- Gündem
- 07.05.2025 00:59
Türk deri sektörü, ihracatında lider ülke Rusyada Türk Ticaret Merkezi kurmak için harekete geçti. Kurulacak merkezin aylık bin dolar kira ve yüzde 75 devlet desteği ile Türk firmalarına, showroom ve ürün sergileme/tanıtım amaçlı olarak kullandırılması hedefleniyor
ÖZKAN PEKÇALIŞKAN
İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Şenocak, Ege İhracatçı Birliklerinde düzenlenen toplantıda, Türk deri sektörünün Rusya'da kurmayı planladığı Türkiye Ticaret Merkezi (TTM) çalışmaları hakkında bilgi verdi. Moskova'da kurulacak merkezin konumu ve nitelikleri hakkında bilgi aktaran Şenocak, TMM'lerin bir kaç ihracatçı birlikle açılmasının daha faydalı olacağını düşündüğünü söyledi.
Şenocak, Rusya ile ticarette ciddi artışlar olduğunu belirterek, "Başta ayakkabı olmak üzere. Tüm sektörlerin ortalamasında yüzde 75 civarında artış var. Dip yaptığımız için oranlar yüksek görülebilir ama katlamalar iyi gidiyor" dedi.
DALGALANMALARDAN ETKİLENMEYİZ
Rusya ile yaşanan uçak düşürme krizi sonra Rusya'ya gidip gelmelerde bir takım sorunlar yaşandığını, öte yandan Rusya'nın ekonomik yapısında da değişmeler olduğunu belirten Şenocak, "Rusya ile yapılan ticaret bavul ticareti ya da özel faturayla yapılan ticaretler. Ama Rusya da uluslararası ticaret kurallarına göre hareket etmek istiyor. Orada açılacak bir TTM tamamıyla uluslararası ticaret kuralları içinde hareket edeceği için konjonktürel dalgalardan daha az etkileniriz. Uçak krizinden sonra Laleli, Zeytinburnu büyük sıkıntı yaşadı. Ama bunun yanında orada bazı Türk firmaları, sistemli çalışan dünya ticaret kurallarına göre çalışan firmalar hiç bir sıkıntı yaşamadı. Ürünlerini çok rahat sattı. Hatta 'cirolarımızın arttığı dönemler oldu' dediler" diye konuştu.
AYLIK KİRA BİN DOLAR
Şenocak, merkezin 2018'in ilkbahar sezonuna doğru açılmasını planladıklarını belirterek, "Yapacağımız sözleşmede belirli isteklerimiz de olacak. Girişlerin düzenlenmesi, güvenlik, toplu taşımadan merkezimize shuttle hizmeti gibi hizmetler. Orası şu anda yüzde 30 doluluk oranıyla faaliyette olan bir alışveriş merkezi. Biz 4 katlı 250 bin metrekare alana sahip binanın ilk katını kullanacağız. Dükkanların 100 metrekare olacak şekilde yeniden belirlenmesini, binanın dış cephesinin yeniden düzenlenmesini isteyeceğiz. Ancak yüksek tavanı sayesinde isteyenler maliyetini kendisi karşılamak koşuluyla asma kat yapabilir. 2 yıl taahhüt koşulu ile dükkan kirası aylık bin dolar olarak düşünüyoruz. Tabii ki devamında da dükkanda kalmaya devam edebilirler. 2 yıl için 25 bin dolar yatırmış olan işletme devletten 75 bin dolar destek almış olacak" dedi.
YÜZDE 75 DEVLET DESTEĞİ
Devlet desteğinin yüzde 75'e varan oranlara ulaşacağını belirten Şenocak, "Bu destekler büyük bir çoğunluğu buraya yatırım yapılırken direk uygulanacak. Ancak gümrük desteği gibi alanlarda ticaret yapıldıkça destek verilecek. Birinci kattaki dükkanlarda satışın toptan şekilde yapılması zorunlu olacak. Ancak isteyenler ikinci katta dükkan kiralayarak perakende satış da yapabilir" dedi.