Sayfa Yükleniyor...
İzmir Ticaret Borsası Yağlı Tohumlar Komitesi Başkan Yardımcısı Reşat Savaşan, ülke genelinde bir tarım planlaması yapılması gerektiğini vurgulayarak “Toprak reformu yapılmalıdır” dedi
BURCU YANAR/ÖZEL HABER
İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yağlı Tohumlar Komitesi Başkan Yardımcısı Reşat Savaşan yağlı tohumların son dönemdeki durumuyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Savaşan, ülke olarak tarımda bir planlama yapılması gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Ülkemizde ne yazık ki bir toprak reformu yapılmıyor. Devletin buna bütünüyle bir el atması gerekiyor. Öyle herkes her istediğini tarlalara ekmemeli. Bir planlama yapılarak hangi bölgelere ne ekilmesi gerektiği önceden planlanmalı. Konya Ovası’nda ne ekilecek, Afyon’da ne ekilecek, İzmir’de ne ekilecek. Devletin bunları önceden öngörerek belirlemesi gerekiyor. Bunun için de köklü bir reform gerekiyor.” Savaşan bu uygulamanın şu an için sadece haşhaş bitkisinin ekiminde geçerli olduğunu söyleyerek “Devlet Haşhaş’ı kendisi ektiriyor. Bu tohumun bir kısmında ülkemizde satılması yasak olan afyon sakızı dediğimiz kısım mevcut. Biz ise sadece tohum kısmını satıyoruz. Haşhaş tohumunun ekilmesi zaten belirli bir izine tabi ve bu konuda Birleşmiş Milletler’e (BM) hesap vermek durumundayız” diye konuştu.
İŞ GÜCÜ PAHALILIĞI MÜLTECİLERE YÖNELTİYOR
Savaşan, ülkemizde yağlı tohumların içerisinde bulunan kimyon ekiminin de 40 bin tondan 5 bin tona düştüğüne dikkat çekerek, tarım alanlarındaki üretimin düşüş sebebini genel olarak tarımla uğraşan yaşlı nüfusun giderek artmasına ve gençlerin tarım alanlarından uzaklaşmasına bağladı. Savaşan, “Anadolu’da iş gücü pahalı olduğu için işverenler Suriye’den gelen vatandaşların ucuz iş gücüyle çalışması sebebiyle daha çok onlara yönelmiş durumda. Yerli bir tarım işçisi yapacağı iş için 100 lira para istiyorsa, Suriyeli işçi 50 lira talep ediyor. Bu da tarım alanında bilgisi olmayan kişilerin tarıma yönelmesine sebep oluyor” ifadelerine yer verdi.
ÜÇ YAĞLI TOHUMLAR TERCİH EDİLİYOR
Savaşan, “Bir zamanlar tohum olarak çıkan ürünler elle yolunarak toplanıyordu” diyerek “Şimdilerde teknolojinin gelişmesiyle birlikte direkt olarak makineyle kesiliyor ve bitkinin zararlı kısımları da ayıklanamamış oluyor” şeklinde konuştu. İç piyasaya yönelik olarak daha çok anason yağının çıkartıldığını söyleyen Savaşan, “Yağlı tohumlar kendi aralarında bir yağlı, iki yağlı ve üç yağlı tohumlar şeklinde ayrılıyor. Üç yağlı dediğimiz tohumlar içerisinde daha fazla yağ barındırdığı için daha çok tercih ediliyor” diye belirtti. “Üretimde yerli ürünlerin tercih edilmesi gerekiyor” diyen Savaşan, “İthal mallara yönelimimiz bizi neredeyse bir ithal cenneti haline getirdi. Bir yandan mazot pahalı, bir yandan işçilik pahalı, bunlar bizim üretimimizi etkileyen şeyler” ifadesini kullanarak sözlerine son verdi.
Haber Merkezi