- Gündem
- 22.05.2025 00:54
Yapay zekânın tarıma girmesiyle az alandan çok fazla verim alınmaya başlandı. Antepli fıstık üreticisi Murat Salih, damlama sulama sistemlerinin küçük arazi sahiplerini de geçindirdiğini söyledi
NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER
Teknolojinin gelişmesiyle birçok alanda olduğu gibi tarım sektörü de dijitalleştikçe çiftçiyi mutlu etmeye başladı. Özellikle büyük çiftlik şirketlerinin teknolojiyi oldukça aktif kullanması, küçük aile çiftliklerini de bu tarafa yönlendirdi. Çok uzun yıllardır çiftçilik yaptığını aktaran Antepli fıstık üreticisi Murat Salih, “Eskiden çok büyük arazilerden çok fazla ürün elde ediliyordu. Küçük bir araziden çok az verim sağlanıyordu. Bu da köylüleri başka günlük işlere yönlendirirdi. Teknolojinin ve akıllı sulama sistemlerinin yaygınlaşmasıyla artık 10 dönümlük araziden ailesinin geçimini sağlayabiliyor. Sonuç olarak köylüyü farklı günlük işlerden de kurtarmış oluyor. Sistemi seven çiftçi, bilinçlendikçe çok daha az alandan fazla verim kazanacaktı. Bu sistemin önümüzdeki yıllarda zaten dünyada daha fazla yaygınlaşacağını düşünüyorum” dedi.
ÇİFTÇİLİKTE FAZLA PARAMETRE VAR
Çiftçiliğin dışarıdan bakıldığı gibi kolay olmadığını dile getiren Salih, çiftçilikte birçok sorunla karşılaştıklarını ifade etti. Salih, “Gaziantep-Adana arasında yıllardır birçok farklı ürün üretiyorum. En çok ürettiğim ürün ise fıstık. Çiftçilikte en çok karşılaştığımız sorun çok parametreli optimizasyon sorunu. Bu sorunu çözerseniz daha başarılı olursunuz ama optimizasyonu iyi çözemezseniz girdileriniz daha yüksek olur ve verim düşük olur. Dolayısıyla çiftçilik birçok yerde algılandığı gibi kolay bir iş değil tam tersine çok fazla parametresi olan ve bu parametrelerin çoğu kontrol edilmesinin zor olduğu parametreler. Çünkü bu parametreler her yıl değişiyor. Kısacası çiftçiyseniz bütün parametrelere hâkim olmanız gerekiyor. Bu parametreleri ancak yeni çıkan yapay zekalı dijital ürünlerle ortadan kaldırabiliriz” diye konuştu.
NETBEAT İLE BAŞARIRSINIZ
İsrail firması NETAFİM’in ürettiği yapay zekaya sahip sulama sistemi Netbeat ile ilgili görüşlerini de paylaşan Salih, “Yapay zekalı sulama sistemi olan Netbeat’te gördüğüm şu: sizin ekim sırasında, yetişme döneminde atladığınız ya da unuttuğunuz etkileri size hatırlatıyor. Siz de uyarıyı aldığınızda hemen bitkilerinize müdahale edebiliyorsunuz. Bu sayede verim artışı sağlayabiliyorsunuz. Mesela fıstık ağacı için söylemem gerekirse, fazla sulama iyi değil ağacı öldürür, az sulama ise istediğiniz verimi alamayabiliyorsunuz. Yapmanız gereken Antep Fıstığı’nın kök bölgesine yeterli sulama yapmak aşırı değil. Bunu da akılı sulama sistemleriyle başarabilirsiniz. Netbeat’ın bunu yaptığını görebiliyorum” değerlendirmesinde bulundu.
ARTIK KÖYLERDEN İŞÇİ BULAMIYORUZ
Damlama sulama sistemi sayesinde küçük çiftçilerin artık kendilerini geçindirdiğini dile getiren Salih, işçi bulmakta zorluk yaşadığını vurguladı. Salih, “Bundan 10 sene evvel eskiden çevre köylerden çalışan işçiye ihtiyacımız oluyordu ve bunu rahatlıkla karşılıyorduk. Uzun zamandır da çevreden çalışacak kimseyi bulamıyoruz. Bulduğumuz kişileri servisle Kilis’ten getiriyoruz. Bunun tek sebebi var. Bu insanlar başka yere taşınmamışlar, köyde oturuyorlar fakat iş sahibi olmuşlar. İş sahibi olmalarının sebebi de şu; eskiden damlama sistemi yokken çiftçinin 10 dönümlük arazisi var. Küçük bir arazisi ve küçük suyu var. Bu az suyla olan araziyle geçinemiyor dolayısıyla günlük işe gidiyor. Damlamayla 10 dönüm arazide domates ve biber yetiştiriyor. Bu şekilde ailesinin geçimini sağlamaya başlamış. Bu çok güzel bir gelişme. Böyle bir otomasyon sistemi olduğu zaman 10 dönümlük arazide, küçük bir arazide büyük verim elde edebiliyorsunuz. Eskiden 10 dönüm geçimi sağlıyorken önümüzdeki dönem bu 6-4 dönüme düşecek. Kısacası daha az araziden teknolojiyle beraber daha fazla verim elde edebilecek. Dolayısıyla optimizasyon sisteminin sağlanmasıyla bu sistemin çok değerli buluyorum. Dünyada da bu sistemlerin yaygınlaşacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.