- Gündem
- 29.04.2025 21:03
E-ticaret üzerinden yapılan çiçek satışlarının sektörü olumsuz etkilediğini belirten İzmir Çiçekçiler Esnaf Odası Başkanı Kış, “Satışlarımız durmuş vaziyette. En özel günlerde bile neredeyse satış yapamıyoruz” dedi
NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER
Çiçek, tarih boyunca insanların sevdiklerine sevdiğinin en ince göstergesi, hastalarına moral vermenin, gergin ortamların canlanmasının, düğünlerin, ölümlerin en büyük tanığı olmuştur. Bu tanık maalesef günümüzde artık, dokunulmadan, koklanmadan internet üzerinden satın alınıyor. Bu durumda; yıllarca çiçekleri bizimle buluşturan, sevdiklerimizin mutlu olmasında aracı olan çiçekçi esnafı ise olumsuz etkilenerek son yıllarda günden güne daralmaya gidiyor. Özellikle internet üzerinde çiçek satışı yapan siteler sektöre ciddi darbe vurmuş durumda. Kısacası, çiçek sektörü haksız rekabet ve yaşanan ekonomik durgunluktan dolayı sıkıntılı bir dönem yaşıyor. Özellikle e-ticaret üzerinden yapılan satışların ülke ekonomisine ve çiçek üreticisine herhangi bir katkısının olmadığını dile getiren İzmir Çiçekçiler Esnaf Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Kış, e-ticaretten yapılan satışlar nedeniyle esnafın dükkânlarına kilit vurduğunu ifade etti. 2018 yılında yaşanan olumsuz ekonomik havanın en çok çiçekçilik sektörünü etkilediğini söyleyen Kış, 2018 yılında 100’ün üzerinde çiçekçi esnafının dükkanını kapatmak zorunda kaldığını açıkladı. Başkan Kış, “2017 ile 2018 kıyaslandığında satışlarımızda yüze 50’ye varan bir düşüş gerçekleşti. Burada küresel ekonomide yaşanan döviz dalgası çoğu sektörde olduğu gibi bizim sektörü de olumsuz etkiledi. En çok bizim sektör olumsuz etkilendi. Çünkü bizim sektör, insanlar tarafından en son ihtiyaç duydukları ürünleri pazarlıyor. İnsanlar karnını doyurmadan gelip de bir çiçek almaz. Kısacası ihtiyaç değil zevke uygun bir meslek dalı. İthalat fiyatları yüzde yüz artınca maliyetlerimiz arttı. 2018 yılında İzmir Çiçekçilik Esnaf Odamıza bağlı dükkânını kapatan esnaf sayısı 100’ün üzerinde gerçekleşti” diye konuştu.
HAKSIZ REKABET
Sektöre en büyük darbenin e-ticaret üzerinden satışlar yapan siteler tarafından vurulduğunu bildiren Kış, “Çiçekçilik sektörümüzde en büyük sorunların başında e-ticaret sitelerinin haksız rekabet yapmaları geliyor. Bunlarla ilgili ciddi çalışmalarımız oluyor. Dernekler, odalar, federasyonlarımız olarak neler yapabilirizi konuşuyoruz fakat hiçbir şey yapamıyoruz. Çaresiz kaldık. Çünkü ekonomide serbest piyasa var. Ama burada maalesef etik olmayan ticaret yapılıyor. Bizim aldığımız maliyet fiyatlarımızın altında internet üzerinden satışlar yapılıyor. Bu da işlerimizi çok ciddi oranda etkiledi. Mesela İzmir’de bir günde 100 tane sipariş düşüyorsa, e-ticaret sitesi üzerinden satış yapanlar 90 tanesini kapıyor, 10 tanesini de bizim dükkâncılar yapıyor. Sektörümüz tamamen daralma aşamasında, bu yüzden çok ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Bununla ilgili rekabet kuruluna şikâyetlerimizi yaptık. Sorunlarımızı dile getirdik. Esnafın bu durumdan nasıl etkilendiğini, dükkânlarını tek tek kapattıklarını ifade ettik. Bir çözümün olması için elimizden geleni yapıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
“KATKILARI YOK”
İnternet üzerinden çiçek satışı yapan sitelerin işini yapanın meslektaşlarının olmasının verdiği hayal kırıklığını da paylaşan Kış, bu sitelerin ülke ekonomisine hiçbir katkılarının olmadığını dile getirdi. Kış, “Bu adaletli bir ticaret değil. Bu e-ticaret siteleri sadece vergi veriyor. Bunun dışında ülke ekonomisine gram katkıları yok. Hiçbir Türk üreticiden mal almıyorlar, yurt dışı endeksli malzemeleri kendileri yaptırıyorlar, yurt dışından malzemelerini getiriyorlar. Hani ülke ekonomisine hiç katkıları yok. Üretim kooperatiflerinden hiçbir ürün ya da malzeme almıyorlar. Bunu çok iyi biliyoruz. Öte yandan internet üzerinden satış yapan bu sitelerin malzeme işini yapanlar maalesef bizim meslektaşlarımız. Mesleklerine ihanet ediyorlar. Ben onlara hep böyle diyorum. Siz mesleğinize ihanet eden insanlarsınız. Bu arkadaşlarımız benim için tam bir hayal kırıklığı” dedi. Hastanelere çiçek göndermek yerine vakıflara bağış talebinin çiçekçi esnafını zor durumda bırakan bir başka neden olarak gösteren Kış, bağışın çiçeğin alternatifi gibi sunulmasını eleştirerek, “Bazı özel durumlarda çiçek göndermek yerine vakıflara bağış yapılması isteniyor. İnsanlar vakıflara istedikleri zaman bağış yapabilirler. Fakat çiçek yaşanan duyguları ifade etmenin en ince yolu” diye konuştu.
UMUTLAR 14 ŞUBAT’A KALDI
Öte yandan yılbaşında umdukları çiçek satışını gerçekleştirmediklerini bu yüzden umutlarını 14 Şubat Sevgililer Günü’ne bağladıklarını belirten Kış, “Şimdiden 14 Şubat Sevgililer Günü için hazırlıklarımızı yapmaya başladık. Çünkü yılbaşından umduğumuzu bulamadık, ciddi anlamda umutlarımızı 14 Şubat’ta bıraktık. Umarım bu özel gün için vatandaşlarımız da yüzünü internetten çevirip, yıllarca elleriyle dokunarak, koklayarak, aldıkları çiçeklerini yine bizim dükkânlarımızdan alarak hem sevdiklerini hem de biz çiçek esnafını mutlu ederler” ifadelerini kullandı.