Sayfa Yükleniyor...
‘Ekonomik Kriz Dönemi ve 6 Şubat Deprem Sonrasında: Afet ve Yoksullukla Mücadele Politikaları İçin Öneriler’ raporu yayımlandı
Derin Yoksulluk Ağı tarafından ‘Ekonomik Kriz Dönemi ve 6 Şubat Deprem Sonrasında: Afet ve Yoksullukla Mücadele Politikaları İçin Öneriler’ raporu yayımlandı. Nisan-Kasım 2023 tarihlerini kapsayan raporda, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin sivil toplum örgütlerindeki karşılığına da yer verildi.
Raporda, şu bilgiler yer alıyor: “Depremin getirdiği olağanüstü koşullara ve seçim gündemine rağmen, TBMM’nin her iki döneminde de hak temelli kanun teklifleri sunulabilmiştir. Bununla beraber, tekliflerin odaklandığı özneler, alanlar ve uygulamalarda çeşitliliğin olması ihtiyacı göze çarpmaktadır. Bir diğer dikkat çekici konu, ilgili kanun tekliflerinin tamamına yakınının muhalefetten gelmesi ve bu tekliflerin komisyonlarda beklemesi veyahut reddedilmesidir. 27. dönemin beşinci yasama yılında AK Parti dışında hiçbir siyasi partinin kanun teklifinin kabul edilmediği düşünüldüğünde,12 durumun değişmesi pek ihtimal dahilinde değildir.”
TBMM STK’LAR İÇİN HALA ÖNEMİNİ KORUYOR
“İktidara mensup vekiller ile temas kurma imkanlarının da STK’lar açısından neredeyse imkansızlaştığı koşullar altındayız” denilen açıklamada, “Bununla beraber, soru ve araştırma önergelerinin, basın toplantılarının ve meclis genel kurulundaki konuşmaların siyasetin gündemine yön vermede hala etkili olabilmesi veya hijyenik pedlerdeki KDV oranının bir süre indirilebilmesi ve bir dönemliğine de olsa anaokullarında ücretsiz beslenme desteğinin sağlanması gibi örnekler, TBMM’nin STK’lar için hala önemini koruduğunu göstermektedir. Buna istinaden, Heinrich Böll Stiftung Türkiye Temsilciliği ile stratejik ortaklığının önümüzdeki üçüncü senesinde, Derin Yoksulluk Ağı ulusal ve ulusötesi farklı paydaşlıklar kurmanın yanında mecliste lobi çalışmalarının yanında, gönüllülerinin desteğiyle meclis izleme çalışmalarına periyodik ve daha kapsamlı taramalarla devam etmeyi değerlendirmektedir” bilgisi paylaşıldı.
Haber Merkezi