- Gündem
- 22.04.2025 14:24
TTB ve SES, depremden etkilenen ilçelerdeki izlenimlerini değerlendirme raporuna yansıttı… Elektrik kesintileri, suya erişememe ve gıda saklama koşullarının olmayışı başlıca sorunlar arasında yer alıyor
Türk Tabipleri Birliği (TTB) ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Hatay Deprem Koordinasyonu, kentin üç ilçesindeki çocuklarda beslenme ve gıda güvencesi sorunlarına ilişkin değerlendirmelerini paylaştı.
Değerlendirmede öne çıkan bazı veriler şöyle: “Ailelerin üçte biri uygun gıda saklama koşullarına sahip değildir. Saklama koşullarındaki yetersizliğin nedenleri arasında buzdolabının yokluğu, küçük olması ve elektrik kesintisidir. Ailelerin neredeyse yarısının suya erişimi yok ya da yetersizdir. Bunun nedeni olarak dağıtım eksikliği, yetersizliği ve su kesintisi saptanmıştır.”
DİKKAT ÇEKEN DETAYLAR
Dikkat çeken diğer bilgiler ise şu şekilde: “Günlük öğüne sahip olmayan çocuklar yaşla birlikte artmaktadır ve dört yaşta yüzde 7,2’yi bulmaktadır. Çocuklar yaşamın ilk altı ayında sadece anne sütü ile beslenmesi gerekirken depremzede çocukların yaklaşık yarısı anne sütü almamaktadır. Beş yaş altı çocukların sebze ve meyve ile tahıl tüketiminin yeterliliği diğer besin gruplarına göre daha yüksek, yine de istenen düzeylerin çok altındadır. Et ve et ürünleri, yağ, baklagil ve süt ve sütü ürünleri yeterli tüketimleri oldukça düşük. Çocukların yüzde 42,9’u günde en az bir kez yüksek enerjili paketli (abur cubur) gıda tüketirken; bu sıklık 24-35 aylık çocuklarda yüzde 53,9’a, 36-47 aylık çocuklarda yüzde 54,6’ya ve 48-59 aylık çocuklarda yüzde 56,2’ye yükselmektedir. Beş yaş altı çocukların yüzde 6,2’sinde bodurluk, yüzde 8,9’unda zayıflık ve yüzde 4,4’ün aşırı kiloluluk belirlenmiştir. Bodurluk sıklığı iki yaşın altında daha yüksek. Yaşa göre zayıflık en fazla 0-11 aylık çocuklarda görülüyor. Aşırı kiloluluk belirgin şekilde en fazla 0-11 ay çocuklarda gözlenmiştir. Mülteci nüfusta toplamda bodurluk sıklığı yüzde 8,8 iken çok bodurluk yüzde 3,8, bodurluk yüzde 5’tir.”