Çocuklarda disleksiye dikkat çekti

Çocuk Nöroloji Uzmanı Doç.Dr. Erhan Bayram disleksi ile ilgili açıklamalarda bulundu


  • Oluşturulma Tarihi : 08.11.2018 13:45
  • Güncelleme Tarihi : 08.11.2018 13:45
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Çocuklarda disleksiye dikkat çekti haberinin görseli

Çocuk Nöroloji Uzmanı Doç.Dr. Erhan Bayram, “Çocukluk çağında öğrenme güçlükleri, genetik, doğumda ya da gebelikte yaşanan sorunlar, beyin hasarı, epilepsi gibi birçok farklı nedene bağlı görülebilmektedir. Genellikle de zeka geriliği eşlik etmektedir. Zeka düzeyi normal ya da yüksek olan bireylerde ise öğrenme güçlüğü, okuma, matematik ve yazılı anlatım düzeyinin beklenenin altında olması durumunda ‘disleksi’ varlığından şüphelenilmelidir. Disleksinin erken yaşlardaki bulguları; kelimeleri ya da harfleri hatırlamada güçlük, okunuşu benzer olan kelimeleri karıştırma, kelimelerdeki harflerin yerlerini karıştırma ve unutkanlık olabilmektedir. Okul çağı çocuklarda ise; okuma ve hecelemede zorlanma, kelimeleri hecelere ve harflere ayırmada yetersizlik, davranış bozuklukları ve okula gitmeyi istememe görülebilmektedir” dedi.

Dislektik çocukların zeka düzeyleri genellikle normal olduğunu belirten Bayram, dislektik çocukların harfleri tanımakta, seslendirmede zorlandığını ve okuma hızlarının yaşıtlarına göre yavaş olduğunu dile getirdi.


Bayram: "Dislektik bulguları olan çocuklar, özel eğitim uygulamaları ile eğitim hayatlarına sorunsuz ve başarılı bir şekilde devam edebilmekte. Disleksi bulguları farkedilmeyen ya da geç tanı alan olgularda ise  zeka düzeyleri normal olmasına rağmen akademik başarısızlıklar sık görülmektedir.
Disleksi bir hastalıktan ziyade, öğrenme farklılığı olarak düşünülmelidir. Dislektik çocuklarımızın eğitim hayatlarında yaşadığı başarısızlıklar ve öğrenme güçlükleri nedeniyle, kaygı bozuklukları, depresyon gibi psikiatrik sorunlar daha sık görülmektedir. Disleksi bulguları aile ya da öğretmenlerimiz tarafından farkedilen çocuklarımızın hemen bir uzmana yönlendirilmesi ve erken dönemde rehabilitasyona başlanması gerekmektedir. Tanı ve tedavide geç kalınması, sosyal yaşamda sorunlara, eğitim hayatında da aksama ve başarısızlıklara neden olabilmektedir" şeklinde konuştu.
HABER MERKEZİ