Diyabete dikkat çektiler

Dünya Diyabet Günü etkinlikleri kapsamında, diyabet hakkında farkındalık oluşturmak ve diyabete dikkat çekmek amacıyla, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çeşitli etkinlikler düzenlendi


  • Oluşturulma Tarihi : 14.11.2015 08:33
  • Güncelleme Tarihi : 14.11.2015 08:33
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Diyabete dikkat çektiler

ONURHAN ALPAGUT

Dünya Diyabet Günü etkinlikleri kapsamında, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde kurulan stantlarda diyabet hastalığına dikkat çekildi.

Her yaş grubundan katılımın olduğu etkinlikte, kişilere diyabet hakkında bilgi verildi. Ayrıca alınan kan örnekleriyle kişilerde kandaki şeker oranına bakıldı. Kişilerden alınan örnekler sayesinde diyabet hastalığına yakalanma riski ve hastalık olup olmadığı teşhisleri konuldu. 

DİYABET NEDİR, HASTALIĞIMI NASIL FARK EDERİM?

Diyabetin tanımını yapan ve belirtilerine dikkat çeken Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdüresi Uzm.Dr. Esma Çelik, “Diyabet, pankreasın insülin salgılamaması sonucunda, kan şekerinin yükselmesi, yükselen kan şekerinin sürekliliğidir. Bu süreklilik devam ederse, bazı organlara risk verme olasılığı bulunan kronik bir hastalıktır. Diyabet, olduğumuzu ise aşırı su içme isteği, ağızda kuruluk, bol yemek yeme isteği buna bağlı olarak bol miktarda idrara çıkma ve aynı zamanda nedenini bilmediğimiz zayıflık gibi nedenlerden anlayabiliriz” diye konuştu.

DİYABET HASTASI OLABİLİRSİNİZ...

Çelik, “Diyabetin tıbbi tanısını koymak çok kolaydır. Bir damla kan yeterli olacaktır. Sekiz saatlik bir açlıktan sonra ölçüm yapıldığı takdirde, açlık kan şekeriniz 80-120 arası bir rakamda olmalıdır. Eğer bu rakam 100 ile 126 arasındaysa primal diyabet teşhisi konulabilir. Ancak bu rakam 126'nın da üzerindeyse, kişiye kesin diyabet teşhisi konulabilir” şeklinde konuştu.

“EĞİTİM ŞART”

Diyabetle yaşama alışılması gerekliliğinin altını çizen Çelik, hastalığa uygun yaşam tarzını da anlattı. Çelik, “Eğer diyabet hastalığınız mevcutsa bu duruma alışmanız gerekir. Yapacağınız şey bellidir. Egzersizlerinizi düzenli bir şekilde mutlaka yerine getirmelisiniz. Beslenme tarzı da hastalığa uygun buna uygun hale getirilmelidir. Eğer insülin kullanımı varsa, bu da düzenli bir biçimde gerçekleştirilmelidir. Ayrıca kan şekeri kontrollerimizi de mutlaka zamanında yerine getirmeliyiz. Tüm bunları yönetebilmenin tek kuralı vardır; o da eğitimdir. Diyabet eğitimi bu konuda önemlidir” dedi.

AMAÇ: FARKINDALIK YARATMAK

Düzenlenen etkinlik ile insanları diyabet konusunda daha bilinçli hale getirmek istediklerini dile getiren Çelik, “Dünyada toplam 382 milyon diyabet hastası mevcut. Ülkemizde bu rakam 7 milyon civarlarında. Amacımız; Diyabet hastalığına bu tarz aktivitelerle dikkat çekmek. Düzenlediğimiz etkinlikler sayesinde ne kadar vaka yakalarsak o kadar bu işin önüne geçebiliriz. Bu hastalığın teşhisi erken konduğu durumda; hastalığı geciktirme gibi bir şansımız mevcut. Ancak saptanmadığı takdirde ise çok geç kalınmış olunabiliyor. Böyle durumlarda hastaya insulin tedavisi uygulanıyor, bununla birlikte hastanın yaşam kalitesi düşüyor. Etkinliğimizde insanlardan rastgele kan şekeri ölçtük, vakalar yakaladık. Ülkemizde ne yazık ki ömründe şeker ölçümü yaptırmamış insanlar var. Bu durumda hastalar şeker hastası olsalar dahi bunu bilmiyorlar. Biz burada bir damla kan ile bu teşhisi koyabiliyoruz” diye konuştu.

Etkinlik sonunda Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdiresi Uzm.Dr.Esma Çelik ve beraberindeki Hacer Rasgel, Kemal Doğan, Perihan Yetim, Emel Mukadder, Sultan Kıraslan, Sevim Kaya tarafından yapılan kontrollere ilişkin sonuçlar açıklandı. Alınan sonuçlara göre bin 200 kişiye test uygulandı. Test uygulanan kişilerden 34'üne diyabet teşhisi konuldu. Ayrıca etkinlik kapsamında 250 sabit diyabet hastası ve bunun yanında 500 kişiye danışmanlık eğitimi verildi.

 

Haber Merkezi