Sayfa Yükleniyor...
Koronavirüs salgını nedeniyle evde kalan çocukların sağlıklı vakit geçirebilmeleri için anne ve babalara tavsiyelerde bulunan Uzman Psikolog Sena Toros, çocukların psikolojik sağlamlığını korumak için rutin oluşturulması gerektiğini kaydetti
ÖZKAN PEKÇALIŞKAN/ÖZEL HABER
Dünya çapında etkisini gösteren yeni tip koronavirüs (KOVID-2019), Türkiye’de de her geçen gün etkisini göstermeye devam ediyor. Korona virüs önlemleri kapsamında okulların tatil edilmesinin ardından evde kalan çocukların bu dönemi sağlıklı bir şekilde atlatabilmeleri için ebeveynlere büyük görev düşüyor. Bu konuda anne ve babalara tavsiyelerde bulunan Uzman Psikolog Sena Toros, çocukların bu salgın sürecinde evde kaliteli vakit geçirmelerini sağlamak için rutin oluşturmanın oldukça önemli olduğunu ifade etti.
PROGRAMLARI LİSTELEYİN
Ebeveynler tarafından oluşturulan rutinin çocuklara güven vereceğini dile getiren Toros, “Çocukların psikolojik sağlamlığını korumak için rutin oluşturun. Çocukların zaman algısı bizim gibi olmadığı için zamanın nasıl geçtiğini fark etmeyebilirler. Her zamanki uyku saatinde uyumak, uyanmak, yayınlanan dersleri düzenli dinleyip çalışmak, ev içinde yapabileceği aktivitelerini bir programla listelemek, çocuklarımızın bu sürece adaptasyonunun daha kolay olmasını sağlar. Bu listeyi evde görünür bir yere asarak çocukların kendi çözümlerini bulmalarına yardım etmiş oluruz” dedi.
KÜÇÜK SORUMLULUKLAR VERİN
Evde kalan çocuklara sorumluk verilmesi gerektiğini kaydeden Uzman Psikolog Sena Toros, “Çocuğun ev içinde yaşına ve gelişimine uygun sorumluluklarının olması gelişiminde önemli rol oynar. Ev içinde bazı işlerde ebeveynlere yardım etmek, sofrayı kurmak, yemek hazırlamada yardımcı olmak, bitkileri sulamak, kendi kişisel bakımlarını gerçekleştirmek, yardım faaliyetlerine sizin rehberliğinizde birlikte katılmak gibi çeşitli destek faaliyetlerine katılabilirler” diye konuştu.
SAKİN VE ANLAYIŞLI OLUN
Bu süreçte bazı çocukların evde sıkılıp agresifleşebileceğini aktaran Toros, “Bazı çocuklar herhangi bir sebep olmadan öfkelenebilir, sıkılabilir beklenmedik davranışlarda bulunabilirler. Bu durum ebeveyn-çocuk arasında çatışmaya sebep olabilir. Böyle durumlarda zaman zaman sıkılabileceğimizi ve bu duygu durumuyla baş etmemiz gerektiği uygun bir dille ve sakin bir ses tonuyla anlatılmalıyız. Ayrıca çocuklar ebeveynlerinin bu kaygıyla nasıl baş ettiklerini gözlemlerler ve onları örnek alırlar. Bu sebeple ebeveynlerin çocukların yanında yapacakları konuşmalara dikkat etmeleri gerekir” ifadelerini kullandı.
KONTROLÜ ELDEN BIRAKMAYIN
Bu süreçte çocukların teknoloji kullanımının anne ve babaların kontrolünde olması gerektiğini ifade eden Toros, “Bu süreçte çocukların teknoloji kullanımında esnekliklerimiz olabilir ancak bağımlılık oluşabileceğini göz önünde bulundurarak kontrollü elden bırakmayın. Cep telefonu, tablet ve bilgisayar kullanımını anne ve babanın kontrolünde olmalı” diye konuştu.
KALİTELİ VAKİT GEÇİRİN
Ebeveynlerin çocuklarıyla kaliteli vakit geçirebilmeleri için önerilerde de bulunan Toros, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Küçük yaşlardaki çocuklarla oyuncakları konuşturarak oyunlar oynayabilirsiniz. Sembolik oyunlarla hastalığı ve önlemlerini anlatabilirsiniz. Çocuklarla birlikte olduğunuz bu süreçte, kutu oyunları oynayabilir, birlikte müzik dinleyip dans ederek, egzersizler yaparak hareketli aktivitelere zaman ayırabilirsiniz. Resim, çocukların duygularını aktarmak için en çok kullandıkları yollardan biridir. Farklı boya ve materyaller kullanarak onları resim yapmaya teşvik edebilirsiniz. Beraber farklı tarifler denemek, evde kullanılmış sebze kökleriyle dikim yapmak, birlikte dikiş dikmek, örgü örmek, gibi el becerilerine katkı sağlayacak etkinlikler yapabilirsiniz.”
Haber Merkezi