- Gündem
- 16.05.2025 21:35
1 Eylül’de ‘vira bismillah’ diyerek denize açılan balıkçıları aynı gün gündeme gelen elektrik zamları çarptı. Öte yandan, balıkta yaşanan bolluğun fiyatlara yansımaması ise vatandaşı karamsarlığa itti
SULTAN GÜMÜŞ KAYA / ÖZEL HABER
Av yasağının 1 Eylül’de sona ermesi ile birlikte balıkçılar, denize açıldı. Sabah saatlerinde avdan dönen tekneler, yakaladıkları balıkları satmak için balık hallerinin yolunu tuttu. İzmir’in balık denilince akla ilk gelen adresi Havra Sokağı’nda da denizden yeni çıkmış birbirinden farklı yüzlerce balık yerini aldı. ‘Bu sene denizde bolluk var mıydı yoksa balıkçı eli boş mu döndü? Fiyatlar bolluğa rağmen halen yüksek mi yoksa vatandaşa bir güzellik yapıldı mı?’ sorularına cevap bulmak için tezgahları gezdik. 10 yıldır kentin tarihi Havra Sokağı’nda balıkçılık yaptığını söyleyen Aykut Ergün, balık çeşitliliği anlamında bereketli bir sene olduğunu kaydederken, müşterilerin yüzü ne yazık ki yine gülmüyor. Fiyatların halen çok yüksek olduğunu söyleyen vatandaşın aksine balıkçılar, “Bu bolluk fiyatlara da yansıdı” dedi. Esnaf Ergün, bolluğa rağmen balığa rağbetin olmamasını da şöyle değerlendirdi: “Henüz okullar açılmadı, İzmir’in yarısı boş. Vatandaşımız tatile, yazlığa, şehir dışına çıktı. Yaklaşık bir ay sonra tam anlamıyla satışlarımız başlayacak.”
Öte yandan, 1 Eylül’den itibaren elektriğe yapılan zam da balıkçıların gündeminde. ‘Vira bismillah’ denilerek açılan sezon, zam haberiyle esnafı karamsarlığa iterken, balıkçılar, “Balık çok fazla çıksa ne olur? Elde ettiğimiz kazanç faturaya gidecek” dedi.
BU SENE BALIK ÇOK FAZLA
Balık sezonunun açılmasıyla tezgahına yeni mahsulleri dizen balıkçı Aykut Ergün, şunları kaydetti: “10 senedir Havra Sokağı’nda balık satıyorum. Bu sene balık çok fazla. Hamsi, sardalya, barbun bolca var. Palamutta kendisini gösterdi. Fiyatlarımız da normal. Sardalya, hamsi 30 lira, palamutun tanesi ise 30-35 liradan aşağı değil. Bu sene ton balığı çok fazla çıkıyor. Bu sene gerçekten bereketli. Bu bolluk fiyatlara da yansıdı, yansıyacak. Örneğin 100 liralık balık 50 liraya düştü. Resmen fiyatlar yarı yarıya oldu. Fakat çupra ve levrek gibi balıklarda fiyatlar düşmez. Onlar halen aynı. 100-120 lira gibi fiyatları var onların. Çünkü yemleri dışarıdan, ithal yollarla geliyor. Bakımı zor, üretmesi zor. Mazot fiyatları dahi etkiliyor… Ama Allah bu sene yardımcımız oldu. Hamsi ve sardalya çok fazla çıktı. Vatandaşımız bu sene bol bol balık alabilir. Balığa doyacağız.”
İZMİR’İN YARISI BOŞ
“1 Eylül’de balık sezonunu açtık, mahsuller çok fazla ama rağbet çok yok” diyen esnaf Ergün, “Çünkü henüz okullar açılmadı, İzmir’in yarısı boş. Vatandaşımız tatile, yazlığa, şehir dışına çıktı. Yaklaşık bir ay sonra tam anlamıyla satışlarımız başlayacak. Fakat o zamana kadar umarım fiyatlar böyle kalır. Her an yükselme durumu da var. Gerçi şu an ki ekonomik koşullar altında tatil yapan da kalmadı. Açıkçası ekonomik kriz de satışlarımızı etkiliyor. Kişinin alım gücü olmadığı için balığa vereceği parayı onu birkaç gün götürecek besinlere veriyor” bilgisini paylaştı.
Yıllardır Havra Sokağı’nda çözülemeyen bir sorun vardı: alt yapı. Eskiye kıyasla sokaktan yana artık pek bir sıkıntılarının kalmadığını da dile getiren Aykut Ergün, “Belediye bu sene epey bir çalışma yaptı. Alt yapı çalışmalarıyla işimizi daha da kolaylaştırdılar. Bu sene bizimle ilgilendiler, arka plana atamam. Eskiden en büyük sorunumuz alt yapıydı. Sürekli de dile getirirdik. Fakat bu sene öyle bir problemimiz kalmadı” dedi.
BOYNUNU BÜKE BÜKE GİDİYORLAR
İsmini vermek istemeyen başka bir esnaf da 1 Eylül’de sadece av sezonunun başlamadığını, elektrik zamlarının gündeme gelmesiyle morallerinin bozulduğunu söyledi. Sigorta ve kirasını ödeyemediğini belirten esnaf, “İnsanlar boynunu büke büke bakıp gidiyor. Para yok, halk sefalet içinde. Balığın başında bekliyorum. 25-30 lira sardalya. Kimse almıyor. Torunlarımız ‘Bize nasıl ülke bıraktınız’ diyecek. Kiramızı, sigortalarımızı ödeyemiyoruz. 6-7 kişi çalışırken 2 kişi kaldık. İnsanlar ağlıyor. Yazık bu insanlara. İnsanların alım gücü çok düştü. Sayıyla istiyorlar artık. Balık satmak dışında evden dışarı çıkamıyoruz. Ulaşım da zamlandı. Her şey zamlı artık. Millet ne yapacağını şaşırdı. Biz de bir şey diyemiyoruz… Balık çok fazla çıksa ne olur? Elde ettiğimiz kazanç faturaya gidecek” eleştirisinde bulundu.
TORUNLARIMIZ BİLE BORÇLU
Bir akşam yemeğinde iyi bir balık yemenin maliyetinin 250 lirayı bulduğunu söyleyen bir vatandaş ise “Balık sezonu açıldı deyip geldik, fiyatlar halen aynı. Millette para yok. Üniversitede çocuk mu okutayım, kira mı ödeyeyim? Tek başıma emekli bir kadınım. Kocam rahmetli oldu. ‘Temizliğe gideyim’ diyorum, iş bulamıyorum. Ne diyeyim? Allah yar, yardımcımız olsun. Torunum da var. Yok işte, yediremiyorum, alamıyorum. Torunlarımız bile borçlu. Emekliler ölmüş zaten” sözlerine dikkat çekti.