Deprem gerçeği yok mu sayılıyor?

Birinci derece deprem bölgesi olan İzmir’de kentin gelişim aksları ve mevcut yerleşim alanları güncel olmayan fay hattı verileri dikkate alınarak belirleniyor


  • Oluşturulma Tarihi : 15.12.2015 09:29
  • Güncelleme Tarihi : 15.12.2015 09:29
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Deprem gerçeği yok mu sayılıyor? haberinin görseli

E. ÇAĞLA GENİŞ

Mevcut fay hatları, bunların gelişim bölgeleri ve derecelerine göre imara açılmış yerlerin tamamıyla imardan kaldırılması, kamulaştırılması gibi önlemlerin alınması gerektiğini ifade eden Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer, kentin planlamasında dikkate alınması gereken fay hatlarının güncel olmadığını belirtti.

Kentsel dönüşüm çalışmalarının, riskli olduğu düşünülen yapı alanların biran önce dönüştürülmesi şeklinde gerçekleştirilemediğini kaydeden Kocaer, hayati önem arz eden toplanma yerleri, çadır alanları gibi konularda da vatandaş yeterli bilgiye sahip olmadığını söyledi. Yetkili kurumların internet sitelerinde bu konuyla ilgili herhangi bir bilgi bulunmuyor. Bu alanlardan bazıları yapılaşmaya açılırken bazıları uzun süredir otopark olarak kullanılıyor. Tüm bunlar İzmir, olası bir depreme ne kadar hazırlıklı sorularını akıllara getiriyor.

“ESKİ VERİLER ÜZERİNDEN PLANLAR YAPILIYOR”

Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer, kentin planlamasında dikkate alınması gereken fay hatlarının güncel olmadığını belirterek, “İzmir’in 1/25 bin ölçekli ve 1/100 bin ölçekli çevre düzeni planları yapıldı. 1/25 bin ölçekli çevre düzeni planları İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylanıyor, 100 bin çevre düzeni ise Bakanlık tarafından onaylanıyor. Bu planlarda da gelecekte kentin gelişim aksları ve yapılaşmasına dair üst derece kararlar alınıyor. Bu planlarda önemli olan birçok veri var. Bu verilerden bir tanesi de fay hatları. Bu fay hatlarında kullanılan verilerin güncel olmadığını ve üst ölçekten bir harita üzerinde planlarda aktif olarak kullanıldığını biliyoruz. Bu konuyla ilgili uyarılarımızı da Jeoloji Mühendisleri odasıyla birlikte gündeme getirdik. Ancak ne yazık ki hala eski veriler üzerinden ve alt ölçekleri planlara altlık oluşturabilecek detaydaki veriler olmadan üzerine planlar yapılıyor. Kentin gelişim aksları ve mevcut yerleşim alanları belirleniyor” dedi.

“KENTSEL DÖNÜŞÜMDE SORUNLAR DEVAM EDİYOR”

Kentsel dönüşüm çalışmalarının riskli olduğu düşünülen yapı alanların biran önce dönüştürülmesi şeklinde gerçekleştirilemediğini kaydeden Kocaer, “İzmir, 1. Derece Deprem Bölgesi ve şehir planlaması çalışmalarda ekstra hassasiyet gösterilmesi gerekiyor. Mevcut fay hatları, bunların gelişim bölgeleri ve derecelerine göre yerleşimlerin ve imara açılmış yerlerin tamamıyla imardan kaldırılması ve kamulaştırılması gibi önlemlerin alınması gerekiyor. Bunların dışında İzmir’de kentsel dönüşüm çalışmaları var. Ancak kentsel dönüşüm çalışmalarının da riskli olduğu düşünülen yapı alanların biran önce dönüştürülmesi şeklinde gerçekleştirilemediğini görüyoruz. Yani kentsel dönüşüm uygulamalarında da sorunların devam ettiğini görüyoruz. Bu anlamda da tekrar dönüşüm yasasının uygulama araçlarının tekrar gözden geçirilmesi gerekir. Karşıyaka’da ve başka ilçelerimizde acil toplanma alanları olarak belirtilen yerlerin imara açıldığı söyleniyor. 2012 yılında acil belirli sayıda toplanma alanı belirlenmesi istenmişti bakanlık tarafından. Birkaç yerdeki dönüşümden ve bazı yerlerin yapılaşmaya açılmasından kaynaklı bu alanların geçici alanlar olduğunu gördük, bunların kesinlikle olmaması gerekiyor” ifadelerinde bulundu.