DEÜ’nün akademik yıl açılışı yapıldı

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) 2021-2022 Akademik Yılı açılış töreni Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin katılımıyla gerçekleşti


  • Oluşturulma Tarihi : 15.10.2021 14:21
  • Güncelleme Tarihi : 15.10.2021 14:21
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
DEÜ’nün akademik yıl açılışı yapıldı

ÇAĞLA GENİŞ

Dokuz Eylül Üniversitesi’nin (DEÜ) 2021-2022 Akademik Yılı Açılış Töreni, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin katılımlarıyla DEÜ Sabancı Kültür Sarayı Hasan Tahsin Salonu’nda gerçekleştirildi. DEÜ Rektör Prof. Dr. Nükhet Hotar’ın Dokuz Eylül Üniversitesi’nin faaliyet ve yatırımlarını anlattığı törende; Sema ve Mevlevi Müziği’ni yansıtan Uluslararası Mevlana Vakfı Sema Topluluğu’nun semazen gösteriminin yanı sıra birbirinden değerli hat ve yazma eserler koleksiyonunun yer aldığı 6 Asırlık Miras Sergisi’nin açılışı da yapıldı.

O YERLEŞKE İÇİN ‘İMAR’ MÜJDESİ

Törenin açılış konuşmasını yapan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Pandeminin getirdiği olumsuz şartlar nedeniyle yüz yüze eğitime bir süre ara vermiştik. Yeni eğitim yılına başlamanın heyecanını yaşıyoruz. Pandemi sürecinde de çalışmalarımızı aralıksız sürdürdük. 15 Temmuz Sanat ve Sağlık Yerleşkemizdeki Güzel Sanatlar Fakültesi binamızı depreme dayanıklı olmadığı için yıkmıştık. 1/5000 ölçekli imar planlarımızın revizyonu onaylandı. Bu sebeple Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum’a teşekkür ediyorum” diyerek üniversitenin faaliyet ve yatırımlarından bahsetti.

ÖNÜMÜZ ÇOK AÇIK

Kürsüden gençlere tavsiyelerde bulunan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de, “Dokuz Eylül Üniversitesi, nasıl ki birçok başarılı kardeşimiz için önemliyse benim için de o kadar önemli. Babam Ekrem Pakdemirli de kurucu rektörlerden biriydi. İzmir ayrıcalıklı bir coğrafya... Şehrimizin bazı eksikleri var ama dünyanın en güzel coğrafyalarından birinde yaşıyoruz. 21. yüzyılda daha iyi bir nokraya gelmemiz gerektiğine inanıyorum. Bilginin odağında olan bir hedefi Türkiye’nin ana eksenine oturtmamız lazım. Piyasanın isteğini karşılamamız lazım, vatandaşın da işine yarayacak işler yapmamız lazım. Tüm ülkelerde tarımsal araziler azalıyor ama son 20 yılda ciddi verim arttırdık. Bilimi ve bilgiyi neyin içine koyarsanız sonuçta büyük bir verimlilik kazanırsınız. Önümüzün çok açık olduğuna inanan insanlardan biriyim. Gençlerimiz daha fazla bilezik takmalı koluna. Kariyer diye bir şey yok, kariyer aslında kaderdir. Kaderin size çizdiği yolda ne kadar donanımlıysanız yol ayrımına geldiğinde yaptığınız seçimlerden sonra da en karlı çıkan siz oluyorsunuz. Hayatta her zaman başarı yok, benim hayatımda da başarı kadar başarısızlıklar da vardır. Önemli olan başarısızlıklardan ders almak, zamanı iyi kullanmak... Hala dil bilmiyorsanız bir veya birden fazla dil öğrenin. Meraklı olmasanız da teknolojinin içinde olmanız gerekiyor. 21 yüzyılda bizi daha ileriye taşıyacak gençler yetiştirdikleri için rektörümüze ve hocalarımıza çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

İZMİR TARİHİNİN EN BÜYÜK DÖNÜŞÜMÜ

Yeni akademik yılı açılış töreninde gençlerle bir arada olmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyleyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise, depremin ardından kentte yapılan çalışmalarla ilgili, “30 Ekim 2020’de hepimizi derinden üzen depremin birinci yılında hayatını kaybeden vatandaşlarımıza bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum. İzmir’de deprem sürecinde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdğan’ın talimatıyla bakanlarımız, vekillerimiz, STK’larımız seferberlik ruhuyla hareket ettik ve bugüne kadar İzmirli kardeşlerimizin yaralarını sarmak için gayret gösterdik. Onlara İzmir’de depremzedelerin ihtiyaçları bitene kadar, yeni konutlarına geçene kadar elimizi İzmir’den çekmeyeceğiz demiştik. Hamdolsun verilen sözleri tutmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Aradan 1 yıl geçmesine rağmen bir ayağımız İzmir’de olduk, hep İzmir’i düşündük. Fırsat buldukça geldik projeleri yerinde gördük. Bugün 5 bin 66 konutumuz ve 369 dükkanın inşaatı hızla sürüyor. Kasım ayı içinde kardeşlerimize teslim edeceğiz. Kalan bağımsız bölümleri de etaplar şeklinde teslim edeceğiz ve İzmir tarihinin en büyük kentsel dönüşümünü, deprem dönüşümünü yapmış olacağız. Biz üniversitelerimizi sadece eğitim veren yerler olarak görmüyoruz. Aynı zamanda medeniyetimizin inşasını gerçekleştirecek yerler olarak görüyoruz. Dokuz Eylül Üniversitesi de köklü geçmişiyle eğitim kurumlarımız arasında çok seçkin bir yere sahip. Bu başarıların devamını diliyorum, Nükhet Hoca’mız bu konuda çok heyecanlı. Her türlü çalışmayı ve takibi yapmakta... Biz de şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da her türlü işbirliğine açığız” diye konuştu.

GENÇLER YEŞİL DÖNÜŞÜMÜN PARÇASI OLACAK

Yeşil kalkınma hedefiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Bakan Kurum, “Gençlerimiz iklim değişikliği ve çevre konusunda bizden çok daha bilgili ve hassaslar. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de afetlerin sayısı ve şiddeti artıyor. Artık doğamıza çok daha fazla sahip çıkmamız gerekiyor. Bunun öncülüğünü de eminim gençlerimiz yapacaktır. Biz de onlara destek olacağız. Paris Anlaşması önemli... Dünyamıza sahip çıkabilmek adına iklim değişikliği ile mücadele etmek zorundayız. Dünya ‘Yeşil Kalkınma Devrimi’ni yaşamaktadır ve bu devrimin önder ülkelerinden biri Türkiye olmalıdır. İklim değişikliği tüm bölümleri ilgilendiriyor. Yeni dönemde sizler genç ve üretken beyinlerinizle yapacağınız işler var. Biz size inanıyoruz, güveniyoruz. Hedefin en büyük adımlarından birini üniversitelerimizde açacağız. Bugünden itibaren 207 üniversitede kampüslerimizin tamamını ‘iklim dostu’ kampüs yapmak için kolları sıvıyoruz. Artık her bir genç yeşil dönüşüm çalışmalarının parçası olacak. Hem iklim değişikliği ile mücadele edeceğiz hem de bir gençlik hareketi başlatmış olacağız. Nükhet Hoca’mızın talepleri oldu. 9 Eylül Üniversitesi’ni ‘sıfır atık’ ve ‘iklim dostu’ üniversite yapıyoruz. Her türlü desteği de vereceğimizi söylemek isterim” açıklamasında bulundu.

Konuşmaların ardından fakültelere en yüksek derecelerle kayıt yaptıran öğrencilere hediyeleri takdim edildi. 

Haber Merkezi