- Gündem
- 13.05.2025 00:31
Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi, çiftçilerin kullandıkları tarım kredilerini yatırım için değil borcu borçla kapatmak için kullandıklarını belirterek, Çiftçilerin kullandıkları kredi miktarı yüzde 92 artarak 73 milyar lirayı aşmış durumda dedi
ÖZKAN PEKÇALIŞKAN
Son zamanlarda çiftçilerin kullandıkları kredi miktarı yüzde 92 artarak 73 milyar lirayı aşmış durumda. Türkiyede üretim yapan kesimin en başında gelen çiftçiler bir yandan doğar şartları ile uğraşırken bir yandan da kredi borçları ile uğraşıyor. Hükümet yaptığı düzenlemeler ve aldığı tedbirler ile çiftçilerin durumdan en az hasarla çıkması konusunda hassas davranıyor.
Ürünleri, hayvan varlıkları veya tesisleri en az yüzde 30 oranında zarar gören çiftçilerin borçlarını devlet bir yıl süreyle erteliyor. Bunun en son örneğini Konyadaki çiftçilerde gördük. Ancak çiftçilerin çoğu işlerini devam ettirebilmek adına kredi çekmeye devam ediyor. Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi de çiftçinin borcunu döndürecek sermayeye sahip olmadığını ve her yıl yeni kredi alarak borcu borçla kapattığını söyledi.
BORCU BORÇLA KAPATIYORLAR
Çiftçilerin kullandıkların krediler ile ilgili görüşlerini paylaşan Çiftçi, Artan maliyetler karşısında çiftçiler ayakta kalmaya çalışıyor. Borçlarını çevirebilmek için bankalardan kredi çekmek durumunda kalan çiftçiler, her yıl yeni kredilerle birlikte borcunu borçla kapatıyor dedi.
ÇİFTÇİ YETERİNCE KAZANAMIYOR
Tarım kredilerinin 2000li yıllarda bir milyar TL olduğunu ve şimdilerde bu oranın 73 milyar TLye kadar çıktığını belirten Çiftçi, Çiftçinin kredi kullanım talebi yatırım yapmasından değil daha çok kazanamaması ve finansmana ihtiyaç duymasından kaynaklanıyor. Belli oranda yatırım kredileri de tabii ki var ama büyük çoğunluğu, finansmana ihtiyaç duyduğu ve yaşamlarını sürdürmek adına kredi kullanıyor. Aslında sorunda burada başlıyor. Kredi kullanan çiftçi ödemekle yükümlü olduğu bu borçları da her yıl yeni kredi kullanarak döndürme gayreti içerisinde. Bu nedenden dolayı çiftçi çektiği kredilerle küçülüyor. Bunun sebebi ise çiftçinin ne yazık ki kazanamamasıdır. Buna neden olarak girdi maliyetindeki artışların çok yüksek olmasını, ürün fiyatlarının buna göre çok düşük olmasını ve daha birçok nedeni sayabiliriz diye konuştu.
ÇİFTÇİLER MUTLU DEĞİL
Çiftçi, çiftçilere yönelik desteklerin olduğunu ama yeterli olmadığını dile getirerek, Devlet destekleri çiftçinin zararını karşılama konusunda yetersiz kalıyor. Kanunun öngördüğü desteği bile devlet çiftçisine vermiyor. Tarım kanununa göre verilen destekler GSMHnın yüzde birinden az olamaz der. Ne yazık ki destekler binde 6lar düzeyinde kalıyor. Bu tür olumsuzluklar neticesinde çiftçilerimiz kredi kullanmak durumunda kaldıkları için kesinlikle mutlu değiller. Faiz ödüyor ve her yıl biraz daha yoksullaşıyorlar. Kredi kullandığında çiftçi büyümüyor. Büyüseydi o zaman kullanılan kredi ve alınan destekler amacına hizmet etmiş olurlardı şeklinde konuştu.
TARIM KREDİLERİ KULLANIM MİKTARI
Tarım kredilerinde en fazla borçlanan şehir 5.9 milyar TL ile Ankara oldu. İzmirli çiftçi 3.9 milyar TL, Konya 3.7 milyar TL, İstanbul 3.6 milyar TL, Adana 3.2 milyar TL, Antalya 2.8 milyar TL, Manisa 2.5 milyar TL, Mersin ise 2.1 milyar TL'lik tarım kredisi kullandı.