Dikkat! Deniz balığı tükeniyor

FAO’nun raporuna göre 2035 yılında deniz balığı konusunda açık oluşacağını söyleyen Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, “Denizlerdeki popülasyonu korumamız gerekiyor” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 15.04.2019 17:16
  • Güncelleme Tarihi : 15.04.2019 17:16
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Dikkat! Deniz balığı tükeniyor

NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER
1 Eylül’e kadar devam edecek olan denizlerde balık avlama yasağı bugün itibariyle başlıyor. Balık sezonun kapanması anlamına da gelen av yasakları, deniz balığının korunması açısından da son derece önemli. Balık av yasağının başlamasıyla birlikte insanların kültür balığından yararlanacaklarını söyleyen Kızıltan, denizlerdeki balık popülasyonunun korunması gerektiğinin altını çizdi. Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, “Bu dönemde kültür balığı tüketimi devam edecek ancak denizlerdeki popülasyonu da korumamız gerekiyor. Bu sene geçen seneye oranla avcılıkta azalma vardı. Her sene azalıyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO’nun raporuna göre zaten 2035 yılında deniz balığı konusunda açık oluşacak. İnsanlar deniz balığı pek fazla bulamayacaklar” ifadelerini kullandı.



15 MİLYON İNSAN
Az olan balık tüketiminin üreticileri doyurmadığını söyleyen Kızıltan, Türkiye’de hiç balık tüketmemiş 15 milyonluk bir nüfusun olduğunu ifade etti. Kızıltan, “Çok az olan balık tüketimi üreticileri doyurmuyor. Bizim halkımız daha çok et odaklı. Türkiye’de hiç balık yememiş 15 milyonluk bir nüfus var. Balıkla askerde tanışan insanlar var. Şu anda iç piyasada da talep artmaya başladı” dedi. Su ürünleri sektörünün 2023 yılına gelmeden 2023 hedefine ulaştığını belirten Kızıltan, “2023 ihracat hedefimizi Türkiye genelinde 3,5 milyar dolar olarak revize ettik. Balık üretimimiz oldukça yüksek, Türkiye nüfusunu 3 defa doyurabilecek, savaşa girsek 3 yıl yetecek balığımız var. Ancak tüketimi artırmak uzun zaman alacak” diye konuştu. 
İHRACATTA YENİ KAPILAR
Hava yolu taşımacılığının artması ile yeni pazarlara ulaştıklarını belirten Kızıltan, sektör olarak 2018 hedefini tutturmanın yanı sıra 2023 hedefine şimdiden ulaştıklarını açıkladı. Son dönemlerde hava yolu şirketlerinin kara yolu taşımacılığına olan eğiliminin ihracata katkısına değinen Kızıltan, “Hava yolu taşımacılığını ihracatçılarımız yeni yeni kullanmaya başladılar. Bugüne kadar ihracat karadan yapılıyordu” dedi. Son üç yıldır Türk Hava Yolları, Pegasus, Atlasjet gibi hava yolu şirketlerinin kargo taşımacılığına eğildiğini ifade eden Kızıltan, “Önceden yolcu taşımacılığına odaklanan firmalar artık gidemediğimiz noktalara mal götürüyor. Hava yolu taşımacılığı maliyet olarak daha yüksek de olsa gidemediğimiz noktalar vardı. Amerika, Dubai, Uzak Doğu, Japonya gibi bölgelere ulaşmakta zorluk çekiyorduk. Hava yolu kargo taşımacılığı bize daha fazla pazar sağladı ve ihracat yaptığımız ülke sayısı arttı. Afrika ülkelerine de mal göndermeye başladık. Bir de Güney Amerika’dan yeni yeni talepler gelmeye başladı” ifadelerini kullandı. İç piyasada risklerin fazla vadelerin uzun olduğunun altını çizen Kızıltan, “Türkiye’nin kendi nüfusunu 3 defa doyuracak balık üretimi var. Bir savaşa girsek 3 sene balıksız kalmayız. Öte yandan balık tüketimi kişi başı 6 buçuk kilogram olmak üzere çok az. İspanya’da kişi başı tüketim 28 kilogram, Avrupa’da 24 kilogram. Dolayısıyla tüketim çok az olduğu için üreticileri doyurmuyor. Bizim halkımız daha çok et odaklı. Türkiye’de hiç balık yememiş 15 milyonluk bir nüfus var. Balıkla askerde tanışan insanlar var. Şu anda iç piyasada da talep artmaya başladı. Diyarbakır, Van, Batman’dan balık talebi alıyoruz. Bunlar yoktu ve yeni yeni yayılmaya başladı ancak yayılması hızı düşük. Balık tüketiminin yaygınlaşmasını hızlandırmamız gerekiyor” diye konuştu.
HAFTADA İKİ GÜN BALIK
Kızıltan son olarak, “Balık tüketimini artırmak için çalışmalar yapıyoruz. ‘Haftada iki gün balık, yaşam boyu sağlık’ sloganımızı her fırsatta söylüyoruz. İnsanlara haftada iki gün balık yedirebilsek hastaneye daha az yatırım yapacağız daha az ilaç üreteceğiz, daha sağlıklı ve akıllı bireyler yetiştireceğiz. Şu anda sivri biberin kilogram fiyatı da 20 TL, çipuranın kilogram fiyatı da 20 TL civarında. Sivri biberin pahalılığının yanında çipuranın ucuzluğunu da ön plana çıkarmak lazım” değerlendirmesinde bulundu. 

Haber Merkezi