- Gündem
- 28.04.2025 12:44
Cezayir Skikdo Ticaret Odası Başkanı Kamel Hamini’yi İTO’da misafir eden İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cemal Elmasoğlu, iki ülke ve ticaret odaları arasında işbirliğin artırılması için Cezayir’in koyduğu kotaların kaldırılması gerektiğini söyledi
KENAN YEŞİL
Cezayir Skikdo Ticaret Odası Başkanı Kamel Hamini, İzmir Ticaret Odası(İTO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cemal Elmasoğlu’nu ziyaret etti. Ziyarette iki ülke arasında yapılabilecek işbirliği konuları ile ticaret odaları arasında oluşturulabilecek sözleşmeler konuşuldu. Ziyarette konuşan Kamel Hamini, İTO ile Skikdo Ticaret Odası arasında sözleşme yapmak istediklerini belirterek, “Çünkü Türkler Cezayir’de iş yapıyor. Bu yüzden işbirliği kurmak için ön sözleşme yapmak istiyoruz. Yakın zamanda Cezayir’de bir tekstil fabrikası kuruldu ve sahibi Türk. Cezayir hükümeti Türklerle ticaret yapmak istediğini belirtiyor. İlişkileri kuvvetlendirmek istiyor. Son yapılan tekstil fabrikası ilgi çekti. Fabrikada 25 bin kişi çalışan var. Cezayir ve bölgeye çok faydalı oldu. sürekli iş olduğu için Cezayir Türkiye’ye daha fazla yakınlaşmak istiyor. Bulunduğumuz bölgede 5 şehir var. 5 odayı temsil ediyorum. Onlarda İzmir’e gelmek istiyor.
800 ÜRÜNDE KOTA VAR
2019 Nisan ayında Cezayir’de seçim olacağını belirten Kamel Hamini, Cezayir’de ticaretle ilgili yeni kurallar konulduğunu belirterek, “800 üründe ithalat yasaklandı. Mamul ürün ithalatında bir kota kondu. Avrupa ülkeleri hariç tüm ülkeler buna dahil. Avrupa’dan Cezayir üzerinde bir baskı var. Seçim sonrasında bu kotalar kaldırılabilir. Bu konuda bir çalışma yapacağız. Bu geçici süreli olacak olan bir koruma kanun” dedi.
BÜYÜK BİR ORGANİZASYONA SAHİBİZ
Kamel Hamini ziyaret sebeplerini dinleyen Cemal Elmasoğlu, İTO hakkında bilgiler verdi. İTO olarak ciddi bir potansiyele sahip olduklarını belirten Cemal Elmasoğlu, “80 bin üyeye sahibiz ve 79 komitemizle büyük bir organizasyonumuz var. Her türlü sektöre hükmeden bir organizasyonumuz var. Yeni yönetim olarak bu dönem farklı bir yapıda üyelerimize hizmet veriyoruz. İlk önceliğimiz ise komşu ve dost ülkelerle ikili ticaret yapmak. Bu anlamda batıya açılan İzmir bu bölgelerle ticaret yapmaz diye düşünmemek gerekir. Bu dönemdeki misyonlarımızdan bir tanesi dokunamadığımız, ticaretini geliştiremediğimiz bölgelerde ticaret hacmini geliştirmek. Cezayir’in ihracata baktığımızda daha çok doğal gaz olduğunu görüyoruz. İzmir olarak Cezayir’in bizden talep ettiği her şeyi satabilme imkanımız var. Bu anlamda bize çok sık yurtdışından heyetler geliyor” dedi.
TURİZM VURGUSU
İzmir için turizmin çok önemli olduğunu dile getiren Elmasoğlu, “Özellikle ticari anlamda işbirliği içerisinde olmak zorundayız. Bu anlamda turizm bizim şehrimiz için çok önemli. Karşılıklı olarak turizm konusunda da görüşmeler yapmak zorundayız. Bunun içerisinde direk ulaşım, deniz seferleri ve havayolu ile ilgili ciddi çalışmalar yapmalıyız. Bu bölgelerle yaptığımız çalışmalarda şu ortaya çıkıyor. Özellikle yüksek teknoloji ve inovasyona dayalı sistemleri üreten ve geliştiren bir şehir İzmir. Özellikle paketleme konusunda üstün teknoloji ile çalışan firmalarımız var. En büyük ihraç kalemlerden birinin hurma olduğunu biliyoruz. Bu anlamda Cezayir’i çok farklı anlamlarda açılım sağlayabiliriz. Misyonumuz sürdürülebilir bir işbirliğidir” diye konuştu.
KOTALAR KALKMALI
İki ülke arasında ticaretin gelişebilmesi için kotların belirli ölçülerde de olsa kaldırılması gerektiğini vurgulayan Elmasoğlu, “800 üründe ithalat yasaklanmış durumda. Bu yanlış ve böyle kotalar koymak ihracatçımızı zor duruma sokar. İran Türk sermayesini çekmek adına önemli faaliyetler yaptı. İki ülke arasında Serbest ticaret anlaşması ile ilgili çalışma var. Daha öncesinde belirli ürünlerde yasak vardı. Ticaret hacmi artırılması için 200 ürünle ilgi bir çalışma yapıldı. Bu kotaların kaldırılması için çalışma yaptık. Cezayir ile aynı masada oturuyorsak kotalar belirli ölçüde kaldırılmalı. Kotalar olduğu sürece ticaret odaları olarak yol almakta zorlanırız” dedi.