Çin’e kirazlar İzmir’den gidecek

Çin Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang başkanlığındaki Çin İşadamları Heyeti, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş’ı makamında ziyaret etti. Görüşmede, ikili ticari ilişkilerin daha da artması gerektiği fikrinde uzlaşma sağlandı


  • Oluşturulma Tarihi : 08.01.2016 08:57
  • Güncelleme Tarihi : 08.01.2016 08:57
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Çin’e kirazlar İzmir’den gidecek

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN

İzmir Ticaret Odası (İTO) Başkanı Ekrem Demirtaş makamında Çin Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang başkanlığındaki Çin iş adamlarını ağırladı.

İzmir Ticaret Odası Başkanlığı’nda gerçekleştirilen buluşmada Çin iş dünyası, özellikle Antalya'da gerçekleştirilen G20 Liderler Zirvesi'nde Türkiye ile Çin arasında imzalanan protokolle Türk kirazının Çin'e ihraç edilecek olması, İzmir ile ticaretin artacağı sinyallerini verdi. Ziyaret öncesi İzmir’in tanıtımı için hazırlanan kısa filmi Çince izleme fırsatı yakalayan heyet jest karşısında çok memnun kaldı.

“BIRAKIN TÜTÜNÜ BİZ YETİŞTİRİRİZ”

Ege’nin çok verimli toprakları olduğunu açıklayan Demirtaş, “Pamuk, incir, üzüm, zeytin ve zeytinyağı gibi ürünler bu bölgede yetişir ve buradan ihraç edilir. Özellikle Ege tütünü Türkiye’nin en kaliteli tütünüdür. Çin’in bizim Ege tütününü yetiştirme gayreti var. Siz onu yetiştirmeyi bırakın; biz size istediğiniz kadar tütün göndeririz. Halen ülkemizden tütün alımınız çok az. Bu konuda bize destek olmanızı bekliyorum” diye konuştu.   

 “TİCARETTE DENGE YOK”

Demirtaş, defalarca Çin’i ziyaret ettiklerini söyleyerek, “Aramızda 25 milyar dolar civarında bir ticaret hacmi var. Ancak bu ticarette maalesef bir denge yok. Biz 23 milyar dolarlık mal ihraç ederken Çin bizden 2 milyar dolar civarında mal alıyor. Yani size bir satıp karşılığında 10 alıyoruz” dedi.

İZMİR’E DAVET ETTİ

Tarihi İpek Yolu’nun, Asya’nın en doğusu olan Çin ile en batısındaki İzmir’i geçmişte birleştirdiğine dikkat çeken Demirtaş, “Alsancak Limanı’nda Çin’den gelen ürünler Avrupa’ya gönderilirken, Avrupa’nın da malları bu yol üzerinden Çin’e gidiyordu. İpek Yolu’nun başladığı ve bittiği yer İzmir. Alsancak Limanı’nın bu yıl özelleştirilmesi gündemde ve Körfez Geçiş Tünel Projesi’nin 2017’de başlayacağını tahmin ediyoruz. Çinli firmaları bu projeler için önümüzdeki süreçte tekrar İzmir’e bekliyoruz” dedi.

TÜRK KİRAZI ÇİN SOFRASINDA OLACAK

Çin’in Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang da, İzmir’in Ankara’ya göre daha yaşanacak bir kent olduğunu belirterek, “İkili ticaretimiz iyi bir şekilde gelişmekte. Türkiye Çin’in en büyük 3. ticaret ortağı. Diğer yandan iki ülke arasında imzalanan Bitki Sağlığı Gereklilik Protokolü ile lezzetli Türk kirazları Çin’in sofralarında olacak. Türkiye’deki tarım ve hayvansal ürün ithalatında Türkiye ile yapılan protokol anlaşması ticaret hacmimizi arttıracak. Turizm alanında da işbirliği yapabiliriz. Turizm açısından Türkiye dünya çapında 6. büyük ülkedir. İzmir de bu anlamda çok cazip bir yer. Çin’de yılda 100 milyonu aşan bir turist var. Biz İzmir’in geleceğine sıcak bakıyoruz” ifadelerini kullandı.

Haber Merkezi