Çevre Mühendisleri Odası: Tehlikeli sektörlerde çalışan işçilerin güvenliği sıklıkla göz ardı edilmekte

Çevre Mühendisleri Odası, iş sağlığı güvenliği uygulamalarının önemsizleşmesinin, denetim eksikliklerinin, iş sağlığı güvenliği hizmetlerinin kalitesizleşmesinin ve denetimsizliğin, kazaların artmasına yol açtığını aktardı


  • Oluşturulma Tarihi : 18.02.2025 14:36
  • Güncelleme Tarihi : 18.02.2025 14:36
  • Kaynak : SULTAN GÜMÜŞ KAYA
Çevre Mühendisleri Odası: Tehlikeli sektörlerde çalışan işçilerin güvenliği sıklıkla göz ardı edilmekte

Çevre Mühendisleri Odası, Türkiye’de ölümlere yol açan iş kazalarına ilişkin önemli uyarı ve taleplerde bulundu.

İş sağlığı güvenliği (İSG) uygulamalarının önemsizleşmesinin, denetim eksikliklerinin, iş sağlığı güvenliği hizmetlerinin kalitesizleşmesinin ve denetimsizliğin, kazaların artmasına yol açtığını belirten oda yönetimi, “İSG, iş yerlerinde çalışanların güvenliğini ve sağlığını koruyan temel bir uygulama olup, her işyerinde öncelikli olarak ele alınması gereken bir konudur. Ancak ülkemizde, özellikle tehlikeli sektörlerde çalışan işçilerin güvenliği sıklıkla göz ardı edilmekte, İSG uygulamaları ve denetimleri yeterince ciddiye alınmamaktadır” bilgisini paylaştı.

YALNIZCA MEVZUATA UYGUNLUK DEĞİL…

Türkiye’de İSG uygulamalarının genellikle sadece yasal bir zorunluluk olarak görüldüğünü ve ciddiyetle uygulanmadığını vurgulayan oda yönetimi, “İSG, yalnızca mevzuata uygunluk değil, aynı zamanda çalışanların güvenli bir ortamda çalışabilmesini temin etme sorumluluğudur. Kazaların önüne geçilmesinin en önemli yollarından biri etkili denetimlerdir. Ancak ülkemizde İSG denetimlerinin büyük oranda yetersiz olduğu, sık yapılan denetimlerin ise yüzeysel kaldığı bir gerçektir. İlgili kamu kurumlarının bu denetimleri artırması ve etkin şekilde uygulamaları şarttır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı başta olmak üzere tüm ilgili kamu kurumları, İSG denetimlerinin kapsamını genişletmeli, bu denetimlerin sonuçlarını raporlamalı ve uygulamaların etkinliğini sürekli izlemelidir” ifadelerine dikkat çekti.

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİ TEHDİT EDEN BİR BAŞKA BÜYÜK SORUN

İSG hizmeti veren kuruluşların, sağladıkları hizmetlerin kalitesini artırmak ve etkin denetimler yapmak yerine, genellikle düşük ücretlerle hizmet sunduğunu söyleyen oda yönetimi, şunları ekledi: “Bu durum, İSG hizmetlerinin etkinliğini doğrudan etkileyen bir faktördür. Ayrıca, bu hizmetlerin denetimsiz bir şekilde sunulması, iş sağlığı ve güvenliğini tehdit eden bir başka büyük sorundur. İSG hizmeti sağlayan kuruluşların denetimi daha sıkı hale getirilmeli, bu hizmetlerin sunulmasında asgari fiyat uygulaması getirilerek kalitesiz hizmetlerin önüne geçilmelidir… İSG ile ilgili mevzuat, zaman zaman yetersiz kalmakta ve uygulamada eksikliklere neden olmaktadır. Mevzuatın daha sıkı bir şekilde gözden geçirilmesi ve gerekli güncellemelerin yapılması gerekmektedir. İSG sorumluluklarının yerine getirilmemesi hem işverenlerin hem de devletin yükümlülüklerini yerine getirmemesi, bu tür kazaların yaşanmasına sebep olmaktadır. Çalışanların güvenliği için mevzuatın katı bir şekilde uygulanması, bu tür olayların tekrar yaşanmaması adına büyük önem taşımaktadır.”

BU SORUNUN BİR AN ÖNCE ÇÖZÜLMESİ…

Son olarak ise, “İSG hizmetlerinin Çevre Yönetim Hizmetleri ile birlikte değerlendirilmesi ve pazarlık konusu edilmesi, bu alandaki en ciddi sorunlardan biridir. İSG, çevre yönetim hizmetlerinden daha az öncelikli bir alan değildir. Her iki hizmet de kendi başına önem taşır ve birbirinin alternatifi olamaz. Çalışanların güvenliğini ve sağlığını koruma sorumluluğu, çevre yönetimi gibi diğer alanlardan ayrı tutulmalıdır. Bu sorunun bir an önce çözülmesi ve İSG hizmetlerinin ayrı bir önemle ele alınması gerekmektedir” çağrısı yapıldı.

SULTAN GÜMÜŞ KAYA

Yazarımız Kim ?

SULTAN GÜMÜŞ KAYA