Çiftçi’den iklim krizi uyarısı

İLKSES TV ekranlarında yayınlan Tarımın İçinden programına konuk olan Ziraat Yüksek Mühendisi Ferdan Çiftçi, gıda enflasyonu, pandemi, iklim krizi, üretici girdi maliyetleri gibi pek çok konuda önemli açıklamalarda bulundu


  • Oluşturulma Tarihi : 13.09.2022 12:08
  • Güncelleme Tarihi : 13.09.2022 12:08
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Çiftçi’den iklim krizi uyarısı haberinin görseli

NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER

Tarım alanında İzmir ve Türkiye’de uzun yıllardır hizmet veren, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanlığını da5 dönem boyunca başarıyla yapmış olan Ziraat Yüksek Mühendisi Ferdan Çiftçi, İLKSES TV ekranlarında Nurettin Baki’nin hazırlayıp sunduğu Toprağın İçinden programının konuğu oldu. Çok önemli açıklamalarda bulunan Çiftçi ile programımızda tarımsal ürünlerde artan girdi maliyetleri ve bunun sonucu olarak yüksek rakamlara ulaşan enflasyonu, kışın bizi ne beklediği ile Türkiye'de tarımsal üretimin hangi noktada olduğunu ve pandeminin tarımsal üretimimizi nasıl etkilediği konuları ele aldık. Küresel iklim krizinin üreticiye yansımalarına da değinen Çiftçi,bu konuda önleyici tedbirlerin alınması gerektiğine dikkat çekti. Yine bu olumsuz tabloda çiftçilerin tarımdan uzaklaştığını, tarımsal arazilerin de her geçen yıl çok ciddi oranda azaldığına vurgu yaptı. Çiftçi’nin açıklamalarının tamamını İLKSES Gazetesi’nin sosyal medya hesaplarında Toprağın İçinden programında ulaşabilirsiniz.

TÜKETİCİ OLARAK YAŞIYORUM

Gıda enflasyonunun açıklanan rakamlardan çok daha yüksek olduğunu alışveriş yapan bir tüketici olarak Pazar ve marketlerden bildiğini belirten Çiftçi, “Enflasyon rakamlarına baktığımızda tüketici fiyat endeksi aylık yüzde 1,46 yıllık ise yüzde 80,21’lik bir fiyat artışı söz konusu. Üretici fiyatlarına baktığımız ise aylık yüzde 2,41, yıllık 43,75’lik bir fiyat artışı gerçekleşti. Bunlar gerçek rakamlar mı? Bağımsız kuruluşların rakamları, bunları yüzde 143’ü, yüzde 200 rakamlara ulaştığını bize gösteriyor. Üreticide de tüketicide de yüzde 100’ün üzerinde rakamlara ulaşıyor. Bunu zaten bir tüketici olarak mesela ben yaşıyor ve görüyorum. 6 ay arayla markette gittiğimde aynı ürünün ayna markadan çıkan ürünün nereden nereye geldiğini iyi biliyorum. Bir yılda fiyatlar ikiye, üçe katladı. Bunu girdi maliyetlerindeki artıştan da biliyoruz. Mesela mazottaki bir yıllık artış yüzde 266 arttı. Aynı şekilde çiftçinin kullandığı gübre için de geçerli.

TARIMIN ÖNEMİNİ HATIRLATTI

Pandemi döneminde insanların gıdaya ihtiyaç duyduğunu bir kez daha anımsatan Çiftçi, “Pandemi tam da tarımsal üretimin başladığı dönemde ortaya çıktı. Dolayısıyla pandemi tarımsal üretimimizi olumsuz etkiledi. Bu zor dönemde insanlar yeni bir telefon ya da araba almak için kuyruğa girmedi. İnsanlar en temel ihtiyaçları olan gıdaya, market ve pazarlara saldırdı. Uzun kuyruklar oluşturdu. Pandemide tarımın, gıdanın önemini bir kez daha anlamış olduk” dedi.

KIŞ ZOR GEÇECEK

Artan girdi maliyetleriyle birlikte gıda enflasyonunun artışına dikkat çeken Çiftçi, kış mevsiminin zor geçeceğini belirtti. Çiftçi, “Yukarıda da bahsettiğimiz gibi artan girdi maliyetleri gıda enflasyonunu her geçen gün arttırmaya devam ettirecek. Bu da önümüzdeki dönemde tüketicinin cebini yakacak. Önümüz kış, kışın hepimizi çok daha zor günlerin beklediği aşikar” diye konuştu.

BİZİ OLUMSUZ ETKİLEMEYE DEVAM EDECEK

Küresel iklim krizinin üreticiye olumsuz etkilerinde de bahseden Çifti, “Çiftçinin sırtındaki yük tek değil. Girdi maliyetleriyle boğuşurken, bir de tarım açık havada tüm doğa koşullarının altında yapılan bir üretim. Bizim için asıl önemli olan tahıllar ve yağ bitkileri gibi bitkiler açık alanda üretiliyor. Ve dünya gıda piyasasını da bu ürünler belirliyor. Elbette yaş sebze meyve önemli ama dünya ticaretine baktığımızda hep ayçiçeğini, buğdayı, pamuğu ve arpayı konuşuyoruz. Bütün bu bitkiler açık alanda üretildiği için iklim krizinden çok daha fazla etkileniyor. Fazla, zamansız ve dengesiz yağışlar oluyor. Bunun yanında aşırı sıcaklar, kuraklık ve don olayları da üreticiyi olumsuz etkiliyor. Bunların hepsini topladığımızda iklim değişikliğinin etkilerini önümüzdeki süreçte bizi çok daha fazla etkileyecek gibi gözüküyor. Bunun için önlemlerin alınması son derece önemli” değerlendirmesinde bulundu.

Çiftçi, üreticilerin tüm bu olumsuz koşullardan ciddi anlamda etkilendiğini ve tarımdan uzaklaştığını, dolayısıyla tarımsal üretim alanlarında ciddi bir kayıp olduğunu da dile getirdi.