Denizli 4 gündür yanıyor: Ekipler arazi şartlarıyla mücadele ediyor

Denizli'de 24 Ekim'de başlayan orman yangınına müdahale zor şartlarda sürüyor


  • Oluşturulma Tarihi : 28.10.2024 15:17
  • Güncelleme Tarihi : 28.10.2024 12:19
  • Kaynak : AA
Denizli 4 gündür yanıyor: Ekipler arazi şartlarıyla mücadele ediyor

Denizli'nin Merkezefendi ilçesinde 24 Ekim'de başlayan yangın devam ediyor. Ekipler bin metrenin üzerinde rakıma sahip sarp ve kayalık bölgede etkili olan yangının durdurulması için arazi şartlarına karşı mücadele veriliyor.

1023 personel görevde

Başkarcı Mahallesi'ndeki Başkarcı Dağı'nda sarp ve kayalık arazide meydana gelen yangının kontrol altına alınması için Orman Genel Müdürlüğü'ne ait 6 helikopter, 1023 personel, 12 ilk müdahale aracı, 22 iş makinesi ve 67 arazöz yoğun bir şekilde çalışıyor.

Arazi şartları müdahaleyi zorlaştıyor

Bin metrenin üzerinde rakıma sahip bölgede etkisini sürdüren yangında arazi şartlarına karşı mücadele ediliyor.

Havadan ve karadan müdahale sürüyor

Helikopterler, dik yamaçlar üzerinde yaklaşma imkanı bulduğu bölgelerde yangına su atışıyla müdahale ediyor. Yer ekiplerinin de görev aldığı yangında iş makineleri ve el aletleriyle yayılım alanında şeritler açmaya çalışılıyor. Ekipler, bazı bölgelerde yolun olmaması nedeniyle alevlere ulaşmak için uzun yürüyüşler yapıyor.

Tavas ilçesi Çakıroluk mevkisine doğru ilerleyen yangının önünü almak amacıyla yürütülen çalışmalara, çok sayıda jandarma, belediye personeli ve sivil toplum kuruluşlarından gönüllüler de destek veriyor. Yangının yerleşim alanları için bir tehdit oluşturmadığı ifade edildi. Ayrıca, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey de bölgeye gelerek yetkililerden yangınla ilgili bilgi aldı.

"Karakulak ve vaşak türleri üzerindeki baskıyı artıracak"

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Biyolojik Çeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Dr. Öğr. Üyesi Yasin İlemin, yangının etkili olduğu bölgenin önemiyle ilgili açıklama yaptı. İlemin dağın üst kısımlarında karaçam ağaçlarının yoğunlukta olduğunu kaydetti.

Karaçam ormanlarında çıkan yangınların normal şartlarda örtü yangını şeklinde etkili olduğunu anlatan İlemin, kalın kabuğu ile örtü yangınını atlatan bu ağaçların biyolojik çeşitlilik ve yaban hayatına ev sahipliği yapmaya devam ettiğini dile getirdi. İlemin ancak değişen iklim koşullarıyla tepe yangınlarının etkisini artırdığını ifade etti.

Başkarcı Dağı'nda da şiddetli bir tepe yangınının sürdüğüne aktaran İlemin şöyle konuştu;

"Karaçam ormanları yangınlardan çok daha olumsuz etkileniyor, ekosistemin kendisini yenilemesi çok daha yavaş oluyor. Korkarım ki ilerleyen yıllarda Ege'nin yüksek rakımlarındaki karaçam ormanları da artık ciddi bir tehdit altında kalacak”

İlemin, karaçam habitatına yönelik araştırmalar yürüttüklerini, bu yangının özellikle bölgedeki yaban hayatına olan etkileri konusunda kaygılı olduklarını belirterek şöyle konuştu;

"Kızılçam ormanlarında yangın sonrası yenilenme ve yaban hayatının toparlanması 5. yıldan sonra olurken karaçam ormanlarında örtünün tekrar yerine gelmesi daha uzun sürüyor. Buna bağlı olarak yaban hayatının ihtiyaç duyduğu ekosistem şartları onlarca yıl eksik kalabiliyor. Bu durumda Başkarcı Dağı örneğinde olduğu gibi hem karakulak hem de vaşak türleri için uygun olan karaçam habitatları ortadan kalkmış oluyor. Sonuç olarak bu alanların yokluğunda zaten tehdit altındaki bu iki yabani kedi türümüz üzerindeki baskı daha da artıyor."

Başkarcı Dağı'nda zirvede bulunan ormanlık alanda 24 Ekim'de henüz belirlenemeyen nedenle çıkan yangına müdahale başlatılmıştı.

AA

Yazarımız Kim ?

AA