- Gündem
- 20.04.2025 23:39
Sosyal Güvenlik Kurumunun çalışanlara tanınan yıpranma hakkındaki 3 bin 600 çalışma gününde indirime gitmesi erken emekliliğin önünü açacak
EMİRCAN IŞILDAK ÖZEL HABER
Erken emeklilik için çalışanlara tanınan yıpranma hakkından yararlanmak için en az 3 bin 600 gün olan çalışma şartı esnetiliyor.
2008 yılından önceki çalışma süreleri de bu kapsamda yıpranma hesabına göre dikkate alınacak. Bu yolla çalışanlar için erken emekli olma imkanı iki buçuk yıl öne çekilecek. Torba yasadan geçen tasarı için çalışmalar sürerken, çalışanlar için son durumu Sosyal Güvenlik Uzmanı Doğan Temel yorumladı.
ÇALIŞANLARA KOLAYLIK SAĞLANACAK
Sosyal Güvenlik Uzmanı Doğan Temel, erken emeklilik ile ilgili bilgi verdi. Daha önce yıpranma hakkının kazanılması için gerekli olan 10 yıllık sürede iyileştirme yapılacağını belirten Temel, Su altında çalışanlar, emniyet ve Milli İstihbarat Teşkilatı mensubu olanlar, itfaiyeci, gazeteci, madenci ve demir-çelik işçileri başta olmak üzere milyonlarca çalışanın yıpranma hakkı var. Yıpranma hakkı çalışanlara normalden daha erken emekli olmayı sağlıyor. Yani yıpranma süreleri emeklilik için gerekli yaş haddinden düşülüyor. Yıpranma ve yaş haddinden indirim hakkı için daha önce yıpranmaya tabi işte en az 3 bin 600 gün yani 10 yıl çalışma şartı aranıyordu. Sosyal Güvenlik Kurumu ise bu konuda artık çalışanlara kolaylık tanıyacak değerlendirmesini yaptı.
2008 ÖNCESİ DE HESABA KATILACAK
2008 yılından önce sigortalı olan çalışanların günlerinin de bu kapsamda hesaba dahil edileceğini vurgulayan Temel, Buna göre, 3 bin 600 gün hesabında, 1 Ekim 2008 tarihi öncesi yıpranmaya tabi olmayan çalışma süreleri de dikkate alınacak. 2008 öncesi ve sonrası çalışma sürelerinin toplamı 3 bin 600 gün olanlar, 2008'den sonraki yıpranma sürelerini yaş haddinden indirip, daha erken emekli olabilecekler. Yıpranmadan yararlanan kişilere, çalıştıkları her 360 gün için 60 gün ile 180 gün arasında değişen sürelerde fiili hizmet süresi zammı veriliyor. Daha fazla emekli maaşı, çalışanları iki şekilde etkileyecektir. Fiili hizmet süresi zammı olarak da bilinen yıpranma, toplam prim gün sürelerine eklenerek daha yüksek maaş almayı sağlıyor. Ayrıca yıpranma süreleri yaş haddinden indirim yaparak erken emekliliğin de yolunu açmış olacak dedi.
İYİLEŞTİRMELER OLABİLİR
Temel ayrıca önümüzdeki dönemde taslağın daha da iyileştirilebileceğinin altını çizerek, Örnek verecek olursak, 360 gün çalışmaya karşılık 90 gün olan yıpranma hakkıyla 20 yıl çalışan bir işçi 25 yıl çalışmış kabul ediliyor. Buna göre çalışanın alacağı emekli maaşı da 20 değil 25 yıla göre hesap yapılıyor. Fakat son durum böyle olmasına rağmen halen konuyla ilgili çalışmalar devam ediyor. Önümüzdeki süreçte konu çalışanlar lehine daha da iyileştirilebilir şeklinde konuştu.