Sayfa Yükleniyor...
DSİ İzmir Bölge Müdürü Hayati Çelenk, Tahtalı Barajındaki mevcut toplam su kapasitesi, İzmire hiç yağmur yağmazsa 3 yıl yetecek bir kapasitedir. Halkımız telaşa kapılmasın. Barajlarımızdaki doluluk oranında düşme söz konusu değildir dedi
E. ÇAĞLA GENİŞ
Konak Rotary Kulübü tarafından düzenlenen Su Atölyesi Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Gençlerin ilgisinin yoğun olduğu etkinlikte su ve suyun yönetimi alanında uzman isimler tarafından masaya yatırıldı.
DEÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Necdet Alparslan moderatörlüğünde yürütülen panelde, İZSU Genel Müdür Yardımcısı Gülay Demircioğlu, DSİ İzmir Bölge Müdürü Hayati Çelenk, İzmir Çevre İl Müdürü Selahattin Varan, Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi, Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Başkanı Helil İnay Kınay, Rotary Su ve Sanitasyon Bölge Komite Başkanı Süreyya Perçin konuşmacı olarak yer aldı. Panelin ardından gençlerle birlikte suyun kullanımı ve yönetimi konusunda atölye çalışmaları yapıldı.
HALKIMIZ TELAŞA KAPILMASIN
Yerelde ve ulusal düzeyde suyun yönetimi konusunda katılımcıları bilgilendiren Devlet Su İşleri (DSİ) İzmir Bölge Müdürü Hayati Çelenk, barajlardaki doluluk oranın düştüğüne dair bilgilerin gerçeği yansıtmadığını belirterek, Burada yanlış bir algıyı yok etmek istiyorum. Barajlarımızdaki su seviyelerinden bahsettiğimizde diyelim ki Tahtalı Barajında yüzde 30 seviyesinde su var Barajla gölet arasındaki en büyük fark şudur; göletler kışın gelen suyu o yıl içinde tüketilen yapılardır. Barajlar ise uzun yıllar ihtiyacı karşılayan yapılardır. Yani barajlar depoladığı suyu bir yıl içerisinde tüketmez. Tahtalı Barajındaki mevcut toplam kapasite İzmire hiç yağmur yağmazsa 3 yıl yetecek bir kapasitedir. Halkımız telaşa kapılmasın. Barajlarımızdaki doluluk oranında düşme söz konusu değildir. İzmir ileriki yıllara da yetecek su potansiyeline sahiptir. Bugünkü doluluk oranları içme suyunda yüzde 60, sulamada yüzde 76, bölgede toplam yüzde 66dır diye konuştu.
2019 SONUNA KADAR 1071 GÖLET
DSİ tarafından Türkiyedeki tüm şehirlerin 2040-2050 yılına kadar içme suyu ihtiyaçlarının karşılanmış durumda olduğunu aktaran Çelenk, şunları söyledi: Bu rakamı 2060-2070 nasıl çıkarabiliriz onun planlamalarını yapıyoruz. En önemli konu depolama. Depolamada bizim yaşadığımız en büyük sıkıntı kamulaştırma. Çünkü bizim depolama, baraj ve gölet yapabileceğimiz tüm alanların yerleşim alanı olması depolamayı kısıtlıyor. O yüzden son dönemlerde DSİ Müdürlüğü olarak 2014 yılı sonuna kadar 3 yılda 1000 gölet yaptık. Şuanda 2019 yılı sonuna kadar 1071 gölet hedefliyoruz. Ancak bu göletlerin çoğu baraj statüsünde. Bizi ileride bekleyen en önemli problem yer altı su kaynakları. Bununla ilgili yer altını suyunu nasıl besleyebiliriz diye çalışmalar yapıyoruz. Suni göl havuzları oluşturarak yer altı suyunu beslemeyi düşünüyoruz.
İZSUNUN ÇALIŞMALARINI ANLATTI
İZSU Genel Müdür Yardımcısı Gülay Demircioğlu, su ve atık su yönetimi konusunda katılımcılara sunum yaptı. İZSUnun tüm İzmiri kapsayacak şekilde çalışmalar yaptığını kaydeden Demircioğlu, su havzalarını koruma kontrol çalışmaları hakkında bilgi verdi. Suyun kalitesini iyileştirmek ve yaz döneminde artan ihtiyaçlar için alınan önlemlere değinen Demircioğlu, depo bakım onarımları konusundaki hassasiyete vurgu yaptı. Demircioğlu, Su kayıp kontrol çalışmalarını da yapmak gerekiyor. İzmirde metropol alanlarda kurduğumuz izole sayaç bölgeleri var. Bunları veri toplayıcılarla alıp GPS aracılığıyla bilgisayarlardan değişimleri izliyoruz. Basınç su kaybı için en iyi parametre. Basıncı kontrol altında tutmaya çalışıyoruz. Atık su yönetimi konusunda önemli çalışmalar yapıyoruz. Üretilen suyun bir şekilde bertaraf edilmesi gerekiyor. Bunun için de titizlikle çalışmalar yapıyoruz dedi.
SUYUN DOĞRU KULLANIMINI OKULLARDA ANLATTIK
Etkinliğin özellikle gençler açısından önemine vurgu yapan Rotary Kulübü Federasyonu Başkanı İsmail Rodoplu, Gençleri geleceğe hazırlamak için önemli konuları işliyoruz. En önemli konu da su. Bu küçük rezervi son derece dikkatli ve kontrollü kullanmamız gerekiyor. 6 öncelikli alanımız var bu su ve sağlık hijyen konularıdır. Dünyanın pek çok ülkelerinde sağlıklı içme suyu projeleri geliştirdik. Ciddi yatırımlar yaptık. Ülkemizde mevcut su kaynaklarının korunmasına yönelik projelerde çalıştık. Havzaların korunması alanında pek çok projeye öncülük yaptık. Son dönemlerde gençlere yönelik suyun doğru kullanılmasının önemini okullarda anlattık. İnsana ait her şey bizim ilgi alanımıza gidiyor. Bu çalışmanın gençler üzerinde büyük katkıları olacağına inanıyorum dedi.
Haber Merkezi