- Gündem
- 06.05.2025 18:22
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğinin katkıları ile Çocuk Hakları ve İş İlkeleri konulu eğitim programı düzenledi.
İzmir Birliğinin organizasyonu altında esnaf teşkilatının büyük katılım gösterdiği toplantıda, çocuk işçiliği alanında yaşanılan sıkıntılar ana temayı oluşturdu.
Uluslararası alanda çocuk işçilerin haklarının korunması için önemli çalışmaların yapıldığını belirten İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, Çocuk işçi; sosyo-ekonomik konumları gereği maddi kazanç elde etmek veya meslek edinmek amacıyla çeşitli iş kollarında, tarım sektöründe ve marjinal çalışma alanlarında üretime katılan 18 yaşından küçük bireyler olarak tanımlanmaktadır. Çocuk çalışanları korumaya yönelik düşünceler, 1919 yılında Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) nün kurulmasıyla filizlenmiş, son on beş yılda da yoğun aktivitelerle gündemde tutulmuştur. Ancak tüm bu çabalara rağmenideal çevreyi oluşturma ve istismarları önleme noktasında istenilen seviyeye ulaşılamamıştır. dedi.
ESNAFIN HASSASİYETİ
Çocuk işçiliği ile mücadelede esnaf teşkilatlarının üzerine düşen ödevleri layıkıyla yerine getirdiklerine dikkat çeken Mutlu, Esnaf ve sanatkarlar teşkilatı, geleceğin kalifiye işgücünü yetiştirmek amacıyla çocuk ve gençlere işletmelerde pratik eğitim verilmesi konusuna kendi kuruluş kanununda yer veren, görev ve sorumluluk üstlenen meslek kuruluşlarına sahiplerdir ve bu alanda tektir. Özellikle Pratik Eğitimin Verileceği İşyerleri ve Bunların Denetimine İlişkin Yönetmelik uyarınca oda, Birlik ve TESK düzeyinde kurulan işyeri denetleme ve danışmanlık grupları (İDDG), çocuk işçiliği ile mücadelede teşkilatımıza yüklenen misyonun önemli bir parçasıdır diye konuştu. HABER MERKEZİ