- Gündem
- 22.05.2025 08:39
Karşıyaka Belediyesi Şiir Atölyesi gönüllülerinin ve amatör fotoğraf sanatçılarının anlamlı katılımlarıyla açılışı yapılan ‘Dizelerle Doğanın ve Mekanın İzinde’ konulu fotoğraf sergisi devam ediyor
SULTAN GÜMÜŞ / ÖZEL HABER
‘Düşlerinin enginliğinde, dünyalar kurulur… Kekik kokar, doğanın sözü, gözün nuru. Kekik kokar, çiçekte nar, suda testi…”
Karşıyaka Cafe de Fırın 1-15 Kasım 2019 tarihleri arasında anlamlı bir sergiye ev sahipliği yapıyor. ‘Dizelerle Doğanın ve Mekanın İzinde’ konulu bir fotoğraf sergisi oluşturan Doğal ve Kültürel Yaşam Girişimi Sözcüsü Ahmet Tuncay Karaçorlu, kişisel fotoğraf sergisiyle sanatseverleri ağırlıyor. Çektiği her bir fotoğrafın yanına aynı zamanda şiirlerini de ekleyen Karaçorlu, sadece görsel etkiyi arttıran bir sergi yapmanın ötesine geçip yazılı eserlerine de yer veriyor. Sanat Merkezinde Doğaya ilişkin deneyimlerini sergileyen Karaçorlu’nun fotoğraflarına ve şiirlerine, annesi ile teyzelerinin yağlıboya resimleri de eşlik ediyor.
YAĞLIBOYA RESİMLERİ EŞLİK EDİYOR
Karşıyaka Cafe de Fırın’ın ev sahipliği yaptığı kişisel sergisine ilişkin konuşan Karaçorlu, şunları söyledi: “1 Kasım 2019 ile 15 Kasım 2019 tarihleri arasında devam edecek olan karma fotoğraf, şiir ve resim sergisi; benim fotoğraflarımdan ve doğayı-toplumu-mekanı ele aldığım eserlerden oluşuyor. Yılların birikimini taşıyan şiirlerim ile aynı konulardan oluşan fotoğraflarıma bir de annemin ve teyzelerimin yağlıboya resimleri eşlik ediyor. Onlar da resimlerinde doğanın ve mekanın izini sürdükleri için bu güzel sergi anlamlı bir buluşma oluyor birdenbire.” Dizelerle Doğanın ve Mekanın İzinde konulu kişisel fotoğraf sergisinde, sunum biçimi olarak; şiirlerin de yazılı olduğu, okunabilir metinler kullandığını bir kez daha vurgulayan Karaçorlu, “Bunu yalnızca görsel etkiyi arttırmak amacıyla yapmadım. Şiir yazım tasarımında da, fotoğraf tasarımında da ortak değeri olan ‘esinleme’ kavramından yola çıktım. Her iki etkinlik alanında; şiirde de, fotoğrafta da esinlenme olmadan eser oluşamamaktadır. Bu evrensel tasarım değeri mimaride de, şehircilikte de olmalıdır” dedi.
TOPLUMSAL BULUŞMALARIN ŞİİRİ
Fotoğrafçılıkla amatör olarak ilgilendiğini söyleyen Karaçorlu, bu ilginin ne zaman başladığını ise şöyle ifade etti: “Fotoğrafa ilgim öğrencilik yıllarında şehircilik eğitimi aldığım sıralarda başladı. Mesleğime ilişkin görsel belgeleme gerekliliği beni, fotoğrafın sosyal yönü ile de buluşturdu. Fotoğrafta da şiirde de, mimarlıkta da, şehircilikte de ortak olan bir özellik; nasıl kaynaklandığı ve nereden esin aldıklarıdır.” Şiir yazımına ilişkin de konuşan Karaçorlu, “Bir şiir kitabı çalışmam var. Daha çok amatör olan bu kitabımın editörlüğünü ‘toplumsal buluşmalarda ki’ paylaşımlarına olmuştur... Bu toplantıda okuduğum bir dize, bir yazıda paylaştığım bir dize gibi. Bu fotoğraf sergisinde paylaştığım şiirler de bu amaçla yer almıştır. Bir anlamda bu sergideki şiirler de, izleyip okuyanların editörlüğüne sunulmuş oluyor. Birçok karma fotoğraf sergisinde de eserlerim yer aldı. Bunlardan biri de Dünya Şiir Günü’nde açılan karma fotoğraf sergisi idi” diye konuştu.
“DÜNYAMIZIN ŞAİRİ NAZIM’A…”
Fotoğraflarını ‘Zamanın Eşiğinde’ cümlesiyle tanımlayan sanatçı Karaçorlu, doğaya ve çevreye ilişkin birçok sorunu ya da olumlu gelişmeyi objektifine yansıtıyor. Kurmuş olduğu ve halen daha üye olarak bulunduğu platformlar aracılığıyla kente ilişkin birçok konuyu gündeme getiren Karaçorlu, fotoğrafı da bir etki alanı olarak görüyor. Sadece fotoğrafla değil, şiirle de tepkisini, duygularını ya da eleştirisini dile getiren Karaçorlu, ‘Hiroşima’dan tutun, ‘Dünyamızın Şairi Nazım’a kadar birçok konuyu şiirleriyle ve onları destekleyen fotoğraflarıyla ele alıyor. Aynı zamanda bir şiir kitabı da çıkaran Karaçorlu, farkındalık yaratacak diğer çalışmaları içinde hazırlanıyor. Karaçorlu, Hiroşima adlı şu şiirini okuyarak, sözlerini tamamladı: “Bir ateş düştü, çocukların düşlerine. Bir hançer düştü, sevdalıların yüreğine. Düştüler topyekun, 6 Ağustos 1945’te, Hiroşima’nın üzerine.”