- Gündem
- 15.05.2025 00:56
Sosyal medyadan haberleşip bir araya gelen İzmirli bir grup genç, kamp alanlarını temizlemek için kamp yaparak örnek bir davranışa imza atıyor
ÖZKAN PEKÇALIŞKAN-ÖZEL HABER
Çevremizin her geçen gün çok daha fazla kirlendiğine hepimiz az çok şahit oluyoruz. Günlük yaşantımızda kullandığımız eşyalar ya da yaşamımızı idame ettirmeye yarayan objeler bir zaman sonra çöp olma potansiyeli taşımaya başlıyor. Naylon poşetlerin kullanımının parayla sağlanmaya başladığını marketten alışveriş yaparken hepimiz şahit oluyoruz. Peki, doğanın bilinçli ya da bilinçsiz bir şekilde kirlenmeye başladığı bir dönemde atık problemlerini sadece para ile mi çözebiliriz. Bu pek de mümkün görünmüyor. Öncelikle toplum olarak bilinçlenmemizin farkına varmamız gerekiyor.
Gündelik hayatın monotonluğundan kurtulmak isteyenlerin son zamanlarda kendini doğaya bıraktığına sosyal medyadan ve diğer mecralardan takip ediyoruz. Fakat şehir hayatında yaşayan insanlar doğayla buluştuklarında şehirli alışkanlıklarını terk edemiyorlar. Şehirleri kirletip öylece bırakan insanlar, doğaya misafir olduklarında da aynı davranışı sergilemekten geri durmuyorlar. Neyse ki bu kişilerin yaptığına karşın olarak bazı şeylerin farkında olan insanların olduğunu görmek, bir nebze olsun insanın içini rahatlatıyor.
TEMİZLİK İÇİN KAMPLAR YAPILIYOR
İZMİRKAMP da tam içimizi rahatlatan insanların toplandığı bir yer. Adını ve yaptıklarını sosyal medyadan duyduğum kamp etkinlikleri yapan bir grup gençten oluşuyor. İlk bakışta bu gençlerin amacının kamp yapmak olduğunu düşünüyorsunuz. Ne var bunda, bunu herkes yapıyor diyebilirsiniz. Ama derinlemesine baktığınızda perdenin arkasından farklı işler belirdiğini görüyorsunuz. Evde ya da işyerinde akvaryumu olanlar çok iyi bilirler. Akvaryumu temizlemek ve temiz tutmak çok kolay olmuyor. Ancak doğal yollardan akvaryumun temizliğine yardımcı olan çöpçü diye tabir edilen balıklar var. Bu balıklar akvaryumdaki bütün çöpleri topluyorlar ve doğal yollardan akvaryumun temiz kalmasına yardımcı oluyorlar. İZMİRKAMP’ın gençleri de aslında doğadaki çöpçü balıklar gibi çalışıyorlar. Beyin takımını Burak Cem ÇOM, Ezgi Özdoğan, Mertkan Çakır, Serhat Pedük ve Ulaş Uluşan’ın oluşturduğu İZMİRKAMP ekibi, kamp yaptıkları yerleri özellikle temiz olmayan yerlerden seçiyorlar. Onların amacı daha önce kamp yapan kamp gruplarının ya da bilinçsiz kişilerin kirlettiği doğayı yeniden eski haline getirmek. İlk bakışta kulağa biraz tuhaf geliyor lakin bir araya gelen bu gençlerin tek amacı akvaryumdaki çöpçü balıklar gibi kirlenen doğayı en kısa zamanda eski haline getirmeye çalışmak. Sosyal medyadan ulaştığımız grup üyelerinden Burak Cem Çom ve Ezgi Özdoğan vakitlerini bize ayırarak, grup adına grubun amacını ve yaptıklarını bizimle paylaşarak serüvenlerini sizler için aktardı.
GİTTİKLERİ YERİ DARMADAĞIN EDİYORLAR
İlk olarak grubun kuruşundan bahseden Burak Cem 2011 yılında grubu Ulaş Uluşan ve Serhat Pedük’ün kurduğunu belirtti. Grubun kurucusu Ulaş’ın 7-8 yıldır profesyonel olarak bu işi yaptığına değinen Cem Çom, grubun hikayesini kısaca şöyle özetledi: “Aramıza katılan grup arkadaşımızın çoğu 4-5 yıllık bir tecrübeye sahip. Daha önce sosyal medyaya hiçbir zaman ağırlık vermedik. 150-200 kişilik minimal bir grup ile gidip temizlik yapıyorduk. Dışarıda ve sokakta organize olarak hareket ediyorduk. Bizim diğer gruplardan farkımız da şu ki; paylaştığımız fotoğraflardan anlayacağınız gibi biz diğer gezgin yahut piknikçilerin dağıtmış olduğu yerleri toplamaya çalışıyoruz. Gezginlerin büyük kısmı kampçılığın nasıl olduğunu bilmiyorlar. Biz gibi topluluklardan esinlenerek kamp alanına gidiyorlar. Fakat gittikleri yeri darmadağın bırakıyorlar. Biz de onların dağıttığı yere gidip hem orayı toparlıyoruz hem de kamp yaparak eğleniyoruz. Aslında olayımız tam olarak bu.”
Cem Çom’dan sonra söze grubun beyin takımından diğer üyesi Ezgi Özdoğan giriyor. Ezgi Özdoğan, haritayı önlerine açıp yeşillik alan arazi neresi ise (Bunu genelde Ulaş’ın yaptığını söylüyor) orayı belirleyip seçtiklerini ifade ederek şunları aktardı: “Yeşillik arazi neresi ise haritadan seçiyoruz. Yerinde gözlem yapıp bir rota oluşturduktan sonra tüm ekibi oraya yönlendiriyoruz ve organizasyonu sağlıyoruz. Önce belirli alanı öncüler olarak kamp atılabilecek çerçevede temizliyoruz. Arkadaşlar kamp attıktan sonra yaklaşık kamptaki 6-7 saati temizliğe ayırıyoruz. Bazen daha fazla zamanımızı da aldığı oluyor. Sadece temizlik yapmak için geliniyor. Ama gelmişken bir gün önceden gelelim kamp atalım, arkadaşlarla sohbet edelim deyip işin içine biraz da eğlence katıyoruz. Yaptığımız bu iş 7’den 70’e herkese ulaşan bir olay oldu. 40 yaşındaki arkadaşlarımızın 5 yaşındaki oğulları ya da kızları da gelip bize yardım ediyor. O arkadaşlarımızın ebeveynleri 70 yaşındaki babaları anneleri de gerçekten gelip kendi çabası ile işin ucundan tutuyorlar. En son Gaziemir –Sarnıç’ta çok büyük miktarda bir çöp topladık. Biz bunları hep bireysel olarak yapıyoruz. Herhangi bir kurum ya da kuruluştan da destek almıyoruz. İlk defa Sarnıç’ta yardım istedik. Önceki kamp alanı temizleme etkinliklerimizde hiçbir kurum ya da kuruluştan destek almamıştık. Sarnıç’ta ortaya çıkan durumda ise bizlerin bilek gücü ile altından kalkabileceği bir durum yoktu. Önümüzdeki programlarda da aynı kontağı kurabiliriz.”
BİZİ BİRBİRİMİZE DOĞA BAĞLIYOR
Doğanın evleri olduğunu ve her zaman ihtiyaç duydukları anaları olduğunu belirten Ezgi Özdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Mamafih yaşadığımız dünyayı mahvediyoruz. Bizden sonra gelecek olan nesillere deyim yerindeyse tırnak içinde ‘leş’ bir ortam bırakıyoruz. Çok fazla düşüncesiz insan var ve bizde elimizden geldiği kadarıyla durumu biraz toparlamaya çalışıyoruz. Yetebildiğimiz kadarıyla. Artık ses getirmemiz gerekiyor. Aslında temel amacımız doğayı kurtarmak, kamp yapmak değil. Bu vakte kadar sosyal medyayı çok fazla kullanmıyorduk. Ama baktık ki iş çığrından çıkmaya başladı. 100 kişilik bir ekiple bu durumun üstesinden gelemeyeceğimizi anladık ve arkadaşlar ile sosyal medyayı kullanmaya başladık. Sosyal medya mecralarından şimdilik Facebook ve Instagram’ı kullanıyoruz. 5 kişilik bir yönetim ekibimiz var. Dernekleşmek gibi bir düşüncemiz ya da başka bir platformumuz yok. İnsanlarla direk temas halindeyiz. Eşini çocuğunu alıp herkes bizimle gelip kamp alanı temizliğine katılabiliyor. İçimizde çeşitli meslek gruplarından doktor, avukat, öğretmen olan insanlar var. Bunun yanında işsiz ya da öğrenci arkadaşlarımız da var. Bizi birbirimize bağlayan tek nokta ise doğadır.”
‘POŞETİNİ TOPLA, KAHVENİ KAP’
Ezgi Özdoğan’dan tekrar sözü alarak araya giren Cem Çom bu zamana kadar Sarnıç, Bornova- Çiçekliköy, Foça, Karaburun gibi çeşitli yerlere gidip kamp alanı temizliği yaptıklarına dikkat çekerek şu bilgileri verdi: “Grup olarak beyin fırtınası yapmaya çalışıyoruz. Biz her türlü öneriye sosyal medya üzerinden açığız. Yaptığımız etkinliklerin daha didaktik (öğretici) olması için her türlü düşünceye açığız. Şu anda 4-5 beyiniz ve birlikten güç doğuyor. Şu ana kadar hep kendi yağımızla kavrulduk. Fakat bugünden sonra daha çok yaygınlaşmak istiyoruz. ‘Poşetini topla, Kahveni kap’ gibi kampanyalar yapmayı düşünüyoruz. Son zamanlarda sıfır atık projesi ile birlikte naylon poşet yasağı daha çok lehimize oldu diyebiliriz. Artık çevreden daha az naylon poşet toplarız diye umuyoruz. radikal bir azalma söz konusu olduğunu söyleyebiliriz.”
BIRAKILANLARI SAYMAKLA BİTİREMEYİZ!
Ezgi Özdoğan da son zamanların popüler konusu olan naylon poşet kullanımının getirdikleri ile ilgili bir şeyler söyleyerek konuya tekrardan dahil oluyor. Ezgi Özdoğan, “Belirli bir kitle zaten bez poşet kullanıyordu. İsmini vermeyelim ancak kullananlar çok iyi biliyor bir kozmetik firması bez poşet kullanımını teşvik ediyordu. Paralı olması kullanımı düşürdü ve naylon poşetler doğada kolay çözülebilen bir madde olmadığı için yasaklanması iyi oldu. Ancak hala çok fazla naylon poşet bırakanlar var. Ne yazık ki mutfak masasının muşambasını ormana attıklarına şahit oluyoruz. Doğada bulduğumuz ilginç eşyaları saymaya kalksak herhalde bitiremeyiz. Ayakkabılarını yakıyorlar geri kalanını sağa sola bırakıp gidiyorlar. Hurdacılar parayla satabilecekleri kısmı aldıktan sonra beyaz eşyaların geri kalan kısmını ormana bırakıyorlar. İnşaat atığı ve moloz da çok oluyor. En son Sarnıç’ta belediye bile çöpleri toplamaya yetemedi. Artık alışıyoruz bir yerden sonra. Mümkün olabilen her şeyi bırakıp atıyorlar. Aile kampçıları daha çok çöp bırakıyor. Grup olarak gelenler daha az çöp bırakıyor. Kadehlerini kırıp atanlar var. Bilinçli bir şekilde bardak kırıp atıyorlar. İçilebilen her türkü içeceğin çöpünü kamp ortamında bulabiliyoruz” diye konuştu.
KAMP ALANINA OTOSTOP İLE GİDİYORUZ
Kendilerini hiçbir gücün yıldırmadığına dikkat çeken Cem Çom, temizlik esnasında karşılaştıkları bir olayı şöyle aktardı: “Kampta temizlik yaptıktan sonra bir çoban bize gelip topladınız da ne oldu 15 gün sonra yine aynı halini alacak demişti. Bende ona o halde 15 gün sonra tekrar geliriz demiştim. Siz bize yardımcı olun dedik. Ancak o yine de doğanın temizlenemeyeceğini düşünenlerin yanında yer almayı tercih ediyor şimdilik. Biz böyle düşünen insanlara tepki veremiyoruz. İnsanlar kabullenilmiş çaresizlik içinde duruma tepki gösteremiyorlar. Herkesin doğanın değerini anlamalarına yardımcı olmaya çalışıyoruz. Her hangi bir maddi beklentimiz yok. Sarnıç kampına gelen 18 yaşında iki tane arkadaşımız vardı. Çöp toplanan hiçbir kampa gitmemişler daha önce ilk defa bizim kampımıza geldiklerini söylediler. Bizim de yetersiz kaldığımız noktalar oluyor. Finansal anlamda bir destekçimiz olmadığından dolayı gerçekten yetemediğimiz yerler çok oluyor. Tespit ettiğimiz yere otostop ile gidiyoruz. Bir düşünsenize 100 kişilik bir ekip otostop ile kamp alanına ulaşmaya çalışıyor. Elimizden geldiğince bir sıfırdan iyidir diyerek yolumuza devam ediyoruz. Umarım başarılı oluruz.”
12-14 NİSAN SARNIÇ GÖLET’TEYİZ
Kamp alanı temizliği için ihbarları sosyal medya üzerinden kabul etmeye başlayabileceklerine değinen Cem Çom bir sonraki kamp yapacakları alanın bilgisini de vererek sözlerini şöyle sonlandırdı: “Sesimizi duyuracak insanların desteğini bekliyoruz. Doğa konusunda sınır tanımıyoruz. Aramıza katılan insanlar bizim gibi oluyor. Kamp ateşinin etrafında hepimiz tek bir amaç için toplanıyoruz. 12-14 Nisan Sarnıç Gölet’inde kamp yapıp yine kamp alanı temizliği yapacağız. Herkese sizin aracılığınız ile de duyurmuş olalım. Bu arada sadece doğa ile ilgili çalışmalarımız yok. İhtiyacı olan öğrencilere de elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz. Kırtasiye desteği ve motive maksatlı illüzyon gösterileri gibi Onlar için farklı projelerimiz var. Okullarda yakın zamanda çocuklara etkinlikler yapmak istiyoruz.”
FOTOALTI: En son kamp temizliği yapılan alan için belediyeye haber veren İZMİRKAMP grubunun imdadına Gaziemir Belediyesi ekipleri yetişti.