Sayfa Yükleniyor...
Kovid-19’lu çocuk hasta sayısında artış olduğunu söyleyen Uzm.Dr. Torun, aileleri dikkatli olmaları konusunda uyardı. Torun, çocuklara da kesin olarak aşının yapılması gerektiğini söyledi
Koronavirüs vakalarının 40 binli rakamları geçtiği şu günlerde dikkat çeken bir diğer unsur ise yeni tip koronavirüslü (Kovid-19) çocuk sayısındaki artış oldu. Virüsün ilk dönemlerinde çocuk hasta sayısı oldukça düşüktü. Ancak son dönemdeki artış aileleri de endişelendirdi. Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Torun, çocuklardaki bu artışı ve yapılması gerekenleri gazetemize değerlendirdi. Dünyada koronavirüs nedeniyle çocuklarda hastaneye yatış oranlarının göreli olarak artış gösterdiğini belirten Uzm.Dr. Mustafa Torun, “Virüsün ilk dönemlerinde okulların tatil olması ve insanların evlerinde bulunması, çocuklardaki vaka sayılarının düşük olmasını sağlamıştı. Son zamanlarda ise okulların açılması ve sosyal hayata katılımın yükselmesi ve mutant virüsün devreye girmesi çocuklardaki riski artırdı. Bu çocuklardaki olgu sayılarının da artmasına neden oldu” dedi. Çocuklardaki bu artışın nedenlerinden birisinin de İngiliz mutasyonundan kaynaklanabileceği söyleyen Torun, “Bunun kesinleşmesi ise ancak yaygın bilimsel araştırmalar ile mümkündür. Artı olarak bu mutasyonu yeni bir virüs olarak kabul edersek çocuklarda özellikle 0-9 yaş grubunda belirgin olarak gözlemlendiğini belirtmeliyiz” diye konuştu. Torun, bu mutasyonun daha bulaşıcı ve kısmen daha öldürücü olabileceğini ayrıca belirtti.
AİLELERE UYARI
Yeni mutasyonlarla virüsün bulaştırma hızının artması, insanların önlemler konusunda gevşemesinin daha az bilinç seviyesine sahip çocuklar için durumu riskli noktaya taşıdığını belirten Torun, “Aileler ister istemez virüslü süre arttıkça kontrollerini kaybetmeye başladı. Burada çocuklu ailelerin daha dikkatli olması gerekir. Şu an için yaygın bir bulaş olması nedeniyle aileler, çocukların sosyal mesafe kurallarına uyması konusunda dikkat etmeli. Çocuklarına sık sık el yıkama alışkanlığı sağlamalılar. Bahar aylarının gelmesiyle gelişen hapşırma ve burun akıntısıyla çocukların ellerini ağzına ve burnuna götürme olasılığı da artış gösterdi. Bu konuda da aileler daha dikkatli olmalı. Diğer en önemli unsur ise çocuklara kesinlikle maske taktırılmalıdır” diye konuştu. Çocukların okuldaki zamanlarında ise eğitimcilere önemli görevler düştüğünü ifade eden Torun, “Öğretmenler, çocukları her an takip etmeli, sosyal mesafesine, hijyenine ve maske takmalarına çok dikkat etmeliler” dedi.
ÇOCUKLAR AŞILANMALI
Artan olgu sayıları ile birlikte çocukların kesinlikle aşılanmalarının şart olduğunu söyleyen Torun, şunları ifade etti: “Çocuklarda büyük oranda virüs hala hafif şekilde geçilse de 0-9 yaş grubunda bu virüs çok belirgin olarak görülmektedir. Türkiye’de toplam vaka içerisinde oran 15 yaş altı çocuklarda yüzde 5, 2 yaş altı çocuklar ise toplam vakaların yüzde 2’sine denk geldiği gözlemlenmektedir. Virüsün etkileyeceği çocuk sayısı ise genele baktığımızda az bir rakam değildir. Kronik hastalığı olan çocukları da işin içine kattığımızda risk faktörü daha belirginleşmektedir. Bu nedenle çocukların aşılanması gerekir. Şu andaki aşılar 18-60 yaş aralığına göre planlandığı için yeniden dizayn edilmelidir. Çocuklarımızı korumak toplum ve devlet olarak birinci öncelik olmalıdır.” Çocukların hangi tür aşıya tabi tutulmaları konusunda ise Torun, bu hususta tartışmaların olduğunu ama kişisel görüşüne göre inaktif aşıların daha uygun olabileceğini söyledi.
Haber Merkezi