Çiftçiye acilen destek verilmeli

Çiftçinin enerji maliyetlerinin büyük bölümünü oluşturan mazotta yaşanan son zamlardan sonra Ziraat Yüksek Mühendisi Ferdan Çiftçi “Tarımsal üretim durma noktasına gelmiş durumda” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 21.10.2021 07:25
  • Güncelleme Tarihi : 21.10.2021 07:25
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Çiftçiye acilen destek verilmeli haberinin görseli

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN - ÖZEL HABER

Ziraat Yüksek Mühendisi Ferdan Çiftçi, mazota gelen son akaryakıt zamlarından sonra üreticinin her kalemde zamlı fiyatlarla karşı karşıya olduğunu belirterek, üreticilerin bu durumda üretimi devam ettirmesinin çok zor olduğunu söyledi. Ekonominin hiç olmadığı kadar kötü bir dönemden geçtiğinin altını çizen Ziraat Yüksek Mühendisi Çiftçi, “Yurttaşların hepsini ilgilendiren, memurundan işçisine, emeklisinden özel sektör çalışanlarına, tarımsal üretim yapanlardan işverenlere kadar yansıyan olumsuz bir kara tablo ile karşı karşıyayız. Bunun etkileri geliyorum demişti. Bugünlerin ayak sesleri önceden duyulmuştu ama ne yazık ki gerekli önlemler alındı mı? Alınmadı. Popülist söylemler ile buraya kadar geldik. Sonunda artık bıçağın kemiğe dayandığı noktadayız. İnsanlar geçinemiyor ve tarımsal üretim durma noktasına gelmiş durumda” dedi.

DESTEKLER YETERSİZ KALIYOR

Mevcut koşullarda doların 9,30 TL’yi geçtiği mazotun 8,26 seviyesine geldiği, en fazla kullanılan gübre olan amonyum fosfat gübresinin ton başına 7 bin 200 TL’yi bulduğu, ÜRE’nin yine ton üzerinden 6 bin 500 TL olduğu durumda üreticinin üretmeye devam ettiğine vurgu yapan Ziraat Yüksek Mühendisi Çiftçi, “Bunu yaparken yeterince destek görüyor mu? Hayır. Desteklenmiyor demiyorum ama yeterince destek görmüyor ve destekler yetersiz kalıyor. Destekler zamanında ödenmiyor. Hala 2021 yılının destekleri açıklanmış değil. Gübre fiyatlarına gelen zamlar son bir yılda yüzde 200’leri geçti. Son bir yılda iki katından fazla artmış durumda gübre fiyatları. Bunların yanında üreticinin fiyatları bu kadar artmadı. Buğdayından sebzesine hatta meyvesine kadar her üründe ne yazık ki çiftçi yeterince kazanamıyor. Tarım Bakanına bakarsanız durum öyle değil. Gerçekten şaka gibi çiftçinin zarar ettiği ürün yok dedi. Çiftçilerin bu koşullarda bankalara ve tarım kredi kooperatiflerine olan borçları 160 milyar TL’yi geçti” diye konuştu.

ACİLEN ÖNLEM ALINMASI GEREKLİ

Ekonomik koşulların yanında çiftçiyi en çok zorlayan konuların başında iklim değişikliğinin getirdiği olumsuz etkilerin de olduğuna dikkat çeken Ziraat Yüksek Mühendisi Çiftçi, “Zamansız ve yetersiz yağışlar, kısa süreli don, fırtına, dolu, hortum gibi her türlü olumsuz iklim olayları ile çiftçiler mücadele ediyor. Pandemi koşulları da üreticinin üretim koşullarını olumsuz etkiledi. Üreticiler iklim değişikliği ve zamların yanında bir yandan da sağlık sorunları ile boğuşuyor. Üreticilerin aynı zamanda işçi bulmada sıkıntı yaşadıkları dönem de oldu. Ve bu riskler de hala devam ediyor. Bu kadar olumsuzluk içinde çiftçinin enerji maliyetlerinde mazotta değil elektrikte de sıkıntı var. Doğalgaz ve elektrikte gelmiş ve gelecek olan zamlar söz konusu. Hakikaten bizi çok ciddi bir kara kış bekliyor. Ana Muhalefet Partisi Lideri Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun dediği gibi bizi kara bir kış bekliyor. Bunun için acilen önlem alınması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

TARIM ALANLARI İCRADAN SATILIK

Bölgemizde ve diğer yerlerde de icradan tarım alanı satışlarının artmış durumda olduğunu ifade eden Ziraat Yüksek Mühendisi Çiftçi, “Bunu da göze aldığımızda acilen bir önlem paketi uygulanmak zorunda. Çiftçiye acilen, zamanında ve yeterince destek verilmelidir. Gübre fiyatlarındaki aşırı artış nedeniyle gübrenin eksik kullanımından doğacak verim ve üretim eksiklikleri olabilir. Gıda fiyatlarındaki artış, çiftçi kazanamasa da tüketici bazındaki gıda fiyatlarındaki artışı devam ettirecektir. Bu da yetersiz üretim nedeniyle ithalata olan bağımlılığımızın da derinleşeceği anlamına geliyor.

Bu koşullarda tarımda üretim yapmak cesaret ister. Bu cesarette küçük üretici de var çünkü o buradan yaptığı üretimle geçiniyor. Bu durumun yansımaları hayvansal üretime et ve süt üreticisine de yansıyacak. Üretici küçülmeye devam edecek ama tek geçim kaynağı bu iş olduğu ve başka seçeneği olmadığı için üretim yapmaya devam edecek. Eğer önümüzdeki üretim sezonunu üretmeden geçirdiğinde daha karlı olduğunu düşünürse üretimden kopuş daha fazla derinleşecektir. Bunu da görmek gerekir. Üretici, zarar edeceği yerde durumunu bir yıl muhafaza etmek isteyebilir. Umarım bu koşullar ile karşılaşmayız ama mevcut verili koşullar bize bunu gösteriyor” şeklinde konuştu.

GEÇİNMEK MÜMKÜN DEĞİL

Çarşı-pazar alevlenince mutfaktaki yangının da daha körükleneceğini belirten Ziraat Yüksek Mühendisi Çiftçi, “Önümüzdeki süreçte bunu ne yazık ki göreceğiz. Temel girdi olan enerji maliyetlerinde, elektrik ve akaryakıtta olan yükselişler ve dolardaki aşırı yükselme tüm kalemlerdeki maliyetleri artıracak. Bu da ne yazık ki ülkede emeği ile geçinen kesimlerin gelirlerinde bir artış olmayacağı için emekliyi, işçiyi, memuru ve dar gelirli yoksul kesimi derinden etkileyecek. TÜİK’in rakamları üzerinden verilen ve yetersiz olan zamlarla bu artışların karşılanması, önümüzdeki yılları karşılamak ve geçinmek mümkün değil. Üreticilerin ve tüketicilerin gün geçtikçe yoksullaşacakları ve lokmalarının biraz daha küçüleceği günleri maalesef yaşayacağız. Bunları söylüyoruz ama bunları önlem alınması için dile getiriyoruz. İktidarı ve muhalefeti ile bir araya gelip siyaset kurumunun bu duruma çözüm üretmelidir” dedi.

MALİYETİ ARTAN KALEMLER

Mazot: 8,26 TL

Dolar : 9.30 TL

Euro : 10.86 TL

Üre (Hem topraktan, hem yapraktan uygulamayla bitkilerin azot ihtiyacını karşılayan gübre):

5 bin 600 TL/Ton

DAP Gübresi (İçeriğinde fosfor ve azot gibi iki önemli bitki besin maddesi bulunan kompoze gübre) :

6 bin 900 TL/Ton

20:20:0 Kompoze Gübre (Besin içeren kompoze gübreler içinde en çok kullanılan gübre çeşidi)

4 bin 300 TL/Ton