- Gündem
- 07.07.2025 10:31
Enerji ve çevre alanındaki projeleri ile çalışmalarını sürdüren Çevreci Enerji Derneği, yakın zamanda yeni projeler ile karşımıza çıkacak. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tolga Şallı, yeni projelerin başvurularının yapıldığını söyledi
BURCU YANAR/ÖZEL HABER
İzmir’de 2015 yılında kurulan Çevreci Enerji Derneği’nin en temel amacının yenilenebilir enerji, enerji verimliliği ve iklim krizi konularında farkındalık yaratarak ülkemizin enerji bağımsızlığına ve iklim krizi ile mücadelesine destek olmak olduğunun altını çizen Çevreci Enerji Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tolga Şallı, “Bu doğrultuda birçok proje gerçekleştirmekteyiz. Bunlardan ilkinin adı ‘Sürdürülebilir Çevre ve Enerji’ ve diğeri ise ‘Sürdürülebilir Kalkınma için Sürdürülebilir Sivil Toplum Diyaloğu’ projeleridir” diyerek yeni gerçekleşecek olan projeler ile ilgili de bilgiler verdi.
YENİ PROJELER GELİYOR
Çevreci Enerji Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tolga Şallı, ülkemizin ve özellikle de İzmir’in yenilenebilir enerji potansiyelinin çok yüksek olduğunu belirterek, “Biz bir sivil toplum kuruluşu (STK) olarak bunun daha çok farkına varılması ve bu doğrultuda istihdamın arttırılmasını talep ediyoruz. Yeni projelerimizde; kadınların yenilenebilir enerji sektöründe istihdamının arttırılması, gençlerin çevre konusunda aktif vatandaşlığının desteklenmesi ve yerel yönetimlerin karbon piyasasına erişimi konularında başvuruları yapılmış projelerimiz bulunmakta” diye konuştu.
ÜCRETSİZ ÜYELİK
Tolga Şallı, “İtalyan ortağımız Kyoto Club ile T.C. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından Sivil Toplum Diyaloğu programı kapsamında yürüttüğümüz ve Bologna Belediyesi ile Karşıyaka Belediyesinin iştirakçi olduğu ‘Sürdürülebilir Kalkınma için Sürdürülebilir Sivil Toplum Diyaloğu’ projemizde, Avrupa Birliği (AB) müktesebatı çevre faslının alt başlıklarında bulunan konular dahilinde iyi uygulamaları ülkemize aktarmaya çalışıyoruz. Özellikle atık yönetimi, hava kalitesi, sürdürülebilir hareketlilik konularında düzenlemiş olduğumuz Webinar konferansları yoğun ilgi gördü” diyerek “Proje kapsamında oluşturmakta olduğumuz online platforma Avrupa’da ve ülkemizdeki belediyeler, sivil toplum kuruluşları ücretsiz üye olabilecek. Bu platformda, iyi uygulamalarını paylaşabilecekler. Bu platform sayesinde AB ve Türkiye yerel yönetimleri arasında bir ağ oluşturabileceğiz” ifadelerine yer verdi.
STK’LAR ÜCRETSİZ ÜYE OLABİLİRLER
2 Ocak 2019 tarihinde başlayan proje kapsamında; sivil toplum kuruluşlarının idari ve teknik kapasitelerini arttırma çalışmaları doğrultusunda online teknolojiler, araştırma metotları ve veri yönetimi eğitimleri verildiğini de aktaran Şallı, “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) konusunda 122 sivil toplum temsilcisine ulaşılan ve STK’ların ÇED konusunda bilgisini ölçme, değerlendirmeye yönelik bir anket yapıldı. ÇED mevzuatı ile ilgili yedi adet atölye çalışması yapıldı ve bu çalışmalarda konusunda uzman isimler eğitimler verdi. Proje kapsamında, Çevreci Enerji Derneği 10 adet sivil toplum kuruluşu ile işbirliği sözleşmesi imzaladı. Özellikle çevre ve enerji konularında farkındalık yaratma çalışmaları, eğitimler ve çeşitli etkinlikler bu işbirliği ile gerçekleştirilerek hem STK’ların sürdürülebilirliği arttırılacak hem de dayanışma içinde daha güçlü STK’lar yaratılabilecek” dedi.
Tolga Şallı, sözlerine şu şekilde devam etti: “24 sayfadan oluşan ve içerisinde savunuculuk konusunda bilgiler veren bir kitapçık var. Bu kitapçık aynı zamanda Avrupa Birliği Müktesebatı Çevre Faslı alt başlıkları olan iklim değişikliği, doğa koruma, su yönetimi vb. konularda iyi uygulamaları da içeriyor. Özellikle çevre, yenilenebilir enerji, sivil toplum, iklim krizi ile ilgili savunuculuk konularını içeren tek sayfalık bültenler de hazırlanarak 11 ay boyunca yüzlerce sivil toplum kuruluşuna gönderildi. Proje kapsamında web tabanlı bir platform oluşturuldu. Bu platforma sivil toplum kuruluşları ücretsiz üye olarak etkinliklerini, duyurularını paylaşabilecek, ÇED hakkında verilen kararları da buradan duyurabilecekler. Platformda STK taraması yapılarak istenilen ildeki STK’ya ulaşılabilecek. Platformda ayrıca konusunda uzman kişiler tarafından çevre ve enerji odaklı Webinar konferansları verildi. Bu konferanslara ülkemizin her yerinden katılım sağlandı. Konferanslar ayrıca dernek Youtube kanalına yüklenerek daha fazla kişiye ulaşım sağlandı. Proje hakkında bilgiler verebilmek ve işbirliği yapılan STK’lar ile STK-kamu-özel sektör ilişkisinin gelişmesine katkı koyabilmek adına birçok kamu idarecisi ve özel sektör temsilcisi de ziyaret edildi.”
Gediz Deltası’nda kış kuşları kayıt altında
Yangının acı rengi: Seferihisar griye boyandı