Sayfa Yükleniyor...
Aydın’ın Söke İlçesi’ndeki Akçakonak’ta bulunan Sibaş gıda fabrikasında, anayasal haklarını kullandıkları için işten atılan çoğunluğu kadın, 80 işçinin fabrika önündeki direnişi 79 gündür sürüyor
BURCU YANAR
Türkiye ve Fas’ın ortak girişimiyle Aydın’ın Söke İlçesi’ndeki Akçakonak Köyü’nde kurulan ve turşu üreten ve ihracat yapan bir gıda fabrikası olan Sibaş Gıda Şiketi’nin işçileri 79 gündür bir mücadele veriyor. Sibaş’ın sahibi Suat Zeytinoğlu tarafından işçilerin anayasal hakları olan ve çalışma bakanlığından yetki alınan sendikalaşma sürecinin öğrenilmesiyle birlikte işten çıkartılmaya başlanan işçiler haklarını aramaya devam ediyor.
“HUKUKSUZLUKLARIN CEZASINI ÇEKECEKSİNİZ”
Türk-İş Sendikası 3. Bölge Temsilcisi Süleyman Yıldırım ve Tek Gıda-İş Sendikası 7 Nolu Şube Başkanı Ömer Atabey, mevcut durumla ilgili bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Atabey konuşmasında şunları söyledi: “İşverenin sendikalaşmadan haberdar olmasının ardından işçilerin ellerinden e-devlet şifreleri alınarak üyeliklerinin aslı sorgulanmış ve bölümler arası yer değişiklikleri yapılarak sendikadan ayrılmaları için çeşitli baskılar yapılmıştır. Tüm bu baskılara rağmen 233 işçinin 117’sinin sendika örgütlenmesi tamamlanmıştır. Daha sonra işveren bu yetkiye itiraz etmiş ve ilk olarak 8 kişi olmak üzere parça parça sendikalı işçileri işten çıkartarak gerekçe olarak makineleşme ve teknolojik nedenleri ileri sürmüştür.” Çıkartılan işçi sayısından daha fazla sayıda 4 ayrı taşeron firmadan işçi çalıştırılmaya başlandığını da vurgulayan Atabey, işverenin çevre fabrikalara da çıkartılan işçilerin işe alınmaması yönünde fikir beyan ederek işçilerin çalışma özgürlüklerinin engellendiğini söyledi.
DAVA SÜRECİ DEVAM EDİYOR
Atabey, tüm bu süreç içerisinde gerek OHAL olması gerekse çalışanların ailelerinin bir bölümünün fabrikada çalışmaya devam etmesinden dolayı bir süre eylem yapmakta kararsız kaldıklarını ve uzlaşı beklediklerini belirterek “Teşkilatımızın genel başkanı Mustafa Türkel dahil çeşitli arabulucuların devreye girmesine rağmen bir sonuca ulaşılamayarak en son 14 işçinin de işten çıkartılmasıyla iş akdine son verilen işçi sayısının 80’e ulaştığını açıkladı. Atabey, Tek Gıda İş Sendikası ve işçilerin 28 Aralık’tan bu yana mücadele verdiklerini ancak jandarma tarafından çadırlarının sökülerek yerine yenisinin kurulduğunu da aktardı. Yasa dışı olarak işçilerden aldıkları e-devlet şifreleri ile ilgili olan ceza davasının 13 Mayıs’ta, işe iade davalarının da 28-30 Mayıs tarihlerinde görüleceğinin altını çizen atabey, 29 Mart tarihinde de bilirkişinin iş yeri ziyaretinde bulunacağını bu sebeple fabrikadaki taşeron işçi sayısında hızla azalmaların yaşandığını da ileri sürdü.
DİRENİŞE DEVAM!
2.5 yıldır Sibaş’ta çalıştığını belirten grev sözcüsü Mehmet Özen ise şu ifadelere yer verdi: “2018 yılının ocak ayında bir örgütlenme aşamamız oldu. Tek-Gıda İş Sendikası’na üyeliğimiz yapıldı ve bunu duyan işveren de yavaş yavaş işten çıkartmalara başladı. Çıkartılan işçi sayısı 80’e ulaşınca artık işverenin iyi niyetli olmadığını anladık. 28 Aralık’ta eylem kararı aldık ve bugün 79. günümüzdeyiz.” İşverin Suat Zeytinoğlu’nun, hala daha bir iyi niyet göstergesi sunmadığını sözlerine ekleyen Özen, “İki gün önce hoparlör ile müzik yayını yapılarak gürültü çıkartıldığı gerekçesiyle bize 158 Türk Lirası (TL) para cezası yazdırdı. Hatta müziği çalmaya devam edersem cihazımın elinden alınacağı söylendi. Bizler Tek- Gıda İş Sendikası güvencesi altında işverini sözleşme masasına oturtana kadar eylemlerimize devam edeceğiz. Hiç fire verilmeden işten çıkartılan 80 arkadaşımla beraber o masaya oturmak istiyoruz. Hiçbir şekilde yılmak yok, direnmeye devam edeceğiz. İşimize geri dönmek istiyoruz” dedi.
Haber Merkezi