Dezenflasyon nedir? Dezenflasyon olursa ne olur?

Dezenflasyon teriminin anlamı, sosyal medya kullanıcıları tarafından ilgiyle takip edilen ve sorgulanan konular arasında bulunuyor. Dezenflasyonun ne anlama geldiği ve olası etkileri sosyal medyada geniş bir ilgi çekiyor. Peki, dezenflasyon nedir? Dezenflasyon olursa ne olur?


  • Oluşturulma Tarihi : 08.02.2024 11:38
  • Güncelleme Tarihi : 08.02.2024 08:38
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Dezenflasyon nedir? Dezenflasyon olursa ne olur?

2024 yılı enflasyon raporu sunumunu, Merkez Bankası'nın yeni başkanı Fatih Karahan gerçekleştirdi. Karahan, verdiği mesajda, "Dezenflasyon çalışmalarımıza kararlılıkla devam edeceğiz. Enflasyon görünümünde bozulmaya izin vermeyeceğiz" şeklinde ifade kullanarak önemli açıklamalarda bulundu. Açıklamanın ardından dezenflasyon kelimesi gündeme geldi. Vatandaşlar, dezenflasyon nedir, dezenflasyon olursa ne olur gibi birçok merak edilen soruyu arama motorlarına yönelttiler. İşte detaylar…

DEZENFLASYON NEDİR?

Dezenflasyon, zaman içinde fiyat artış hızının azalması anlamına gelir, yani enflasyon oranının düşmesidir. Yüksek enflasyondan düşük enflasyona geçiş sırasında gerçekleşen bu süreç, fiyat artış hızının belirli nedenlerden dolayı azalmasıyla karakterizedir.

Dezenflasyon, fiyat artış hızının belirli sebeplerden ötürü azalmasını ifade eder ve ülkemizde yaygın olarak kullanılan bir ekonomik kavramdır.

Fiyat artışının azalması, vatandaşların alım gücünü olumlu etkiler, bu da gelirlerin enflasyon nedeniyle erimesini engeller.

DEZENFLASYON OLURSA NE OLUR?

Dezenflasyonun temel hedefi, enflasyon oranını belirli bir seviyenin altına çekmektir. Bir ekonomide, yıllara bağlı olarak enflasyonun düşme eğiliminde olması durumunda, dezenflasyon kavramından bahsedilebilir.

Örneğin, 2015 yılında enflasyon oranı yüzde 20 olan bir ekonomi, 2016 ve 2017 yıllarında enflasyon oranını sırasıyla yüzde 18 ve yüzde 17 gibi rakamlara indirmişse, bu durumda dezenflasyondan söz edilebilir.

HABER MERKEZİ

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ