- Gündem
- 08.05.2025 00:55
Çeşme Ilıca Plajı’nda şezlong ve şemsiye ücretleri el yakıyor. Ekinoks Derneği Başkanı Kumaş, kamuya ait plajda illegal şekilde bulunan işletmelerin halktan hukuksuz bir şekilde fazla para talep ettiğini söyledi
YUSUF ÇAĞIRTEKİ-ÖZEL HABER
İzmir’in en çok tercih edilen plajlarından bir tanesi olan Çeşme Ilıca Plajı’nda bu yılda illegal işletmeler, şezlonglardan ve şemsiyelerden fazla ücret talep edince tatilciler duruma isyan etti. Plaja gelen halktan şezlong ve şemsiyeler için 60 ila 70 TL arası bir ücret talep edildiğini belirten Ekinoks Derneği Başkanı Başak Yasemin Kumaş, bu konuda hemen her gün derneklerine şikayet geldiğini ifade etti. Ilıca Plajının halka ait olduğunu ifade eden Başak Yasemin Kumaş, geçtiğimiz Mart Ayında Çeşme Belediyesi Başkanı Muhittin Dalgıç’ın şezlonglardan ve şemsiyelerden ücret almayacağını hatırlatarak, bu hukuksuz uygulamanın son bulmasını istediklerini belirtti.
“AĞIR İLERLİYOR!”
Çeşme’de tatile gelen vatandaşlardan hukuksuz bir şekilde para alındığını ifade eden Başak Yasemin Kumaş, “Ilıca’da otoparklar vatandaşlardan, 70 TL otopark ücreti alıyordu. Bizim verdiğimiz dilekçelerle bu ücret 15 TL alınıyor. Şu anda bu sorunu düzelttik ama plajdaki şemsiyeler ve şezlonglar için 60-70 TL ücret alınıyor. Çeşmeli vatandaşlardan derneğimize bu konuda sürekli şikayet geliyor fakat Çeşme Kaymakamlığına gittiğimizde, burada vatandaştan şezlonglardan ve şemsiyelerden ücret talep eden işletmeleri tahliye sürecimiz devam ediyor cevabını aldık. Sezon zaten bitti sayılır. Bu sebeple tahliye çalışmalarının ağır ilerlediğini söyleyebiliriz” dedi.
KAR AMACI GÜDÜLMEYECEKTİ
Çeşme Belediyesinin Ilıca Plajı’nı Milli Emlak Müdürlüğünden 10 yıllığına kiralayarak halka açtığını belirten Başak Yasemin Kumaş, “2018 Mart ayında şemsiyelerden, şezlonglardan, otoparklardan para almayacağız dedi. Fakat bu işletmeleri içeriden çıkaramadığı için söylediği şeyi uygulayamıyor. Şu anda Çeşme Belediyesinin kiraladığı yerde illegal olarak işletme faaliyetlerini sürdürüyorlar. Çeşme Belediyesi Başkanımız halk plajında tuvalet, yiyecek-içecek sektörü vb. faaliyetler kar amacı güdülmeden yapılacak demişti. Şu anda 4 kişilik orta seviyede bir aile için sabahtan akşama günü birlik kalmak istedikleri zaman, şezlong kirası, şemsiye kirası, otopark kirası ve içeride diğer hizmetlerin fiyatlarını düşünürseniz, ortaya çıkan maliyet oldukça fazla oluyor ve bu maliyet orta seviye bir ailenin karşılayabileceği bir seviyede değil. Yani bir aile ayda ya da mevsimde en fazla bir kez gelebilir” ifadelerini kullandı.
MAVİ BAYRAK KRİTERLERİ!
Ilıca Plajı’nın gün geçtikçe kötüye gittiğini de sözlerine ekleyen Başak Yasemin Kumaş, “Halk plajlarının kriterleri, yönetmelikleri vardır. Şu anda burası bahsettiğimiz yönetmeliklere esasına uymuyor. Ilıca’da önemli bir sorun da ‘Mavi Bayrak Kriterleri’ sorunudur. Mavi Bayrak yönetmeliğine girip baktığınız zaman, plajlarda 3 yüz veya 6 yüz metre aralıklarla gözlem kuleleri olması gerekir. Sürekli cankurtaran hizmeti sağlanması gerekiyor. Acil durumlarda insanları kurtarmak için yeterli sayıda ekipmanların ve elemanların olması gerekiyor. Duş ve tuvalet yeterliliği de gerekir. Burada bu saydığım vb. birçok sorun var ve Mavi Bayrak Kriterlerine de uymuyor. Güvenlik açısından da bir takım sıkıntılar olduğunu işitiyoruz. Biz bu eksikliklerin giderilmesini; yeterli sayıda otoparkıyla, tuvaletiyle, gözlem kuleleriyle, ilk yardım ekipmanlarıyla, güvenlik ve temizlik ekipmanlarıyla halka sunulmasını istiyoruz” diye konuştu.