- Gündem
- 14.05.2025 10:45
Online satış yapamayan esnafın adeta batmaya mecbur bırakıldığını belirten İzmir Çiçekçiler Esnaf Odası Başkanı Kış, “Çiçekçi esnafının ömrü özel günleri beklemekle geçecek” dedi
SULTAN GÜMÜŞ / ÖZEL HABER
Her yıl mayıs ayının ikinci haftası pazar günü kutlanan Anneler Günü bu yıl 17 günlük tam kapanma sürecinde, koronavirüs salgını gölgesinde kutlandı. Uygulanan kısıtlamalardan muaf olan çiçekçiler ise gece gündüz Anneler Günü mesaisi yaptı… Hem kapanma döneminde çiçekçi esnafının yaşadığı zorlukları hem de Anneler Gününde oluşan hareketliliği İzmir Çiçekçiler Esnaf Odası Başkanı Kazım Kış ile konuştuk. Pandeminin vurduğu çiçekçilere Anneler Gününün adeta doping olduğunu vurgulayan Kış, 17 günlük kapanmaya rağmen çiçekçi esnafının yüzünün güldüğünü söyledi. Fakat “Online satış yapamıyorsanız batmaya mahkumsunuz” sözlerini de dile getiren Kış, çoğu çiçekçi esnafının, gidişat iç açıcı görünmeyince web sitelerine yöneldiğini kaydetti.
AVM’LERLE REKABET ŞANSIMIZ YOK!
Hediye olarak şu an en çok tercih edilen çeşitlerin başında orkidenin geldiğini belirterek sözlerine başlayan Başkan Kış, “Esnafımız özel günleri bekliyor. İnsanlar lütfen çiçeği çiçekçilerden alsınlar. Alışveriş merkezlerinin bu süreçte hizmet vermemesi kararını da destekliyorum. Çünkü bizim onların fiyat politikasıyla rekabet şansımız yok… Evet, salgın nedeniyle satışlarımız azaldı, bu nedenle de zor bir dönemden geçiyor olsak da pandemi sürecinde çiçeği, ticari amaçla değil de insanları mutlu etme amacı taşıyarak satıyoruz… Bu özel günlerde, özellikle Anneler Gününde çiçekçi esnafı çok güzel çalıştı. Geçen sene de işlerimiz çok güzeldi. Bu sene de tabii beklediğimizin ötesinde oldu. Hemen ertesi gün derneğimize üye olan esnafımızı aradık, hepsi memnuniyetini dile getirdi. Herkes evinde olduğu için biz hem rahatlıkla çiçeklerimizi hazırladık hem de siparişlerimizi götürdük. Zaten çiçeklerimiz de baya boldu. O yüzden sıkıntı olmadı” dedi.
BİR AN ÖNCE AÇILMALI!
Online satış yapan firmaların kapanmadığını dile getiren Kış, “Zaten çiçekçilerin yüzde 80 ila 90’ını online satış yapıyorlar. Yapamayan diğer arkadaşlarımız ise sıcak satış yapamayıp sadece bakım için iş yerlerine, firmalara gidip çiçeklerin sulama işlemini yapıyordu. Bunu her defasında dile getiriyorum şimdi tekrar vurgulamak istiyorum. Artık ticaretin boyutu değişti. Bizim yaptığımız eski ticaret mazide kaldı. Online satış yapamıyorsanız batmaya mahkumsunuz. Çoğu arkadaşımız gidişat iç açıcı görünmeyince web sitelerine geçti… İnsanların birbirlerine çiçek alıp vermesi olayı hiçbir zaman bitmez. Evet, bir kriz var ama bunu fırsata çevirmek gerekiyor” bilgisini paylaştı. Salgın sürecinde ekonomik kriz yaşayıp dükkan kapatan çiçekçi esnafının olmadığını aktaran Kış, “Ama şunu belirtmek istiyorum. Düğün salonları açılmadığı sürece çiçekçi esnafının ömrü özel günleri beklemekle geçecek. Düğün salonlarının bir an önce hizmete girmesi lazım. Çünkü bir düğün salonu 47 meslek dalına kan pompalıyor. Gelinlikçisi, mobilyacısı, halıcısı, perdecisi, çiçekçisi, kuaförü gibi… Sadece bir düğün salonu deyip geçmeyin yani. Buradan ekmek kazanan binlerce insan, aile var. Bir an önce düğün salonlarının açılış tarihi belirtilmeli. Vatandaşlar da karamsar. Günü alıyorlar ama yapılıp yapılmayacağını bilmiyorlar” yorumunda bulundu.
BİR YÜKÜN ALTINA GİRDİK…
Ayrıca, kapanmadan dolayı gerçekleşemeyecek olan mezarlık ziyaretlerine de değinen Başkan Kış, “Bizim çiçekçi dükkanları normalde de mezarlık ziyaretlerinden kazanç elde edemiyordu. Sadece seyyar vatandaşlarımız vardı. Seyyar çiçek satan vatandaşlarımız mezarlıkların önünde sergi açıyordu. Mezarlığı ziyarete gelenlerde o sergiden çiçeklerini alıp mezar ziyaretlerini yapıyordu. Tabi bu sene bu olmayacak. Sokağa çıkma yasağı olduğu için bayramda mezarlık ziyaretleri olamayacak…
Her şey bir tarafa henüz daha dükkanını açamayan yüzlerce esnafımız var. Bir yükün altına girdik, hepimiz sırtlanmalıyız. Satılmayacaksa satmayacağız, açılmayacaksa da açmayacağız. Bunun başka türlü üstesinden gelemeyiz. Uyulması gereken kurallar neyse hepimiz uymalıyız” dedi.
Kazım Kış, son olarak “Çiçek çiçekçiden alınır. Çiçekçi esnafından bir tane gül veyahut karanfil dahi alsanız onun ailesine ekmek götürmesine vesile olursunuz. Bu kötü günlerde esnafın yanında olduğunu göstermemiz lazım. Vatandaşlarımız, internetten değil de dükkanlardan, elleyerek, dokunarak, koklayarak o çiçekleri alırlarsa daha mutlu olurlar” şeklinde konuştu.