- Gündem
- 05.05.2025 16:21
Resmi açılışı gerçekleşen İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği, depremden etkilenen insanları bir çatı altında toplayarak yaşanan sorunlara kamuoyunun dikkatini çekmek istiyor
İzmir’de 30 Ekim tarihinde yaşanan 6.6 şiddetindeki deprem felaketi, İzmir’in yanı sıra çevre illerden de hissedilmişti. Kentte birçok ev deprem sonrası zarar görürken gerek İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyeler, gerekse Bakanlıklar, yaraların sarılabilmesi için harekete geçmişti. Onlarca evin yıkılmasına neden olan ve çok sayıda insanın hayatını kaybetmesi ile sonuçlanan felaket sonrası depremzedeler bir arada olabilmek ve mağduriyetlerini giderebilmek amacıyla İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği’ni (İZDEDA) hayata geçirdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yakın zaman önce Manavkuyu Mahallesi Muhtarlığı’nın hemen yanındaki bina platforma devredildi. 15 Nisan 2021 tarihinde, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal’ın katılımıyla derneğin resmi açılışı yapıldı. Açılış sonrasında kendilerini ziyaret ettiğimiz İZDEDA kurucu Başkanı Haydar Özkan, “Birlikte daha güçlüyüz” mesajı verdi.
CANI GÖNÜLDEN TEŞEKKÜR EDERİZ
Özkan, “Derneğimizin resmi açılışı 15 Nisan 2021 tarihinde CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, AK Parti İzmir İl Başkan Yardımcısı Deniz Doğan, AK Parti Bayraklı İlçe Başkanı Halil Polat, İYİ Parti Bayraklı İlçe Başkanı Erdinç Çobanoğlu, CHP İzmir İl Saymanı Leman Tunus, İzmir Büyükşehir Belediyesi Muhtarlar Daire Başkanı Ali Kılıç, Manavkuyu Mahallesi Muhtarı Fatma Ceylan, Mansuroğlu Mahallesi Muhtarı Yasemen Yavuzcezzar, Osmangazi Mahallesi Muhtarı Erol Güdücü, Tepekule Mahallesi Muhtarı Songül Tuğcu, Esentepe Kentsel Dönüşüm Derneği Başkanı Cengiz Aktaş ve TEMAD Bayraklı İlçe Başkanı Kenan Örük’ün katılımlarıyla gerçekleşti. Katılan ve katılamasa da yanımızda olduğunu hissettiren tüm destekçilerimize canı gönülden teşekkür ederiz. Birlikte daha güçlüyüz!” dedi.
HAYATI NORMALLEŞTİRECEK TEDBİRLER…
Derneğin misyonundan bahseden Özkan, “30 Ekim 2020 tarihinde gerçekleşen Ege Denizi merkezli deprem sonrası İzmir ve çevresinde bu depremden etkilenen insanları bir çatı altında toplayarak yaşanan sorunlara kamuoyunun ve yetkililerin dikkatini çekmek; depremzedelere bilgi vermek, destek olmak ve yol göstermek; depremzedeleri temsilen ilgili kişi ve kurumlarla görüşmeler yaparak hak kayıplarının önüne geçmek; yeniden inşa, planlama ve hayatı normalleştirecek tedbirlerin alınması konusunda çalışmalar yürütmek; gerekli görülen durumlarda idari ve yargısal girişimlerde bulunmak ve kalan her konuda depremzedelere fayda sağlamaktır. Bu hedef doğrultusunda gönüllülük ilkesiyle derneğimizin gelişimine ve ilerlemesine destek olmak, üyelerimizin yaşadığı sorunları çözüme kavuşturmak, kamu kurum ve kuruluşlarıyla temas halinde olarak çözüme destekte bulunmak ve bu çalışmalara destek veren tüm paydaşlarla ortak hareket etmek hedeflerimiz arasındadır” bilgisini paylaştı.
YARDIMLAR YARA BANDI GÖREVİ GÖRÜYOR
6 binin üzerinde aktif kullanıcıya ulaşan derneğin hiçbir siyasi kuruluş ile doğrudan bir bağlantısının olmadığını belirten Özkan, yapılan yardımların yara bandı görevi gördüğünü de sözlerine ekledi. Özkan, “Gündelik politikanın malzemesi olmak istemiyoruz. Hepimiz depremde evlerini kaybetmiş veya terk etmek zorunda kalmış birer depremzede olarak, esas amacımız ulaşabildiğimiz tüm kurum ve kuruluşlarla görüşerek depremzedelerin dertlerini anlatmak ve bu sorunlara çözüm üretilmesi konusunda destek olmaktır. Depremin üzerinden 100 günden fazla zaman geçmesine rağmen bulunan çözümler ancak yara bandı vazifesi görmüş olup önemli sorunlara kalıcı bir çözüm üretilmesi adına atılması gereken pek çok adım mevcuttur” cümlelerini kullandı.
EN ÖNEMLİ SIKINTI YERİNDE DÖNÜŞEMEMEK
Öte yandan, kentsel dönüşüm kredisi için faiz oranlarının düşürülmesi gerektiğini söyleyen Haydar Özkan, “Can derdi bitti mal derdi başladı. Bizim en önemli sıkıntımız yerinde dönüşememek. Ben emekli maaşımla geçinen bir insanım. Hayatımı deprem olacak gibi planlamadım. Şimdi tüm planlarımın üzerine bir de 2 bin 500 TL kira ödüyorum. Ben nasıl geçineceğim. Bir de kendi evimi bana parayla geri satacak. Benim günahım ne? Ömrümü vererek aldığım evi tekrar borçlanarak satın alacağım… Krediler güncel faiz oranlarından değil de mücbir sebep durumu göz önüne alınarak 0,30 gibi oranlarla ve 10 yıl yerine 20 yıl gibi bir süre için uygulanmalı. Böylece depremde yıkılmış ve ağır hasarlı binaların yanı sıra, orta hasarlı ve hafif hasarlı olup oturulamadığı için boşaltılan ve mecburen kentsel dönüşüme alınacak binaların sakinleri de rahatlar” yorumunda bulundu. Bu şekilde depremzedelerin ödemelerde rahat bir nefes alacağını dile getiren Özkan, “İmar planları hazırlanırken düşük gelir seviyeli veya emekli olan insanlarımızın kendi evlerini yeniden inşa edecekleri göz önünde bulundurulmalı” sözlerine dikkat çekti.