Sayfa Yükleniyor...
İzmir Ekonomi Üniversitesinin Balçova Kampüsünün bahçesindeki kedilerin toplanarak hiçbir yapının bulunmadığı Güzelbahçe Kampüsüne atıldığını iddia eden HAYTAP İzmir Temsilcisi Esin Önder, durumun kabul edilemez olduğunu söyledi
NİLGÜN TAZE / ÖZEL HABER
Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) İzmir Temsilcisi Esin Önder, İzmir Ekonomi Üniversitesinin Balçova Kampüsünün bahçesindeki kedilerin toplanarak hiçbir yapının bulunmadığı ve insanın yaşamadığı Güzelbahçe kampüsüne atıldığını iddia etti. Durumun ikinci kez yaşandığını söyleyen Önder, 2011 yılında da aynı olaylar nedeniyle üniversiteyle karşı karşıya geldiklerini ifade etti. Önder, 2011 yılında Ekonomi Üniversitesi Balçova Kampüsü bahçesinde yaşayan kedilerin çuvala koyularak atılmasının ardından üniversite Genel Sekreterini ziyaret ederek hayvan hakları konusunda bilgi verdiklerini açıkladı. Yapılan sunumdan sonra üniversitenin Hayvan Hakları Kulübü açmasına rağmen 22 Ocak 2018de okulların ara tatiline girmesiyle tekrar kedileri toplatarak yaşamalarının mümkün olamayacağı Güzelbahçe Kampüsüne atıldığının bilgisini aldıklarını iddia eden Önder, durumun kabul edilemez olduğunu söyledi. Önder, hayvanların haklarının korunması için çalışmaya devam ettiklerini ifade etti.
11 KEDİ
Şubat ayında İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Ekrem Demirtaşın Sahipsiz sokak hayvanlarının korunmasına dikkat çekmek amacıyla Ticaret Odasında bir etkinlik düzenlediğini açıklayan Önder, Aralarında benimde bulunduğum hayvanların korunmasında yardımcı olan başarılı olan belediye, kurum ve kişilere bu törende plaket verilmişti. Hayvanların korunmaya devam edileceğine dair böylesine güzel bir mesajın verilmesinin ardından üniversitenin yarıyıl tatiline çıkmasıyla birlikte üniversite içinde yaşamaya çalışan 11 kedinin kapanlarla yakalanıp yine meçhule atıldığı şikayeti geldi. Ayrıca öğrenciler kapan ve kayıp kediciklerin resimlerini de gönderdi. Yetkililere kedilerin akıbetini sorduğumda veterinerliğe kısırlaştırmaya gönderdiklerini söylediler. Bende hangi veterinerliğe götürüldüklerini ısrarla sormaya devam edince bir veteriner ismi veremedikleri için yalan beyanda bulunduklarını anlamış oldum dedi.
YALAN BEYAN
Kedilerin akıbetini öğrenebilmek için Ekonomi Üniversitesi Genel Sekreterline telefon açarak işin gerçek yüzünü öğrenmeye çalıştığını ifade eden Önder, şu ifadeleri kullandı: Öğrencilerde üniversite yönetiminden kedilerin nereye atıldığı konusunda yanıltıcı cevaplar aldıklarını söyleyince 01.02.2018 tarihinde Sayın Ekrem Demirtaşın dikkatine bir dilekçe yazıp, yardım istedim. Bilgilendirme dilekçeme bana İdari İşler Şefi bağladıklarını Kediler nereye gitti ?diye sorduğumda Etrafta çok dolaşıyorlardı üremesinler diye veterinerliğe kısırlaştırmaya gönderdik cevabını aldığımı yazdım. Ben buradaki kedilerin hepsinin kısırlaştırılmış olduğunu bildiğim için hangi veterinerliğe gönderdiniz diye sorduğumda da öğrenip size döneyim şeklinde yalan beyan verildiğini de ekledim. Dilekçede ayrıca 3 gün içinde cevap getirilmediği halde Valilik Orman Su İşlerine eylemi yapan kişiler için suç duyurusunda bulunup, kedi başına 625 TL toplam 7 bin TL civarında idari ceza verilmesi ve basında bu konunun duyulmasını sağlayacağım bilgisini de üzülerek sundum açıklamasını yaptı.
VİCDANA AYKIRI
Kedilerin Ekonomi Üniversitesinin Güzelbahçe Kampüsüne bırakıldığı ile ilgili açıklama yapıldığını ve bu açıklamaya bizzat 2 hayvansever öğretmenin de tanık olduğunu iddia eden Önder, Yaptığımız ziyarette ayrıca bize bahçede daha çok kedi olduğu ve onlara kedi evi yaptıkları da söylendi. Bahçeyi gezdiğimizde övgüyle anlatılan kedi evlerinin, hiçbir kedinin içine giremeyeceği kadar sular içinde ve yıkılmış olduğunu gördüm. Güzelbahçe Kampüsünde 2 gün araştırma yapan öğrenciler doğal olarak bir kediye dahi rastlayamamışlardı. Ben de önceki gün gidip bıraktıkları yerin resmini çektim. Hiçbir yerleşim olmayan yere atılan kedilerin orada su ve yemek bulmaları imkansızdı. Kedilere yapılan muamele 5199 sayılı kanun ve vicdana aykırıdır diye konuştu.
Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) İzmir Temsilcisi Esin Önderin kedilerin korunması ile ilgili İzmir Valiliğine gönderdiği dilekçe ise şöyle;
TC İZMİR VALİLİĞİ - İZMİR ORMAN VE SU İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ
Ekonomi Üniversitesinde 2011 senesinde okuldaki kediler çuvala konulup atılınca öğrenciler tarafından Federasyonumuzdan yardım istenilmiş, üniversite hakkında suç duyurusunda bulunmuş, ayrıca gidip Genel Sekreterlik düzeyinde görüşmeler yaparak 5199 sayılı kanun hakkında bilgilendirme yapmıştık. O tarihten sonra okulda hayvan hakları konusunda kulüp de açılmıştı. Şubat ayında Ticaret Oda Başkanı ve Ekonomi Üniversitesinin Mütevelli Heyeti Başkanı Sn. Ekrem Demirtaş Sahipsiz sokak hayvanlarının korunmasına dikkat çekmek amacıyla Ticaret Odasında bir etkinlik düzenleyerek, başarılı belediye, kurum ve kişilere de plaket vermişti. (Aralarında ben de vardım)
Okulun şubat tatiline çıkmasıyla birlikte üniversite içinde yasamaya çalışan 11 kedi kapanlarla yakalanıp yine meçhule atıldığı şikayeti gelince, Genel Sekreterliğe telefon açıp, kedilerin akıbetini sormuş, yalan beyanla onların veterinerliğe kısırlaştırmaya gönderildiği yanıtını almıştım. Kedilerin nereye atıldığı konusunda öğrencililer yanıltıcı cevaplar alınca, 01.02.2018 tarihinde Sn. Ekrem Demirtaş dikkatine en aşağıdaki bilgilendirmeyi yazıp, yardım istemiştim. Sonuç alamayınca da 2 hocamızla birlikte bir hafta önce Genel Sekreter Levent Gökçelerin yanına gidip, bilgi almıştık.
Verdiği bilgiye göre kediler, Ekonomi Üniversitesinin Güzelbahçe Kampüsüne bırakılmıştı. Bahçede daha çok kedi olduğunu, onlara kedi evi yaptıklarını bundan sonra yakaladıkları kedileri 2 hocamıza teslim edeceklerini de eklemişti. Bahçeyi gezince çok övgüyle anlatılan kedi evlerinin hiçbir kedinin içine giremeyeceği kadar sular içinde ve yıkılmış olduğunu da görmüştüm. Güzelbahçe kampüsünde 2 gün araştırma yapan öğrenciler doğal olarak bir kediye bile rastlamamışlardı. (Ben de önceki gün gidip bıraktıkları yerin resmini çekmiştim) Hiçbir yerleşim olmayan yere atılan kedilerin orada su ve yemek bulmaları imkansızdı. Yapılan 5199 sayılı kanun ve vicdanlara aykırıdır.
2011 senesinde bundan sonra sizlerden yardım isteriz denmesi ve hatta bir hafta önce yaptığımız görüşmeden verdikleri sözlerden sonra da kapanla yakalanıp meçhule atmalar bilgimiz dahilindedir. Sonuç olarak; meçhule atılmaların durdurulmasını, okul yönetimine yasa bilgilendirmesi yapılması, verilen sözler ve söylemler konusunda tutarlı olunmasını, şimdiye kadar atıldığı tespit edilen 11 çok iyi huylu kedi için 5199 sayılı kanun 14 maddesi gereğince kedi başına idari ceza kesilmesini, bundan sonra kedilerin bina içeri girmesini engellemek için hayvan sever öğrenci ve hocalarla işbirliği yapılmasını, rica eder, dilekçemize 4982 ve 3071 sayılı kanun gereğince yanıt verilmesini saygılarımızla arz ederiz.
Haber Merkezi