Dilan Polat’ın yakalandığı Lupus hastalığı nedir? Tedavisi var mı?

Dilan Polat, halk tarafından bilinen adıyla Kelebek hastalığı olan Lupus hastalığına yakalandığını açıkladı. Lupus hastalığı nedir? Belirtileri nelerdir? İşte detaylar…


  • Oluşturulma Tarihi : 04.10.2023 12:24
  • Güncelleme Tarihi : 04.10.2023 12:24
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Dilan Polat’ın yakalandığı Lupus hastalığı nedir? Tedavisi var mı? haberinin görseli

Lüks hayatı ve sosyal medya paylaşımları ile adından sıkça söz ettiren Dilan Polat, yakın tarihte sosyal medya hesabı üzerinden bir paylaşım yaparak takipçilerine Lupus hastalığına yakalandığını duyurdu. Sevenleri bu haber karşısında üzüntü yaşarken bir yandan da Lupus hastalığını araştırmaya koyuldu. Dilan Polat’ı ve sevenlerini üzüntüye boğan Lupus hastalığı nedir, belirtileri nelerdir, Lupus hastalığının tedavisi var mı gibi çeşitli soruların yanıtlarını sizler için derledik.

DİLAN POLAT’IN HASTALIĞI

Halk arasında Kelebek hastalığı olarak bilinen Lupus hastalığı kişinin genetik yapısının çevresel etkenler ile birleşmesinin sonucu olarak meydana gelen otoimmün bir hastalıktır. Otoimmün, kelime anlamı olarak vücudun kendisine bağışıklık kazanması ve kendisine karşı savaşması anlamına gelir. Kişinin bu hastalığa karşı sahip olduğu genetik yatkınlığı, çeşitli çevresel faktörler ile birleşerek bu hastalığın ortaya çıkmasına zemin hazırlar. Sigara tüketimi, ultraviyole ışınlar, kimyasala maruz kalmak ve Eppstein-Barr Virüsü (EBV) başta olmak üzere birçok viral ve bakteriyel enfeksiyonların bağışıklık sistemi ile girdiği etkileşimde, bağışıklık sisteminin bu etkileşime karşı anormal yanıt vermesi durumunda çeşitli hücre ve dokular tahrip olur. İşte bu çevresel faktörlerin, duyarlı genler ile etkileşime girmesi sonucu vermiş olduğu anormal yanıt, Lupus hastalığı olarak ortaya çıkar.

LUPUS HASTALIĞI NEDEN OLUR?

Dilan Polat’ın yakalandığını duyurduğu Lupus hastalığı, genetik yatkınlık ve çevresel faktörlerin yanı sıra, hormonlar, güneş ışınlarına aşırı maruz kalmış olmak, sigara tüketimi, stres, birtakım ilaçlar ve enfeksiyonlar nedeniyle ortaya çıkar. Bununla birlikte ailenin genetik geçmişi de son derece önemlidir. Ailede Lupus hastalığı olan bir bireyin olması, diğer aile bireylerini de etkileyebilir. Öte yandan kadınlarda daha sık görülmekte olan Lupus’un görüldüğü yaş ortalaması ise 15 – 45 yaş arası olarak kaydedilmiştir. Ve Afrika, Amerika ve Asyalı Amerikalılarda daha yaygın görüldüğü ifade edilir.

LUPUS HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Lupus hastalığı vücudun hemen her bölgesinde görülebileceğinden ötürü çeşitli belirtiler ile ortaya çıkabilir. Bu belirtiler arasında, halsizlik, eklem ağrıları, eklemlerde şişlik ve kızarıklık, baş ağrısı, yüz bölgesinde, yanaklarda ve alında kelebek görünümünde kızarıklık ve döküntüler, saç kaybı, bulantı, kusma, ishal, kansızlık belirtileri ve güneş hassasiyeti yer alır.

LUPUS HASTALIĞININ TEDAVİSİ VAR MI?

Lupus hastalığına ilişkin olarak yapılan klinik çalışmalar bu hastalığın kesin bir tedavisinin olmadığını ortaya koyar. Bu kapsamda hastalara uygulanan tedavi, hastalığı kontrol altında tutmaya yönelik olup, semptomların etkilerini azaltmaya yöneliktir. O nedenle uygulanan tedavi ömür boyu sürmektedir.

Lupus hastalığı, ilaç tedavisi ile kontrol altında tutulmaya çalışılırken, bir yandan da hastanın yaşam rutini haline getirmesi gereken çeşitli değişiklikler yapması beklenir. Bu değişiklikler, güneş ile doğrudan temastan kaçınmak, yeterli ve dengeli beslenmek, günlük tuz miktarını minimumda tutmak, takviye olarak D vitamini, kalsiyum ve fosfor gibi vitamin ve mineralleri almaya özen göstermek, düzenli egzersiz yapmak ve sigara kullanımına son vermek olarak sıralanabilir.

BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Kara para akladıklarına dair iddialar sosyal medyada gündem oldu! Dilan Polat'tan o iddialara açıklama

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ