- Gündem
- 08.05.2025 18:07
Kurban Bayramı’nda ‘Etrafımda bağış yapacağım çok az insan var’ diyenler için Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği destekte bulunuyor. Cansuyu yurt içi ve yurt dışı yardımları için kolları sıvadı
SULTAN GÜMÜŞ / ÖZEL HABER
Kurban Bayramı münasebetiyle soluğu Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nde aldık. Çünkü dernek yurt içinde ve yurt dışında yapmış olduğu faaliyetlerle milyonlarca insanın yüreğine su serpiyor. Yoğunluk olarak Afrika ülkelerine yardım ulaştıran Cansuyu, Afrika halkına balık vermiyor aksine balık tutmayı öğretiyor, onlara sosyal hayatın birer parçası olduklarını her fırsatta göstermeye çalışıyor. “Gitmediğimiz yer bizim değildir” diyen İzmir Şube Başkanı Ahmet Yorulmaz ile derneğe ve Kurban Bayramı hazırlıklarına dair keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Türkiye’nin en büyük yardımlaşma derneklerinden biri olduklarını kaydeden Yorulmaz, “Bu yıl da dünyanın dört bir yanında ihtiyaç sahiplerine ulaşacağız. Kurban Bayramı’nda keseceğimiz kurbanları ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak için hazırlıklarımızı sürdürüyoruz” dedi.
28 ülke, 60 noktada kurban yardımı yapacak olan dernek, kurban bağışı yapmak isteyenlerin en güvendiği kurumların başında yer alıyor. Bağışçıların aldığı kurbanları vekalet yolu ile yurt içi ve yurt dışında sayısız insana ulaştıran derneğin en büyük amacı kurban bereketinden tüm dünyadaki insanların yararlanmasını sağlamak. Cansuyu Derneği İzmir Şubesi Başkanı Ahmet Yorulmaz, yaklaşık elli bin kurbanı kesme alt yapısını kurmuş olduklarını ve 120 kişilik bir ekiple bu hayvanları keseceklerini ifade etti.
TAMAMI İHTİYAÇ SAHİPLERİNE
Kurban kesmek için gidecekleri ülkelerde nasıl hareket edeceklerinden tutunda kurbanı nasıl keseceklerine dair eğitim verdikleri 120 kişilik bir grup oluşturduklarını söyleyen Ahmet Yorulmaz, “Ekiplerimiz başta Türkiye olmak üzere Kurban Bayramı’nda bizzat kendileri gidip, kurbanları seçiyorlar. Hayvanların yaşı tutuyor mu? Sağlıklı mı? Bu gibi önemli detaylara dikkat ediyorlar. Bunların tamamen kontrolünü yaparak, bayram öncesi alımları gerçekleştiriyorlar. Daha sonra da Allah kısmet ederse bayramın birinci, ikinci ve üçüncü günleri de bu kesimleri yaparak tamamını et olarak muhtaçlara dağıtırız. Biz vekaleten aldığımız kurban etlerinin hiçbirini hiçbir şart altında muhafaza etmeye, elimizde tutmaya yeltenmeyiz. Kurban Bayramı’nın üçüncü günü ikindi namazından önceye kadar elimizdeki bütün etleri dağıtmış oluyoruz. Elimizde yarım kilo et dahi kalmıyor. Tamamı ihtiyaç sahiplerine dağıtılır” dedi.
“CİDDİ MANADA AÇLAR”
Kurban fiyatlarında ise lokal uygulama yapmak zorunda kaldıklarını söyleyen Ahmet Yorulmaz, “Dediğimiz gibi 28 ülkede 60 noktada kurban organizasyonunu yapıyoruz. Bu nedenle lokal yani yerel fiyat uygulaması yapıyoruz. Çünkü kurban fiyatları her yerde aynı değil. Mesela Afrika’da bu yıl kurban fiyatımız 4 yüz TL, Asya’da 4 yüz 50 TL, Türkiye, Suriye, Balkanlardaki bazı ülkelerde 8 yüz 50 TL, Gazze’de ise bin 350 TL. Bizim Kurban Bayramı’ndaki birinci amacımız bir ibadet olduğu için sağlıklı bir şekilde bize bağışta bulunan, vekalet veren kardeşlerimizin kurbanlarının o görevini yerine getirmektir. Kesinlikle amacımız kar etmek değildir. Hatta bu yıl yurt dışına gidecek arkadaşlarımızın da haliyle dahil edilecek. Kurbanları kesmek için giden kasapların giderleri dahil edilecek. Türkiye’de de sistem aynı. Hayvanı alıyorsunuz ama kesmek için de ayrı bir para verirsiniz. Biz de kurban 3 yüz 90 TL ise 10 TL’de kesim oluyor. Biz 4 yüz TL olarak ilan ediyoruz. Yani bağışçımızı kesim derdiyle de uğraştırmıyoruz. Bağışçımızda bunun ne şekilde değerlendirileceğinin farkında. Allah nasip ederse bu sene kesimlerimizi gerçekleştireceğiz. Türkiye’de de yine doğuda kesimlerimizi gerçekleştiriyoruz. Çünkü o bölgede yaklaşık olarak 2 milyon Suriyeli kardeşimiz var. Türkiye’de kesilen kurbanlarımız da bu vatandaşlara ulaştırıyoruz. Bazı illerimiz diyor ki bizim burada yoksul insan çok biz de et istiyoruz. Biz de kombinede kesilen etlerimizi frigolu araçlarla o illere sevkini yapıyoruz ve oradaki kardeşlerimize bu et yardımını yapıyoruz. Özellikle Afrika bölgelerinde fiyatları düşük tutmaya çalışıyoruz. Çünkü oradaki insanlar ciddi manada açlar. Yılda açlıktan ve susuzluktan yaklaşık olarak 13 milyon insan hayatını kaybediyor. Bu ciddi bir rakam. Senede bir defa da olsa o insan et yiyebilsin istiyoruz ve ağırlığımızı Afrika’ya veriyoruz” diye konuştu.