Deniz taşımacılığı korona dinlemedi!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, koronavirüs salgınına rağmen Türkiye’nin, temmuzda limanlarda elleçlenen yük miktarının bir önceki yıla göre artış göstererek, yaklaşık 41 milyon ton olarak gerçekleştiğini bildirdi


  • Oluşturulma Tarihi : 25.08.2020 06:53
  • Güncelleme Tarihi : 25.08.2020 06:53
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Deniz taşımacılığı korona dinlemedi!

NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER
Türkiye’nin denizlerde sahip olduğu zengin potansiyeli değerlendirmek için yaptığı yatırımlar ivmelenerek karşılık bulmaya devam ediyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, tüm dünyada salgın sebebi ile deniz taşımacılığı ve ticaretinin çok önemli hale geldiği, ekonomik, sosyal ve lojistik sıkıntıların baş gösterdiği bu günlerde Türkiye’nin Ulusal Kalkınma Hamlesi ve Bakanlığın Lojistik Master Planı doğrultusunda denizcilik sektörüne yaptığı yatırımlar ile büyümeye ve güçlenmeye devam ettiğini açıkladı. Bakanlık açıklamasında, tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınına rağmen ülkemizde temmuz ayında limanlarda elleçlenen yük miktarının bir önceki yıla göre artış göstererek, yaklaşık 41 milyon ton olarak gerçekleştiğini bildirdi.  
TEMMUZDA BÜYÜK ARTIŞ!
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yaptığı açıklama ile Türkiye’deki limanlarda temmuz ayında elleçlenen yük miktarına ilişkin bilgi verdi. Yapılan açıklamada, koronavirüs salgınından tüm ulaşım modlarında olduğu denizcilik sektörünün de etkilendiği ancak sektördeki büyümenin yine de devam ettiği kaydedildi. Temmuz ayında limanlarda elleçlenen yük miktarının bir önceki yıla göre artış göstererek, 40 milyon 724 bin 644 ton olarak gerçekleştiği bildirildi. Ayrıca açıklamada, 2020 yılı Ocak-Temmuz döneminde ise limanlarımızda elleçlenen yük miktarının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2,6 artarak 284 milyon 174 bin 781 ton olarak gerçekleştiği de belirtildi.
DIŞ TİCARET TAŞIMALARI YÜZDE 5,4 ARTTI
Açıklamada, Türkiye’nin 2020 yılı Temmuz ayında limanlarımızda gerçekleştirilen ihracat amaçlı yükleme miktarı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,9 artarak 11 milyon 625 bin 844 ton, ithalat amaçlı boşaltma miktarının ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,5 artarak 18 milyon 622 bin 264 ton olarak gerçekleştiği bilgisine yer verildi. Bakanlık, 2020 yılı Temmuz ayında limanlarımızda gerçekleştirilen dış ticaret taşımalarının bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,4 artış gösterdiğini ve 30 milyon 248 bin 108 ton olduğunu da belirtti. En Fazla Artış Hurda Demir Yük Cinsinde Oldu Açılamasında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, en fazla artışın hurda demir yükünde olduğunu belirterek, şu bilgiyi verdi: “Temmuz ayında, Haziran ayına göre 872 bin 720 tonluk artış ile 2 milyon 275 bin 692 ton elleçleme yapılan Hurda Demir en fazla artış gösteren yük cinsi oldu. Bunu sırasıyla, 524 bin 814 ton artış ile Kok ve Yarı Kok Kömürü ve 398 bin 588 ton artış ile Kimyasal Ürünler ve Malzemeler takip etti.” Bakanlık açıklamasına göre, 2020 yılı Temmuz ayında denizyolu ile yapılan dış ticarette en fazla yük elleçlemesi 3 milyon 933 bin 818 ton ile Rusya ile yapılan taşımalarda gerçekleşti. Rusya ile yapılan taşımaların 470 bin 610 tonu (yüzde 12,0’si) Türk bayraklı gemilerle, 3 milyon 463 bin 208 tonu ise (yüzde 88,0’i) yabancı bayraklı gemilerle oldu.
İNANCIMIZ TAM
Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk şunları söyledi: “Kovid-19 küresel salgını ve ticaret savaşları nedeniyle küresel ekonomideki negatif beklentiler, ülkemiz ihracatını olumsuz etkiledi. Geçen yıl ilk 7 ayda 104 milyar dolara ulaşan ihracatımız, bu yılın aynı döneminde yüzde 13 daralma ile 90 milyar dolara düştü. Dış ticaretteki gerileme doğal olarak limanlarımıza ve deniz taşımacılığına negatif etki yaptı. Ülkemiz limanları pandemi döneminde hiç durmadan çalıştı. Limanlarımız sayesinde tedarik zincirinde kopma yaşanmadı. Son birkaç aydır ise konteyner taşımacılığında elleçleme rakamları geriliyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı rakamlarına göre limanlarımızda geçen yıl ocak-temmuz döneminde 6 milyon 650 bin TEU yük elleçlenirken, bu yıl aynı dönemde elleçlenen yük küçük bir miktar düşüşle 6 milyon 379 bin TEU oldu. Döviz kurundaki artışın da dış ticaretimiz ve yük hacmimiz üzerinde olumsuz bir etkisinin olacağı tahmin edilebilir. Türkiye, doğu ve batı güzergahında önemli bir aktarma merkezi, Avrupa başta olmak üzere bir çok uluslararası firmanın yatırımının olduğu güçlü bir sanayi ülkesi ve vazgeçilmez bir pazar. Limanlarımız çağdaş teknoloji ile yönetilen, gemilere en iyi hizmeti en kısa sürede verecek niteliğe sahip. Dolayısıyla Türkiye ekonomisinin hizmetindeki limanlarımızın önümüzdeki aylarda elleçleme rakamlarının artacağına ve yeniden eski büyüme oranlarını yakalayacağına inanıyoruz”
İSPANYA İLK SIRADA YER ALDI
Bakanlık açıklamasında ihracatta İspanya’nın, ithalatta ise Rusya’nın ilk sırayı aldığı ifade edilerek, şu bilgilere yer verildi: “Denizyolu ile yapılan ihracat ve ithalatın büyük bir bölümünü Avrupa ile gerçekleştiren Türkiye, 2020 yılı temmuz ayında ihracatta en fazla yük elleçlemesini İspanya’ya yaptı.” Temmuz ayında İspanya’ya 1 milyon 85 bin 130 ton yük elleçlemesi gerçekleştirdi. İthalatta ise ilk sırayı Rusya aldı. 2020 yılı temmuz ayında denizyolu ile yapılan ithalatta en fazla yük elleçlemesi 3 milyon 698 bin 28 ton ile Rusya’dan yapılan taşımalarda oldu. Ayrıca dış ticarete konu olan yüklerin yüzde 8,6’sı Türk bayraklı gemiler ile taşındı.” Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun sektör için belirlediği hedefler doğrultusunda salgına rağmen denizcilik alanında yaşanan gelişmeler olumlu karşılanırken, önümüzdeki dönemde ivmenin daha da yukarılara çıkması bekleniyor.
Konuyla İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk: “Covid-19 küresel salgını ve ticaret savaşları nedeniyle küresel ekonomideki negatif beklentiler, ülkemiz ihracatını olumsuz etkiledi. Geçen yıl ilk 7 ayda 104 milyar dolara ulaşan ihracatımız, bu yılın aynı döneminde yüzde 13 daralma ile 90 milyar dolara düştü. Dış ticaretteki gerileme doğal olarak limanlarımıza ve deniz taşımacılığına negatif etki yaptı. Ülkemiz limanları pandemi döneminde hiç durmadan çalıştı. Limanlarımız sayesinde tedarik zincirinde kopma yaşanmadı. Son birkaç aydır ise konteyner taşımacılığında elleçleme rakamları geriliyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı rakamlarına göre limanlarımızda geçen yıl ocak-temmuz döneminde 6 milyon 650 bin TEU yük elleçlenirken, bu yıl aynı dönemde elleçlenen yük küçük bir miktar düşüşle 6 milyon 379 bin TEU oldu. Döviz kurundaki artışın da dış ticaretimiz ve yük hacmimiz üzerinde olumsuz bir etkisinin olacağı tahmin edilebilir. Türkiye, doğu ve batı güzergahında önemli bir aktarma merkezi, Avrupa başta olmak üzere bir çok uluslararası firmanın yatırımının olduğu güçlü bir sanayi ülkesi ve vazgeçilmez bir pazar. Limanlarımız çağdaş teknoloji ile yönetilen, gemilere en iyi hizmeti en kısa sürede verecek niteliğe sahip. Dolayısıyla Türkiye ekonomisinin hizmetindeki limanlarımızın önümüzdeki aylarda elleçleme rakamlarının artacağına ve yeniden eski büyüme oranlarını yakalayacağına inanıyoruz”

Haber Merkezi