Çocuklar tatilde, veliler yıllık izinde!

Eğitim Sen 1 No’lu Şube Başkanı Necip Vardal, kasım ayında ilk kez uygulanan ara tatil döneminde çalışan velilerin zor durumda kaldığını belirterek, “Çalışan ebeveynler çocukların izinli olduğu dönemde çocuklarına bakacak kimseleri olmadığı çareyi yıllık izine çıkmakta buldu” dedi 


  • Oluşturulma Tarihi : 23.11.2019 08:59
  • Güncelleme Tarihi : 23.11.2019 08:59
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Çocuklar tatilde, veliler yıllık izinde! haberinin görseli

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN-ÖZEL HABER 
Bu yıl bilindiği üzere Milli Eğitim Bakanlığı yeni ara tatil sisteminin uygulanacağını duyurmuştu. Geçtiğimiz günlerde kasım ara tatiline çıkan öğrenciler için tatilin sonuna gelindi. 18-22 Kasım tarihinde bir haftalık ara tatil yapan öğrenciler 25 Kasım’dan itibaren tekrar ders başı yapacak ve 1. dönem 17 Ocak 2020 tarihinde sona erecek. İkinci ara tatil ise 6-10 Nisan 2020 arasında verilecek. 13 Nisan 2020’de başlayacak ikinci dönem, 19 Haziran 2020 tarihinde tamamlanarak 11 haftalık yaz tatili başlayacak. Bakanlık bu yıl ilk kez yapılan ara tatillerde bir ana tema başlığı altında bilim, kültür, sanat, spor, gezi, fuar gibi etkinlikler planlandı. 



ÇALIŞAN VELİLER DÜŞÜNÜLMEDİ
Ancak takvim ders yılı başında açıklanmasına rağmen evdeki hesap çarşıya uymadı. Ara tatilde çocuklarını kimseye bırakamayan çalışan veliler çözümü yıllık izin almakta buldu. Eğitim-Sen 1 No’lu Şube Başkanı Necip Vardal,  kasım ve nisan aylarında yapılacak olan ara tatil uygulaması ilk kez bu yıl uygulandığını ve çalışan velilerin çocuklarını bırakacakları yer konusunda ciddi bir sıkıntı oluşturduğunu belirterek, “Buna ilişkin Milli Eğitim Bakanlığının almış olduğu bir önlem yok. MEB’in düşüncesine göre çocuklar için çeşitli etkinlikler düzenlenmekle birlikte, o etkinliklere çocukların katılabilmesi için velisi veya ebeveyninin yanında olması gerekiyor. Bu durumda çalışan veliler için bu anlamıyla çok mümkün olan bir şey değil. Planlanırken işin bu boyutunun çok düşünüldüğünü ya da değerlendirildiğini ya da buna ilişkin çözümler üretildiğini düşünmüyoruz. Yaşadığımız ara tatilde bu değerlendirmeleri ve sonuçları doğruluyor” dedi. 
HERKES KENDİ ÇÖZÜMÜNÜ ÜRETİYOR
Çalışan öğretmenlerin de çocuklarını etüt merkezlerine gönderdiğini, bırakacak kimsesi olmayanların da izin almak zorunda kaldığını ifade eden Vardal, “Herkes kendi çözümünü üretmeye çalışıyor. Buradan niyet edilen amaca ulaşıp ulaşılamadığını en azından bu boyutu ile tartışmalı bir durumdur. Bu durumun işgücü açısından önce daha çok öğrencilerin eğitim süreçleri ve ebeveynleri ile olan ilişkileri üzerinden bakıyoruz. Çalışan veliler için de iş gücü piyasası açısından sekteye uğradığı noktasında da bir değerlendirme yapılabilir. Bu uygulamanın özellikle çalışan anne ve babalar açısından bir takım sorunları getirdiği de bir gerçektir” diye konuştu. 
NİSAN AYINA ÖNLEM ALINMALI
Bakanlığın ara tatil uygulamasını hayata geçirirken ne yazık ki sürecin özneleri ile birlikte konuyu tartışmadığının altını çizen Vardal, “Veli dernekleri, eğitim sendikaları ve bilim insanları bu eğitim sürecinin öznesidir. Alınan kararlarda bu meseleler konunun özneleri ile yeteri kadar tartışılmıyor. Bu sorunun yaşanmasının bir nedeni de birlikte değerlendirme ve tartışma sürecinin olmamasıdır. Burada çocuklara dinlenmeleri; kültürel ve sosyal etkinlikler ile bir araya gelmeleri öngörülmektedir. Ama buradan baktığımızda bunların da hayata geçirildiğini söylemek mümkün değildir. Bir çalışma yürütülmüş ama ara tatilin son gününde uygulamanın çokta böyle olmadığını görüyoruz. Bu biçimi ile sürecin sağlıklı bir şekilde yürüyeceğini söylemek mümkün değil. Bu sürecin yeniden değerlendirmeye muhtaç olduğunu söylemek mümkün. Nisan ayı içinde bakanlığın bir önlem alması gerekiyor” ifadelerini kullandı.