Cem Kılınç: HPV aşısından alınan ücret politiktir

HPV aşısının ücretsiz uygulanması için başlattığı mücadeleyle tanınan Eczacı Kılınç, geçtiğimiz günlerde aşıya yüzde 25’lik bir zam daha gelmesi üzerine “Bu resmen bir akıl tutulmasıdır” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 20.12.2023 08:47
  • Güncelleme Tarihi : 20.12.2023 06:20
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Cem Kılınç: HPV aşısından alınan ücret politiktir

AYSELİN UZUN-ÖZEL HABER

Bugüne kadar 200’den fazla çeşidine rastlanan ve bazı çeşitlerinin rahim ağzı kanserine yol açtığı bilinen HPV virüsünün, tedavisinde kullanılan aşıya yüzde 25 zam geldi. Dünyada 100’den fazla ülkede HPV aşısının ücretsiz olduğunu belirten Eczacı Cem Kılınç, Birleşik Arap Emirliği, Bangladeş, Zimbabve gibi ülkelerde dahi bu aşıya ücret ödenmezken Türkiye’de hala zam üstüne zam yapılmasına isyan etti. Kılınç, HPV aşısının ücretsiz olması için mücadeleye başladığı ilk yıldan bu yana algı ve konuşulabilirlik açısından büyük yol kat edildiğini ancak 3 yıl içinde aşının fiyatının 695 TL’den 3 bin 200 TL’ye kadar çıktığını dile getirdi. Ayrıca aşının Türkiye’de bazı kesimler tarafından farklı algılatıldığının da altını çizen Kılınç, ücretsiz olması için verilen mücadelenin uzun sürmesindeki sebeplerden birinin bu olduğunu vurgulayarak “Türkiye bu konuda birçok ülkeyi geriden takip ediyor. 3 yıl önce bu mücadeleye başladığımızda, bir aşının ücreti 695 liraydı. Aradan geçen zamanda ve son zamla beraber aşının tek dozu yaklaşık 3 bin 200 liraya çıktı. 3 dozu ise neredeyse bir asgari ücret yapıyor. Birçok ülkelerde de bu aşı ücretsizken biz hala zam yapıyoruz” şeklinde konuştu.

KADINLARIN HAYATI BUNA BAĞLI

Yapılan son zamla 3 doz HPV aşısının neredeyse bir asgari ücret seviyesine ulaştığını söyleyen Cem Kılınç, kadınların hayatının Sağlık Bakanlığı’nın sözlerine bağlı olduğuna dikkat çekti. Öte yandan Türkiye’de her yıl yaklaşık bin 250 kadın HPV kaynaklı kanserlerden yaşamını yitirdiğini bu sayının kadın cinayeti oranının yaklaşık 4 katına takabil ettiğinin altına çizen Kılınç, “Biz 3 yıl önce bu mücadeleye başladığımızda, insanlar bu aşıya kanserden korunmak için ihtiyaç duyuyor ancak ulaşamıyorlar dediğimizde, bir aşının ücreti 695 liraydı. Aradan geçen zamanda ve son zamla beraber aşının tek dozu yaklaşık 3 bin 200 liraya çıktı. 3 dozu ise neredeyse bir asgari ücret yapıyor. Biz bu aşının ücretsiz olması için verdiğimiz mücadeleye başlarken, emekçi ve öğrenci kadınlar için başlamıştık. Yani toplumun büyük bir kesimi bir aşıyla kanserden korunabilecekken maalesef ülkemizde bu aşılara ulaşamıyorlar. Baktığımda dünyada 100’den fazla ülkede HPV aşısı ulusal aşı takviminde bulunuyor ve ücretsiz olarak yapılıyor. Zaten bu absürtlük sonrasında bu aşıların ülkemizde de devlet tarafından karşılanması gerektiğini belirttik. Türkiye’de her yıl yaklaşık bin 250 kadın HPV kaynaklı kanserlerden yaşamını yitirdiği tahmin ediliyor. Yani kadınların hayatı Sağlık Bakanlığı’nın iki dudağı arasında. HPV kaynaklı kanserlerden yaşamını yitiren kadınların sayısı kadın cinayeti oranının yaklaşık 4 katına takabil ediyor. Demem o ki ülkece vahim durumdayız” açıklamasında bulundu.

32 MİLYON KADIN VE KIZ ÇOCUĞUNA GÜVENİLMEZ GÖZÜYLE BAKILDI

HPV’nin kansere neden olduğu bilinen en önemli etken olduğuna vurgu yapan Kılınç, durum böyleyken kansere karşı halkı korumakla yükümlü Sağlık Bakanlığı’nın 2006 yılında HPV’den koruyan aşıya karşı yanlış yaklaşım sergilediğini belirtti. Kılınç, “HPV aşısı 2006’da çıktığı andan itibaren Türkiye’de bu konuya politik yaklaşıldı. O zamanlar konuşulamaz bir durumdaydı. Ne yazık ki çok yanlış ele alınıyor. Hatta dönemin Sağlık Bakanlığı bürokratlarından biri ‘Ben kızıma güveniyorum. O yüzden kızıma HPV aşısı yaptırmayacağım’ gibi aşıyı politikleştiren ifadeler kullanmıştı. Kadınların yüzde 80’inin en az bir kere bu enfeksiyonu geçirdiğini göz önünde bulundurursak, ben kızıma güveniyorum diyerek, yaklaşık 32 milyon kadın ve kız çocuğuna güvenilmez insanlar gözüyle bakmış olunuyor. Bu çok talihsiz bir açıklama. Neyse ki yıllar içinde aşıyı reddeden pozisyonlar, verilen çabalar sonucunda ortadan kaldırıldı. Dolayısıyla gelinen noktada Sağlık Bakanı da bir yıl önce aşının ücretsiz yapılacağının sözünü verdi. Fakat bunun üstüne henüz geçerli bir adım atılmadı. Aşılanmanın bir an önce hızlanması ve HPV’nin toplumdan silinmesi gerekiyor. Türkiye bu konuda birçok ülkeyi geriden takip ediyor. Örnek vermek gerekirse Birleşik Arap Emirliği, Bangladeş, Zimbabve ve Nijerya gibi ülkelerde dahi bu aşıya ücret ödenmiyor. Avrupa ülkeleri gibi gelişmiş ülkelerde bu aşı zaten ücretsiz ama düşünün ki ekonomisi bizden kötü olan birçok ülkede ya da dini bakımdan benzer olduğumuz birçok ülkelerde de bu aşı ücretsizken biz hala zam yapıyoruz. Bu resmen bir akıl tutulmasıdır” sözlerini etti.

HABER MERKEZİ

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ