Çiftçiler emeklerinin karşılığını alamıyor

Son dönemlerde tarımda artan girdi maliyetleri üreticiyi zorluyor. Menemen Ziraat Odası Başkanı Altıntaş, girdi maliyetleriyle mücadelede çiftçilere verilen devlet desteğinin arttırılması gerektiğini söyledi


  • Oluşturulma Tarihi : 19.01.2024 08:47
  • Güncelleme Tarihi : 19.01.2024 05:47
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Çiftçiler emeklerinin karşılığını alamıyor haberinin görseli

TUNAY AFYON/ÖZEL HABER - Menemen Ziraat Odası Başkanı Yücel Altıntaş, tarımda yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

Son zamanlarda yaşanan yağışlara rağmen tarımsal üretimin devam ettiğini aktaran Altıntaş, “Bölgemiz sonbahar ve kış yağışları ile iyi bir yağış aldı. Yağışların mahsullerimize zararı olmadı. Özellikle brokoli, lahana ve ıspanak gibi kış mahsullerinde hasat halen devam ediyor” dedi. Altıntaş, tarım sektöründe üreticiler tarafında fiyat istikrarsızlığı olduğunu söyledi. Çiftçilerin yetiştirdiği mahsullerin para etmediğini dile getiren Altıntaş, “Çiftçi sıkıntılı, üretici verdiğini alamıyor. Hallerdeki fiyatlarla üretici fiyatları arasında fark var ve bunun kontrol edilmesi gerekiyor. Fakat makas iyice açıldı. Son olarak mandalina ve limonda bu durum ortaya çıktı. Tarlada 1 TL olan limon pazarda 10-20 TL. Diğer mahsuller de öyle, kontrollerin yapılması lazım” diye konuştu. Hal çıkış fiyatları ile pazar fiyatlarının kontrol edilmesi çağrısında bulunan Altıntaş, “Çünkü aradaki aracı kazanıyor ve çiftçi mağdur oluyor. Biz Türkiye Ziraat Odaları Birliği’ne bu sıkıntıları anlattık ve onlar da gerekli açıklamaları yapıyorlar ama maalesef elimizden başka bir şey de gelmiyor” ifadelerini kullandı.

EKONOMİK ANLAMDA TÜKETİCİYİ ZOR BİR YIL BEKLİYOR

Altıntaş, Türkiye’de tarım sektörünün 2024 yılına zamlarla başladığını söyledi. Girdi maliyetlerinin 2023’te de çok yükseldiğini kaydeden Altıntaş, “Yeni sezona hazırlıklar başladı. Tohum, gübre ve fidenin fiyat artışları yüzde 200’lere çıktı. Geçen yıl 3 bin TL olan mısır tohumu şu anda 6-7 bin TL civarında. Gerçek anlamda çiftçilerin girdi maliyetleri aşırı şekilde yükseldi ama ürün bazında bir artış gerçekleşmedi” dedi. Üreticinin yaşadığı girdi maliyet artış sorununun sonucu olarak tüketicilerin de bu maliyetlerden etkileneceğini belirten Altıntaş, “Tarım sektöründe girdi maliyetleri aşırı şekilde yükseldi. Maliyetler yükseldikçe bu tüketiciye de yansıyacaktır. Ekonomik anlamda tüketiciyi zor bir yıl bekliyor” ifadelerini kullandı. Yaşanan fiyat artışı karşısında Tarım Bakanlığı’na tarımsal üretim desteklerini arttırma çağrısı yapan Altıntaş, tarımda ihracatın tıkalı durumda olduğunu ifade etti. Altıntaş, “Tarım ürünlerinde ihracatın önünün açılması ve çiftçinin desteklenmesini bekliyoruz. Özellikle gübre, mazot, ilaç ve tohumda desteklerin arttırılması gerekiyor. Çünkü bu şartlarda mevcut destekler çok yetersiz kalıyor. Gübrenin bin TL olduğu ortamda dönümüne 8-10 TL gübre desteği verilmesi komik kalıyor” diye konuştu.

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ