“Çocuk işçilik Türkiye’de yükselişte”

Eğitim-Sen, 12 Haziran ‘Dünya Çocuk İşçiliğine Karşı Mücadele Günü’ öncesi bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Türkiye’de son yıllarda yükselişe geçen çocuk işçi oranının yarattığı tehlikeye dikkat çekildi. Eğitim-Sen 1 Nolu Şube’de gerçekleşen toplantıda Eğitim-Sen Dönem Yürütmesi adına açıklamayı 6 Nolu Şube Başkanı İdil Uğurlu yaptı


  • Oluşturulma Tarihi : 11.06.2014 08:04
  • Güncelleme Tarihi : 11.06.2014 08:04
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
“Çocuk işçilik Türkiye’de yükselişte”

GONCA BIYIKLI

Türkiye Cumhuriyeti’nin, BM Çocuk Hakları sözleşmesini bile çekince koyarak kabul ettiğini belirten Uğurlu, “Çocuk haklarından korkan devlet zihniyeti, onları istediği zaman katletme, istismar etme ve emeklerini dilediğince sömürme rahatlığının elinden alınmasını istememektedir. Çünkü devlet çarklarını Ceylan’ı katleden karakol ve kalekolların inşaatlarını artırarak, istismara karşı gözüküp yeni çocuk cezaevleri açarak, eğitim sistemini çocuk işçiliğine uygun dizayn ederek döndürmektedir. Soma’da devlet ve patron işbirliğinde katledilen yüzlerce işçinin arasında 15 yaşındaki Cemal Yıldız ile sistem kendisini sürdürmektedir. Ancak bilinmelidir ki, çocukları öğüten bu sisteme karşı mücadele her alanda yükselerek sürmektedir” diye konuştu.

EĞİTİM-SEN’DEN MÜCADELE ÇAĞRISI

Uğurlu, Eğitim-Sen olarak, herkesi 12 Haziran ‘Dünya Çocuk İşçiliğine Karşı Mücadele Günü’nde çocukların hayallerini çalanlardan hesap sormaya, çocukların sadece çocuk olarak var olabilecekleri bir dünya mücadelesine destek olmaya çağırdıklarını belirterek, “Dünyada yaşayan çocukların yüzde 13,6’sı işçidir. Tüm dünyada gerek uluslar arası anlaşmalar gerekse kamusal eğitim hizmetinin yaygınlaşması ile bu oran azalma eğilimindeyken, Türkiye’de son yıllarda yükselişe geçmiştir. DİSK-AR’ın yayımladığı rapora göre toplamda çalışan çocukların tüm çocuklara oranı 1999 yılında yüzde 41 iken 2012 yılında yüzde 56’ya çıkmıştır” dedi.

DENETİMLER ETKİN YAPILMALI

Çocuk işçiliğinin, ailelerin ya da çocuklarının özgür iradeleriyle yapabilecekleri bir tercih olmadığı için bu konunun tüm ekonomik, sosyal ve politik taraflarının incelemesi gerektiğinin altını çizen Uğurlu yapılması gerekenleri şu şekilde sıraladı: “Ailelerin, çocukların çalışmasına bağımlılığı ortadan kaldırmak için asgari ücret yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmalıdır. Okul öncesi eğitim zorunlu, ücretsiz ve nitelikli olmalıdır. 4+4+4 modeli kaldırılmalı, ücretsiz, ulaşabilir, nitelikli ve kesintisiz eğitim sistemi hayata geçirilmelidir. Çocuk işçiliğine karşı mücadele için etkin şekilde denetimler yapılmalıdır. Hazırlanan kadın istihdam paketi bir an önce kaldırılmalıdır. Mevsimlik tarım işçi olarak çalışan çocuklar özellikle bölgede sömürüye açık hale gelmektedir. Bu konuda gerekli adımlar atılmalı, mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan aileler ile ilgili düzenlemeler çocuk ve insan haklarını gözeterek yapılmalıdır.”

Haber Merkezi