Demirtaş’tan asgari ücret uyarısı

İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, İTO meclisinde yaptığı konuşmasında asgari ücretin bin 300 TL'ye çıkarılmasını değerlendirerek yükün işverene bırakılması halinde işçi çıkarmaların gündeme gelebileceğini söyledi


  • Oluşturulma Tarihi : 27.11.2015 08:54
  • Güncelleme Tarihi : 27.11.2015 08:54
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Demirtaş’tan asgari ücret uyarısı

NİHAT AK

İzmir Ticaret Odası'nın (İTO) Kasım Ayı Meclis Toplantısı gerçekleştirildi. Mecliste konuşan İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, Türk ekonomisinin zor bir döneme girdiğine vurgu yaptı. Siyaset ve ekonomi gündemine göre TL'nin de dayanıklılığının test edileceğini söyleyen Demirtaş, iç piyasada işlerin son derece durgun geçtiğini, ihracatın artmazken stokların da büyüdüğünü sözlerine ekledi.

Yaşanan olumsuzluklar nedeniyle yeni hükümetten beklentilerinin büyük olduğunu söyleyen Demirtaş, mesleki eğitimden, iç piyasanın canlanmasına, teşvik sisteminden, sanayileşmenin tartışılmasına kadar toplam 15 maddeden oluşan çözüm önerisini Meclis üyelerine anlattı. Demirtaş, bunu bir rapor haline de getirip Bakanlıklara ileteceklerini, Başbakan Davutoğlu'nun da İzmir ziyaretinde kendisine vereceklerini söyledi.

“İŞÇİ ÇIKARABİLİRİZ”

Demirtaş, AK Parti'nin seçim öncesi verdiği bin 300 TL'lik asgari ücret konusunda düğmeye basıldığını belirterek, “Ancak bazı çekincelerimiz var. Asgari ücretin artırılmasını sosyal adalet için destekliyoruz. Bu artış, iç piyasayı canlandırır. Ancak bu artışın getirdiği yük, sadece bizim sırtımıza bırakılmamalı. Aksi halde işçi çıkarmak gündeme gelebilir. Zaten şu an işsizlik oranı yüzde 10,1 ile son 5 dönemin en yüksek seviyesinde" şeklinde konuştu.

“BAKANLIK DUYARSIZ"

Demirtaş, ekonomide yaşanan küçülmeye ilave olarak turizmde de küçülme yaşanacağını değinerek, “Ancak biz umutsuz değiliz. Butik destinasyonlara ilgi artacaktır. Bizde bunun için yoğun dış temaslar yapıyoruz. Efes ve Bergama'nın UNESCO Dünya Mirası listesine girdi fakat Agora Kazıları protokolü bu yıl imzalanmadı. Başbakan'ın burada bir Efes var dediği Kadifekale, Agora ve Antik Tiyatro ile birleşen Antik Smyrna kazılarının devam etmesi kent merkezi için hayati önem taşıyor. Ama bu kazılar durdu. Biz her türlü desteğe hazırız. Bütçemize para da koyduk, 2016 bütçesine de koyuyoruz. Ama bakanlık ve onun temsilcileri bu konuda çok duyarsız. Kazılar durmuş onların hiç umurunda değil. Bu kazıları durdurmak, İzmir'in geçmişine saygısızlık, geleceğine dizgin vurmaktır" ifadelerini kullandı.

“İNŞALLAH BU KEZ ÖZELLEŞİR"

Demirtaş, İzmir Limanı'nın bu kez özelleştirilmesini beklediklerini söyleyerek, “2012 yılında kruvaziyer liman sahasında 1,25 olan emsal yeni planda 0,50 oldu, yükseklik yine 30,50 metre bırakılmış. Liman Hizmet alanında emsal 2,50, yükseklik 30,50 metre. Toplam inşaat alanı ise 10 bin 290 metrekare. Burada limana yönelik idari binalar, liman işletme binası yapılabilir. Resmi kurum alanında emsal 2,20 yükseklik 30,50 metre. Toplam inşaat alanı 22 bin 978 metrekare. Burada yıkılıp yeniden yapılacak olan Ulaştırma Bölge Müdürlüğü, Ege Bölge Gümrük Müdürlüğü, Toprak Mahsulleri Bölge Müdürlüğü vb. yer alacaktır. İki adet on katlı ve bir adet 6 katlı resmi kurum binalarının yer alması öngörülüyor. Kruvaziyer Limanı'nın Fonksiyon dağılımında turizm tesis alanının 34 bin metrekareye yükseldi. Buradaki ticaret alanının 95 bin metrekareden 4 bin 500 metrekareye indirildi. İnşallah bu defa iptal olmadan liman özelleşir" diye konuştu.

DEMİRTAŞ REÇETESİ

1- Enflasyon canavarını uyandırmadan iç piyasa canlandırılmalı

2- Enflasyonu yükseltmeden büyümeliyiz bunu yapan ülke çok

3- Yerli ve yabancı tüm yatırımcılara güven içinde yatırım yapabilecekleri mesajı verilmeli.

4- 2023 hedefleri vizyonu tekrar gözden geçirilmeli.

5- Seçimlerden önce yapılan Orta Vadeli Program'ın geçerliliği sorgulanmalı.

6- Haksızlıklarla dolu olan teşvik sistemi tekrar düzenlenmeli.

7- Teşvik edilecek sektörler belirlenirken ihracat potansiyelleri dikkate alınmalı.

8- İllere göre değil, ilçelerin ekonomik gelişmişlik seviyesine göre teşvik sistemi yeniden kurgulanmalı.

9- Ar-Ge ve inovasyonu benimseyen ülkemize çağ atlatacak firmalara destek verilmeli.

10- Yeniden sanayileşme tartışılmalı.

11- İthalatı ikame edecek ve ihracatı arttıracak dev tesisler kurulmalı

12- İhracatta teknolojik ürünlerin yoğunluğu arttırılmalı.

13- Kalkınma Planındaki Öncelikli Dönüşüm Programları ve Eylem Planları hayata geçirilmeli.

14- Bölgesel kalkınma ajanslarında özel sektörün ağırlığı arttırılmalı, statüsü değişmeli

15- Mesleki eğitime özel önem verilmeli, mesleki okullar teknoloji ve girişimcilik bazlı yeniden düzenlenmeli.

Haber Merkezi