- Gündem
- 15.05.2025 23:32
Yaşanan çip kriziyle otomotiv fabrikalarının bantlarını durdurduğunu ve bu durumun araç üretilecek kapasitenin beşte birine inmesine sebep olduğunu belirten Karabağlı, “Çip olmadığı için makina sektöründe siparişlerimiz gelmiyor” dedi
NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER
Çipler bir süredir dijitalleşen dünyanın kilit noktalarından biri olma yolunda ilerliyor. Halihazırda küçük ev aletlerinde, otomotiv üretiminde, savunma sanayisinde, bilişim sektöründe çipler oldukça geniş bir paya sahip. Bu sektörler aynı zamanda küresel ticaret için de önemli. Elektronik cihazları yöneten bir yapıda kendine yer bulan çipler, bilgiyi depolamada da kullanılıyor. Özellikle büyük verinin (big data) önemini artırdığı bu dönemde, çiplerin de önemi artıyor. Ancak son yıllarda çip üretimi ve tedariki, aynı anda hem talep artışı hem de farklı nedenlerden ötürü arzın düşmesiyle büyük bir krizle karşı karşıya kaldı. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı ve Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis Üyesi Mustafa Karabağlı, özellikle pandemi döneminde arz ve talep dengesinin bozulması sonucunda ortaya çıkan çip krizinin halen yoğun bir şekilde dünya gündemini işgal ettiğini ve sanayiyi etkilemeyi sürdürdüğünü sadece elektronik sanayisinde değil birçok sektörde işlerin durma noktasına geldiğini söyledi.
ÇİP OLMADIĞI İÇİN SİPARİŞLER GELMİYOR
Bugün siparişi verilen bir arabada istenilen bazı özelliklerin bulunamamasının sebebinin yaşanan çip krizi olduğunu belirten Karabağlı, “Otomotiv fabrikaları bantlarını durdurdu ve bu durum maalesef araç üretilecek kapasitenin dörtte birine, beşte birine inmesine sebep oldu. Yine çip olmadığı için makina sektöründe siparişlerimiz gelmiyor. Dolayısıyla sanayi üretim hızı düştü. Hatta son dönemde pasaportların bile verilemediği günlerden geçiyoruz. Teknoloji dünyası, çip krizinin bugün yarın çözülmesini dört gözle bekliyor. Fakat giderek teslim süreleri uzamaya devam ediyor. Firma olarak 2020 yılının Ekim ayında sipariş ettiğimiz çipleri hala alamadık. Özellikle tüketici elektroniği diye adlandırılan, nispeten satış fiyatı daha ucuz olan ürünlerde çip kavgası had safhada bulunuyor” dedi.
ÇÖZÜM VAKTİ GELDİ
Artık bir şekilde bu işi çözme vaktinin geldiğini dile getiren Karabağlı, “Ne yapıp edip çip teknolojisine sahip olmak için yola çıkmamız gerekiyor. Eğer bir yerden başlamazsak hep erteleyeceğiz. Bu işi tek başına kimse yapamaz, ancak birliktelik ile yol alabiliriz. Özelikle odaların yakacağı kıvılcım ve iş birliğiyle bunun yapılabileceğini düşünüyorum. Kamu kurumlarının desteği ve sanayicilerin cesareti bu noktada çok önemli. Bu işe ihtiyaç duyan, öncülük edebilecek, tüketimi çok yüksek olan sanayi kurum ve kuruluşlarını bir araya getirir, devletin de öncü teknoloji kuruluşlarını işin içine çekebilirsek, ki TÜBİTAK bunların arasında bulunuyor, o zaman bu işin altından kalkabiliriz” diye konuştu.
ÇALIŞMA GRUBU ÖNERİSİ
Türkiye’nin elinde ASELSAN gibi bir örnek olduğunun altını çizen Karabağlı, “Çip, hayatımızın tamamında yer alıyor. Bizim gibi sıkıntılı coğrafyalarda bulunan ülkeler, kendi kendine yetebilmelerinin kıstas ve kriterini teknolojide de yani çipte de sağlamak zorundalar. Bu bağlamda Ege Bölgesi Sanayi Odası olarak bir çalışma grubu oluşturulmasını öneriyorum. Elimden geleni yapmaya hazırım. Bu yolda atılacak adım, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılına da çok yakışacaktır” ifadesini kullandı. EBSO’nun geçmişte birçok konuda yaptığı gibi bu konuda da öncülük yapabileceğini vurgulayan Karabağlı, “Birçok sanayi odasını ve sanayiciyi cesaretlendirerek içine alacak şekilde örgütleyip TOBB marifetiyle kamu kurum ve kuruluşlarını bu işin içine çekerek adım atılabilir. Çip teknolojisini ülkemize kazandıran sanayi odası olarak da imzamızı atmış oluruz. Bu konunun Yönetim Kurulu’nca değerlendirilmesini istiyoruz” dedi.