu, bölgedeki çalışmanın daha da uzayacağını gösterir. Bulvar zaten tarihi bir bulvar. Neresini kazarsanız bir şey çıkıyor. İzmir sonradan doldurulma bir kent olduğu için tarih altta yatıyor. Arka taraflarda da mesela çalışma yapıyorduk, bildiğiniz liman ortaya çıktı. Talaşları bile sanki ilk gün ki gibiydi. O kadar sağlamdı… Evet, şu an burada güzel bir olay yaşanıyor ama bir taraftan da her şey aksıyor. Olan esnafa oldu. Trafiği söylemiyorum bile. Yorulmaktan ziyade bu durum bizi artık sıkmaya başladı. Esnafta tepkisini bizlere gösteriyor. Halbuki zerre suçumuz yok. Düğün yasakları kalkınca, pandemi yasakları kalkınca insanlar alışveriş yapmaya, sokağa akın etmeye başladı. Tabi burası da düğün ihtiyaçlarının karşılandığı Bulvar. Caddede komple gelinlikçiler var. Ama müşteri manzarayı görünce gelemiyor… İzmir Arkeoloji Müzesi’nden bir ekip geldi. Onların izni dahilinde bizler hareket edebiliyoruz. Onlar ‘devam’ demediği sürece kımıldayamıyoruz. Makineler ‘stop’ yani” bilgisini paylaştı.

PERİŞAN BİR HALDEYİZ!

“Neredeyse 2-3 aydır iş yapamıyoruz” ifadelerini kullanan esnaf Mahmut Tanrıverdi de “Koku, ses ve toz olduğu için müşteri gelmiyor. Kazancımız yarı yarıya düştü. Tüm samimiyetimle söylüyorum perişan bir haldeyiz. Üzerine bir de tarihi eser çıktı. Bu yüzden de belediyenin normal seyrinde giden çalışması bekletiliyor. Ağlayalım mı, sevinelim mi bilemedik. Gerçi şu an ağlıyoruz. Hiçbir şekilde bu durumdan memnun değiliz. Sadece ben değil, gidin diğer tüm mağazaların kapısını çalın hepsi aynı şeyi söyleyecektir. Sonuçta bizler de buralara kira veriyoruz. Çocuklarımızın ekmeğini çıkartıyoruz. Peki, hal böyle olursa o eve aşı nasıl götüreceğiz? Trafiği söylemiyorum bile. Bulvarın başında bir durup izleyin, korna seslerinden duramazsınız” yorumunda bulundu.

BİZİ İNSAN YERİNE KOYAN YOK…

Bir diğer esnaf Burak Karademir ise şunları ekledi: “İzmir Büyükşehir Belediyesinden yetkililer burada çalışmaya başladıkları zaman gelip esnafla, bizlerle konuştular. ‘En geç 15-20 gün içerisinde bitireceğiz’ dediler. Fakat 3 ay oldu. Tamı tamamına 3 ay. Alt yapı çalışması sırasında 300 yıllık bedesten kalıntısı ortaya çıktığı için normal çalışma durduruldu. Şimdi tarihi eserlere ulaşmak için arkeologlar inceleme yapıyor. Bize söyledikleri sürede uzadı ve ne zaman tamamlanacağı belli değil. Her taraf toz, toprak, çamur… Şu an bilgi veren, bizi insan yerine koyan tek bir kişi yok. Tarihi eserin peşine düştüler, esnafını unuttular. Evet, güzel bir şeyler yapılıyor, koca bir tarih gün yüzüne çıkıyor, ancak ne yalan söyleyelim biz bu durumdan asla memnun değiliz. İş yapamaz hale geldik. 3 aydır ne çektiğimizi bir biz biliriz, bir de Allah. Ne zaman biteceği de belli değil. Altyapı çalışması diye başladılar, olay tarihi kazıya dönüştü. Bedesten tam anlamıyla ortaya çıkmadan da buradan gitmeyecekler. İzmir Arkeoloji Müzesi’nden ekipler araştırma yaptığı için Belediye dokunamıyor.”

SALKIM’DAN ‘KÖPRÜ’ TALEBİ

Bölge esnafı, ekiplerin çalışması sırasında ticaretin durmaması için yerel yönetimlerce gerekli önlemlerin alınmasını isterken, Moda Tekstil Konfeksiyoncular (MTK) Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Salkım da gazetemize şu açıklamayı yaptı: “Mimar Kemalettin bölgesi 2 buçuk aydır kapalı ve kazılı durumda. Elbette ki tarihi eser bizim değerimiz. Ama esnaf zaten pandemi nedeniyle perişan. Halit Ziya Caddesi’ni kazıp Mimar Kemalettin Caddesi girişini kapattılar. İzmir Büyükşehir Belediyesinin burada halkın geçişini sağlaması için köprü yerleştirmesini ve işlerimizin aksamaması için gerekli önlemlerin alınmasını istiyoruz.”

Haber Merkezi