- Gündem
- 22.05.2025 12:17
Çeşme’de kısıtlı ödeneği tükendiği için kazı çalışmaları durdurulan Tarihi Yeraltı Kilisesi için müjdeli haber geldi. Ekinoks Derneği’nin büyük uğraşı verdiği kilise için Kültür ve Turizm Bakanlığından ek ödenek çıkarıldı
YUSUF ÇAĞIRTEKİN-ÖZEL HABER
Ekinoks Derneği’nin çabalarıyla İzmir’in Çeşme İlçesi’nde yapılan arkeolojik kazılar sonucu ortaya çıkarlan Tarihi Yeraltı Kilisesi’nde, geçen ay ödenek yetersizliği nedeniyle kazı çalışmaları durdurulmuş, ilçenin tarihine ışık tutabilecek kilise yer altında kalmaya mahkum olmuştu. Yaşanan olumsuzlukların ardından tekrar harekete geçen Ekinoks Derneği ilgili kurumlara dilekçeler yollayarak, kazı çalışmalarının tekrar başlatılması yönünde bir mücadeleye gireceğini beyan etmişti. Yaklaşık bir aydır verilen mücadeleler karşılık buldu ve Kültür ve Turizm Bakanlığının Tarihi Yeraltı Kilisesi için ek ödenek çıkardığı ve yakın zamanda kazı çalışmalarının tekrar başlayacağı ortaya çıktı. Tarihi Yeraltı Kilisesi’nin ortaya çıkarılmasında kilit rol oynayan Ekinoks Derneği Başkanı Başak Yasemin Kumaş, kilisenin ortaya çıkarılması için gerekli ek ödeneğin çıkarılması için verdiği mücadeleleri anlattı. Başkanı Başak Yasemin Kumaş, “Tarihi Yeraltı Kilisesi için kısıtlı bir ödenek çıkmıştı. Biz en başından beridir çizgimizi değiştirmedik. Amacımız bu kilisenin kentin tarihi ve kültürel değerlerinden bir tanesi olmasını sağlamak. Tavrımızı en başta koymuştuk. Nasıl ki kilisenin ortaya çıkarılması, restorasyonunun yapılıp, korunup, turizme kazandırılması için mücadele verdiysek, ödenek bitince durdurulan kazı çalışmalarından sonra da aynı şekilde ilgili kurumlarla yazışmalar yapıp, dilekçeler yollayıp, kazı çalışmalarının devam edebilmesi için, ek ödeme çıkarılması için mücadelemizi sürdürmeye devam ettik. Verdiğimiz mücadele karşılık buldu. Aldığımız bilgilere göre kilise için ek ödeme çıkarıldı. Yakın zamanda kazı çalışmaları tekrar başlayacak. Kilise tamamlanana kadar; yani misyonumuz tamamlanana kadar da mücadelemiz devam edecek” ifadelerini kullandı.
YUNANİSTAN’DAN İLGİ VAR
Kilisenin tarihi ile ilgili çok fazla bilgiye sahip olmadıklarını ifade eden Başak Yasemin Kumaş, yerel yönetimlerden kilise için çok fazla destek görmediklerini dile getirdi. Kumaş, “Taleplerimiz halen karşılık bulmuyor. Yunanistan’da ise bize büyük ilgi oldu. Yunanistan’da bir üniversitede bir kent tarihçisi olan Marianna Mastrostamat buranın tarihini bildiğini, bu yerin bir sarnıç olmadığını ve bir yeraltı kilisesi olduğunu söyledi. Bize St. Nicholas Manastır’ının altında yer alan bir kilise olduğunu ifade etti. Bazı dönemlerde yeraltında böyle ibadethaneler yapılıyormuş. Kilise ile ilgili videolarımıza baktığında duvarda St. Nicholas’ın bir heykelinin olması gerektiğini fakat o heykelin kilisenin tepe kısmında bulunan bir boşluktan sökülüp alındığını belirtti. Yunanistan’da aralık ayında bu bölgenin tarihi envanterlerine ve eski dönemlerin tarihine ışık tutan bir sempozyum yapacaklarını söyleyerek derneğimizi de devam ettiler. Bir aksilik olmazsa katılmayı istiyoruz” diye konuştu.
SAHİP ÇIKILMALI!
Kilise için yerelde ilginin artması gerektiğini söyleyen Başak Yasemin Kumaş, bunun da yerel yönetimlerin katkısıyla olabileceğine dikkat çekti. Kumaş, “Buranın bir ören yeri yapılması için belediyenin imkanları daha fazla. Kimin yapacağı önemli değil ama belediyelerin imkanlarının daha fazla olduğunu biliyoruz. Mesela İzmir Büyükşehir Belediyesinin Erythrai’de bir takım katkılarını görüyoruz. Kazı çalışmalarına destek oluyorlar, festivaller düzenliyorlar ama başka yerlerde çok fazla göremiyoruz. Çeşme Belediyesinin restore ettirdiği bir tarihi hamamımız var her ne kadar henüz açılmasa da elinde yeterli bütçe olunca bu tür doğru işlere harcanabiliyor. Çeşme Belediyesinin elinde yeterli imkan varsa buraya da sahip çıkmalı” dedi. ,
AY BAŞINDA BAŞLAYABİLİR
Son olarak emeklerinin karşılık bulduğunu da ifade eden Başak Yasemin Kumaş, kilisenin gün yüzüne çıkarılması için ek ödenek çıkarılmasını mutlulukla karşıladıklarını belirtti. Kumaş, “Tarihi Yer Altı Kilisesi için ek ödenek çıktığını duyunca çok sevindik. Henüz başlanmadı restorasyona. Aldığımız duyumlara göre sanırım ay başında başlayacak. İzmir Büyükşehir Belediyesinden Buğra Gökçe imzalı bir cevap yazısı var elimizde. Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir 1. Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne konu hakkında dilekçe verdiklerini yazıyor. Yani ilgilendiklerini fakat sürecin çok yavaş ilerlediğini görüyoruz. İnşallah daha fazla sahiplenici olurlar” değerlendirmelerinde bulundu.