- Gündem
- 23.04.2025 18:42
Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İstanbul’da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depreme ilişkin konuştu. Sözbilir, “Fayın tümü değil bir kısmı kırıldı. Ucuz kurtulduk.” açıklamasında bulundu.
İstanbul Silivri’de meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem hakkında değerlendirmede bulunan İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Can veya mal kaybı yaşanabilir. Ekiplerce taramalar başlamıştır. Depremin şiddetini göz önüne aldığımızda tsunami etkisini beklemiyoruz. Artçı sarsıntıların olması iyi bir şey. Deprem Kuzey Anadolu Fayı üzerinde meydana geldi. Fayın tümü değil bir kısmı kırıldı. Birkaç saat sonra gelen bilgiler ışığında fayın nereden ne kadarının kırıldığını daha iyi anlayacağız. Ucuz kurtulduk, geçmiş olsun" diye konuştu.
DEÜ Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Marmara Denizi'ndeki 6.2 büyüklüğündeki depreme ilişkin, "Deprem Kuzey Anadolu Fayı üzerinde meydana geldi. Silivri'ye yaklaşık 25 kilometre uzaklıkta. Büyüklüğü ortalama 6 civarında. Mal ve can kaybımız yok. Sınırda olan bir deprem. 6 büyüklüğü bir eşik değer. Ülkemiz için orta büyüklükte bir deprem. Büyük bir deprem değil ama geniş bir alanda hissedildi. Bu da sığ odaklı bir deprem olmasından kaynaklı. 300 kilometre yarıçaplı alandaki herkes sallanır" dedi.
Depremin büyük İstanbul depremi olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Sözbilir, "Bu deprem büyük İstanbul depremi değil, o fayın üzerindeki bir deprem. Küçük ölçekli bir fay kırıldı. Onun da bir kısmı kırıldı. Fay eğer parça parça bu tarz depremlerle kırılırsa büyük İstanbul depreminin oluşma olasılığı azalır. Gerçekleşme olanağı azalır. Çünkü kırılacak fay kalmaz. Gelecekte de fayın bu büyüklükteki depremlerle kırılması iyi olur. Artçı depremler bir hat boyunca ilerliyor. Faydaki engellerin hepsi kırılıncaya kadar artçı depremler devam eder" ifadelerini kullandı.
Depremin şiddetinin fay üzerinde 7.7 olarak ölçüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Sözbilir, "Şiddet haritasına göre fayın üzerinde depremin şiddeti 7.7 olarak ölçülmüş. Fayın üzerinde olsaydık can veya mal kaybı yaşardık. Faydan 25 kilometre uzakta olduğumuz için 6 şiddetinde hissetmişiz ve çok büyük bir problem olmamış" diye konuştu.
Prof. Dr. Naci Görür de yaşanan depreme ilişkin olarak sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulundu. Görür, yaşanan bu depremlerin fayı kırılmaya zorladığını belirterek, beklenen büyük İstanbul depreminin büyüklüğünün 7’nin üzerinde olacağını söyledi. Görür’ün paylaşımı şu şekilde:
“İstanbul’da Marmara Denizi’nde, Kumburgaz fayı üzerinde çok deprem oluyor. Değişik büyüklükte. Bunlar Marmara’da beklediğimiz büyük deprem değil. Bunlar bu fayın biriktirdiği stresi artırıyor. Yani kırılmaya zorluyor. Burada asıl deprem daha büyük ve 7’nin üzerinde olacak.
Deprem, deprem olduğu zaman konuşulmayacak kadar önemli bir konudur. Depremin olmadığı zaman konuşup önlem almak lazım. Bunu başta hükümet, sonra belediye ve halk el ele vererek kenti depreme hazırlaması lazım. Kentsel dönüşüm, bina yapmak kenti depreme hazırlamak değildir. Deprem dirençli kent apayrı şeydir. Artık gerekeni halk yapmalıdır. Yapacağı şey gözetim ve denetimdir.”
Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Afet Yönetimi Uzmanı Doç. Dr. Bülent Özmen, İstanbul'da meydana gelen ve çevre illerden de hissedilen 6.2 büyüklüğündeki depremi değerlendirdi.
Özmen, depremin uzun zamandır bütün yer bilimciler tarafından gösterilen "sismik boşluk" diye ifade edilen Kumburgaz segmentinde yaşandığını belirterek, bölgede en son depremin 1766 yılında yaşandığını aktardı. Bölgedeki deprem riskinin yüksek olduğunu belirten Özmen, depremin 3,9 büyüklüğünde bir artçı şokla başladığını hatırlattı.
Doç. Dr. Özmen, "Kumburgaz segmenti daha büyük deprem üretme potansiyeli olan bir fay. Bu büyüklükteki bir depremin başta İstanbul, Silivri ve Marmara Denizi'ne kıyısı olan yerleşim yerlerinde hasar bırakma ihtimali yüksek. Bu büyüklükteki bir depremin artçıları 5,2'ye kadar çıkabilir." dedi.