Denetim gelsin yasak kalksın!

İzmir Mutfak Kültürü Derneği, pandemi sürecinde yeme-içme sektörünün sorunlarını konuşmak amacıyla bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya sektör temsilcileri ve esnaf katılım gösterdi


  • Oluşturulma Tarihi : 28.01.2021 12:56
  • Güncelleme Tarihi : 28.01.2021 12:56
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Denetim gelsin yasak kalksın! haberinin görseli

SULTAN GÜMÜŞ
Lagora Old Town’da basın açıklaması gerçekleştiren İzmir Mutfak Kültürü Derneği üyeleri, Kovid-19 dolayısıyla uygulanan yasakların, yeme-içme sektörüne etkilerini ve sorunun çözümüne ilişkin önerileri konuştu. İzmir Mutfak Kültürü Derneği üyelerinden Aysun Tuncay’ın moderatörlüğünü yaptığı toplantıya; Adil Müftüoğlu Lokantası’nın sahibi Alpay Okyay, Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, İZPAD İzmir Profesyonel Aşçılar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Şef Mustafa Buğday, Lagora Old Town İşletmecisi Hakan Korkuter katıldı.

KEMERALTI İZMİR İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

İzmir Mutfak Kültürü Derneği Kurucu Başkanı Sibel Önbaş, yaşadığı sağlık sorunlarından dolayı toplantıya katılamadığı için Tarihi Kemeraltı Çarşısı Başkanı Semih Girgin, açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Öncelikle, salgının ülkemizde görüldüğü tarih olan 1 Mart 2020 itibariyle yaşadıkları süreci anlatan Girgin, ardından sektörün mağduriyetlerini dile getiren şu açıklamaları yaptı: “Esnaf olarak sokakların, dükkanların kapatılmasını istemiyoruz. Önlemlerin arttırılmasını ve bunu denetleyen kurumların da tam kadro sahada olmasını diliyoruz. Evet, denetleme yapılsın, maskesi olmayan mağazalara giremesin. Esnaf da sorumluluk alsın. Biz de maskelerimizi takalım, temizlik ve hijyen önlemlerine dikkat edelim. Kemeraltı İzmir için çok önemli. Denetimlerin dükkan dükkan gezilerek yapılmasına da gerek yok. Bunun yerine çarşının ortasında ve sokaklarda yani açık alanlarda kontroller yapılabilir. Zaten esnaf ve vatandaş büyük oranda tedbirlere uyuyor.”

NEREDEYSE TÜM ESNAF BORÇLANDI

“Eğer sokağa çıkma yasakları devam ederse bu artık esnafı çok zorlar” ifadelerini kullanan Girgin, “Daha fazla bu sürecin yükünü kaldıramayız. Şu anda neredeyse tüm esnafımız borçlandı. Devletimiz sağ olsun borçları öteledi ya da taksitlendirdi ama biz para kazanamıyoruz. Bu yıl turist gelmedi, Almancı vatandaşlarımız gelmedi, insanlar artık korkusundan ya da kendisini korumak adına çarşıya inmiyor. Çarşı çoğumuza göre boş durumda. Cirolarımız düşmüş durumda. Devletin iyi niyet gösterdiği vakıf kiracıları bir nebze olsun rahatladı ancak özel mülkiyet olan çoğu yerde kiracı esnaf çok zor durumda. Çünkü kirasını ödemeye devam ettiler. İşlerimiz düzelse zaten borçlarımızı ödeyeceğiz, bu konuda şüphe yok” dedi.

YASAKLAR ÇÖZÜM DEĞİL

Pandemi sürecinde gelinen son noktanın çarşıdaki işyeri sahiplerinin yanı sıra, ekmeğini kazanan on binlerce personeli de tedirgin ettiğini doğrulayan Başkan Girgin, “Geçtiğimiz aylarda dükkanı kapalı olan esnafın en büyük gideri personel maaşlarıydı. Bu sebepten ötürü bir tedirginlik var. Devlet ödeneği ile süreç bir şekilde idare edildi. Ama manzara böyle devam ederse önümüzde bizi çok daha zor bir süreç bekliyor. Okulların açılması ertelendi. Kırtasiye sektörü şu anda durmuş vaziyette. Bu sektörde iş yapan esnaf da zor durumda. Okulların açılıp açılmayacağı da belli değil. Yaşantımız ne zaman normale dönecek kestiremiyoruz. Esnaf dükkanını kapatmak istemiyor. Tedbirler arttırılsın, denetlenelim, vatandaş da bilinçlendirilsin, bu süreçle ilgili üzerine düşen görevi yerine getirsin. Yasaklar çözüm değil… Kemeraltı kapalı alan ya da gökdelen değil ki. Burası bir açık hava alışveriş merkezi gibi. Alışveriş anlamında İzmir’deki en güvenli noktalardan biri burasıdır. Biz önümüzdeki süreçte daha fazla çalışıp, geçmişten gelen zararımızı kapatmayı, borçlarımızı ödemeyi istiyoruz. Kapatılmak istemiyoruz. Alınacak önlemlere uymaya hazırız” dedi.

KREDİYİ NASIL ÖDEYECEĞİZ?

Açılış konuşmalarının ardından sektörün diğer temsilcileri de söz hakkı alarak, benzer mağduriyetleri dile getirdi. “Paket servisle mücadele olmaz” diyen iş yeri sahipleri ve dernek üyeleri “Hala paket servis ile direnenler var. Fakat baş edemeyenler kapatıp gitti. Meyhaneci neyin paket servisini yapsın? Böyle giderse nice ocaklar sönecek. Büyük bir işletme sahibi olarak ben idare edemiyorsam dışarıdaki meslektaşım nasıl idare etsin? Her şey bir tarafa diyelim yasaklar bitti, müşteri hemen ertesi gün gelmez ki. Geldi diyelim bu kez aldığımız kredinin yapılandırmaları başlayacak. Bizler Başkan Semih Girgin’in söylediği tüm sözlerin altına imzamızı atıyoruz. Borçları ötelendirmeyin, tamamen silin, kaldırın. Kredi neden verilir? Adam bir işe başlar, destek almak için kredi çeker, açtığı işten kazandığı parayla da borcunu öder. Peki, biz olmayan işle bu krediyi nasıl ödeyeceğiz?”