- Gündem
- 20.05.2025 21:20
Ülkemizde ve dünyada görülme sıklığı artan kronik böbrek yetmezliği milyonlarca kişinin hayatını kaybetmesine yol açıyor. Uzm.Dr. Bilal Görçin, kronik böbrek yetmezliği ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi
MUHAMMED TAHİR ÖRNEK/İSTANBUL
Ülkemizde ve dünyada görülme sıklığı her geçen gün artan kronik böbrek yetmezliği veya kronik böbrek hastalığı her yıl milyonlarca kişinin hayatını kaybetmesine yol açıyor. Gece sık idrara çıkma, idrarda köpüklenme, ağız kuruluğu, şiddetli baş ağrıları ile kendini gösteren hastalık ilerlediğinde diyaliz tedavisi ya da böbrek nakli gerektiren sonuçlara varıyor. Nefroloji Bölümü’nden Uzm.Dr. Bilal Görçin, kronik böbrek yetmezliği ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.
HAYATİ FONKSİYONLARI DESTEKLİYOR
Uzm.Dr. Bilal Görçin “Böbrekler vücutta sadece idrar üretmez. D vitamininin aktif hale gelmesi, kan üretimi, vücuttaki toksik maddelerin dışarı atımı gibi birçok hayati fonksiyonun çalışmasında da etkilidir. Böbreklerin bu fonksiyonlardan birini ya da birkaçını kaybetmesine kronik böbrek yetmezliği adı verilmektedir” dedi. Uzm.Dr. Görçin kronik böbrek yetmezliğinin olası belirtileri şöyle sıraladı: “Diyabet ve tansiyon hastaları zaten sürekli doktor kontrolünde olduklarından böbrek yetmezliği başlangıcında bu hastaların testlerinde idrarda protein çıkar. Tansiyonu normalde yüksek olmayan diyabet hastalarında birden yüksek tansiyon görülür. Böbrekler fonksiyonlarını kaybettiği için kan üretilemez ve kan eksikliği görülür. Kemik metabolizma bozukluğu görülebilir. İdrar azalır. Vücut şişkinliği görülür. Ağız kuruması yaşanır. Gece idrara kalkmada artış olur. Çabuk yorulma görülür. Köpüklü idrar görülür. İdrarda kan olabilir. Şiddetli baş ağrıları yaşanır.”
DİYABET VE TANSİYON HASTALARINA ÖNERİLER
* Tansiyon hastalarının ideal tansiyonu 14-9’dur. Tansiyon bir kez bile yükselse özellikle genç yaşlarda; bunun böbrek kaynaklı olup olmadığı araştırılmalıdır.
* Tuz mümkün olduğunca az tüketilmelidir.
* Diyabet hastasının ideal şekeri 120 olmalıdır. Gerekirse insülin kullanılmalı ya da dozu yükseltilmelidir.
* Kilo alınmamalıdır.
* Sigaradan uzak durulmalıdır.
* Ailede böbrek hastalığı, taş hastalığı, böbrek iltihabı, enfeksiyon atağı veya tek böbrek
* Kolesterole dikkat edilmelidir.
* Bol su içilmelidir.